A Bookworm néven emlegetett 12-es verzió hivatalos telepítő és live image-ének is része lesz néhány zárt kódú firmware.

Egy dologban nagyon következetes volt a Debian Linux közösség az operációs rendszer 29 éves története alatt: teljes egészében szabad szoftver volt. Ezt még a Debian Social Contract is egyértelműen rögzíti. A 12-es vagy más néven Bookworm kiadással viszont mindez megváltozik – és ami különösen érdekes, a javaslat úgy átment a fejlesztői közösségen, mint kés a lágy vajon. Így az új verziónak hivatalos részei lesznek olyan firmware-ek, melyek kódja nem nyílt.

Korábban is voltak zárt kódrészek

Mint a ZDNet felhívja a figyelmet, a Debiannak mindig voltak olyan telepítő image-ei, melyek tartalmaztak ún. proprietary (tulajdonosi vagy szabadalmaztatott) szoftverelemeket, de ezeket az összetevőket kísérleti szoftverként jelölték.

A Debian-közösség azonban szeptemberben megszavazta, hogy a disztribúciónak hivatalosan is részei lehetnek olyan firmware-ek, melyek nem nyílt forráskódúak. A döntésnek egyébként nagy legitimitást ad, hogy a szavazásnál az ún. Condorcet-módszert használták, így elvben a legjobban tükrözi a közösség álláspontját. A proprietary firmware csomagok mind a hivatalos telepítő image-eknek, mind a live image-eknek részei lesznek. Alapértelmezettként jelennek meg minden olyan környezetben, ahol szükség van rájuk. Ha például olyan gépre telepítik a 12-es verziót, amelynek wifi-vezérlője a Binary Large Objects (BLOB) firmware-t igényli, a Debian telepítője alapértelmezés szerint felajánlja majd a telepítését.

Tegyük hozzá, ez némileg kényszermegoldás. Bár a Linux-kernel fejlesztői újra és újra felajánlják a hardvergyártóknak, hogy ingyenesen írnak nyílt forráskódú meghajtókat a termékeikhez, a hardvergyártók egy része nem élt ezzel a lehetőséggel. Emiatt a különböző Linux-disztribúciókba szép fokozatosan beszivárogtak a tulajdonosi meghajtóprogramok. Mint a ZDNet írja, az Arch Linux és a Fedora már rég rálépett erre a kompromisszumos útra, sőt az Ubuntu és a Linux Mint olyan elemeket is tartalmaz (pl. multimédiás kodekek), melyek nem is létfontosságúak.

A Debian az utolsó ellenállók egyike volt. A döntés érinti a már említett társadalmi szerződést is, amelyet viszont csak háromnegyedes többséggel lehet módosítani. A szavazáson ez is összejött, mégpedig meglepő módon könnyen.
 

Töretlen a népszerűsége

A Linuxot a felhő ma már megkerülhetetlenné tette (de Linux az alapja az Androidnak is). Mint az EnterpriseAppsToday gyűjtéséből kiderül, ma a professzionális fejlesztők 47 százalékának Linux az elsődleges operációs rendszere. A világ top 1000 weboldalának fele mögött Linux fut. A webes világban egyébként az Ubuntu a legnépszerűbb disztribúció.

Desktopon ugyan a futottak még kategóriában szerepel (2 százalék körüli részesedés). Ellenben a világ 500 legerősebb szuperszámítógépének többségén Linux fut.

Ami a választási lehetőséget illeti: kb. 600 disztribúció kering a világban.


Ez már nem az open source alapítóinak a Debianja. A most aktív Debian-felhasználók elsöprő többségének nincs baja egy ilyen döntéssel. A ZDNet ezzel kapcsolatban idézi Leah Rowe-t, a nyílt forráskódú Libreboot és OSBoot vezető fejlesztőjét, aki szintén a döntés mellett volt: "A szabadság nagyon is kívánatos és üdvözlendő lenne egy olyan világ, ahol mindenki kizárólag szabad szoftvert használhat. Mi azonban még nem ebben a világban élünk."

Az új, tulajdonosi szoftverekkel turbózott Debian Linux 12 jövőre érkezik. Bár szűkül a kínálat, még maradt alternatíva azoknak, akik továbbra is ragaszkodnak a száz százalékban open sorce kódhoz. Ilyen például a Debian-alapú PureOS vagy az Ubuntu-alapú Trisquel. Azt persze nem lehet tudni, hogy ezek az operációs rendszerek meddig maradnak "tiszták".

Piaci hírek

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.