Az ötlet Szingapúrból jön, és ez csak az első lépése a városállam 3D nyomtatásra alapozott additív építészeti ökoszisztémájának.
Hirdetés
 

Szingapúriak 3D nyomtatással épített olcsó illemhelyekkel javítanának India súlyos higiéniás helyzetén – írja a Free3Dee blogja. A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS – National University of Singapore) nemrégiben létrehozott egy épületnyomtatási laboratóriumot, ahol Szingapúr legnagyobb betonnyomtatója is helyet kap. Ezen készülnek majd speciális betonból azok az illemhelyek, amelyeket India sűrűn lakott, ám kommunális infrastruktúrával gyengén ellátott területein állítanának fel.

A terv a Hamilton Labstől származik. A 3D nyomtatás építészeti alkalmazását is kutató szingapúri startup az egyetem additív gyártási központjával és az additív gyártási technológiában érdekelt cégeket összefogó klaszterrel (NAMIC – National Additive Manufacturing Innovation Cluster) együttműködve még tavaly év végén kezdett bele az ötlet megvalósításába.

Nem csak egy kísérlet

Az, hogy az építészben is van helye az additív gyártásnak, nem újdonság. A módszerrel, melynek során a tárgyakat rétegek hozzáadásával (azaz 3D nyomtatóval) állítják elő különböző anyagokból, számos helyen kísérleteznek. (Egy hollandiai projektről, melyben különleges hídszerkezetet építenek 3D nyomtatással, lapunk is beszámolt.) Szingapúrnak azonban ezt is sikerült új szintre emelnie.

A szingapúri egyetem július elején indított az AM.NUS Construction 3D Printing programot, hogy felgyorsítsa a technológia elterjedését az építőiparban. A program keretében környezetbarát nyomtatóanyagokat kutatnak, és olyan eljárásokat dolgoznak ki, melyekkel gyorsan meg lehet oldani épületszerkezetek tömeges gyártását. (Mielőtt valakinek a rossz emlékű házgyári panelek jutnának eszébe: a 3D nyomtatás nem csak arra ad lehetőséget, hogy gyorsan lehessen létrehozni épületeket, hanem arra, is, hogy a terveket az adott környezethez lehessen igazítani.)

A szingapúri elképzelés azonban nem áll meg itt: a programban bevonnak ipari szereplőket is, hogy ki lehessen alakítani egy működő 3D épületnyomtató ökoszisztémát.

India lesz a kísérleti terep

És miért Indiában kísérleteznek? A kontinensnyi országban évente 300 ezren halnak meg a higiéniás körülmények elégtelensége miatt, ezért az indiai kormányzat hirdetett egy programot, hogy 2019-ig korszerű, zárt mellékhelyiségek telepítésével javít a helyzeten. A program azonban nagyon lassan halad a kézimunka-igény miatt. A Hamilton Labs és az egyetem számára viszont ez kitűnő kísérleti terep, hiszen viszonylag kompakt és kisméretű építményeket kell létrehozni. A szingapúriak módszerével egy ilyen egység kevesebb mint öt óra alatt elkészül. Más technikával ehhez egy egész nap kell. A nyomtatás ráadásul 25 százalékkal olcsóbbá is teszi az egységeket.
 


A WC-k tizenkét modulból állnak, mert így sokkal egyszerűbb a szállítás. A teljes szerkezetet a helyszínen állítják össze.

Bár a projekt humanitárius céllal indult, egyben anyagkutatási kísérlet is. A beton stabilitását ugyanis nem a hagyományos vasbeton szerkezet biztosítja, hanem egy polimeralapú adalékanyag. A projekt egyébként nagyon zöld: bár kezdetben újrahasznosított cementkeveréket használnak, a következő fázisban környezetbarátabb kötőanyagot szeretnének alkalmazni.

Piaci hírek

Elnapolták a Falcon 9 már-megint-történelmi-jelentőségű kilövését

Egy startup műholdakkal gyűjtené a rádiójeleket, ezek alapján pedig mesterséges intelligenciával azonosítaná és követné a gyanús járműveket.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.