A Fehér Ház is vizsgálja azt a néhány napja felfedezett ransomware támadást, amelyben már most egy tucatnyi IT-szolgáltató és legalább ezer céges ügyfelük érintett.

Nem kellett sokat várni az Egyesült államokban legújabban felfedezett, óriási léptékű ransomware-incidensre: a REvil bűnözői csport kártevője ezúttal az informatikai menedzsmentben utazó vállalatok széles köréhez, rajtuk keresztül pedig sok száz vállalati ügyfelükhöz jutott el. Az Oroszországból, esetleg Kelet-Európából eredeztetett hekkerek most a Kaseya szoftvergyártót célozták meg, amelynek termékeit széles körben használják az IT-menedzsment szolgáltatásokat nyújtó cégek.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy Joe Biden amerikai elnök a hétvégén szemályesen utasította az ország hírszerző ügynökségeit a támadások kivizsgálására. Az elnök első nyilatkozata szerint egyelőre nem igazolható, hogy ennek az akciónak köze lenne az orosz kormányzathoz, bár a Vlagyimir Putyinnal folytatott júniusi találkozójára utalva azt is hozzátette, hogy ha ez mégis bebizonyosodik, akkor az USA akkori ígéretének megfelelően válaszolni fog a támadásra.

Annyit már biztosan tudni lehet, hogy a zsarolóprogram legalább egy tucatnyi olyan IT-támogatással foglalkozó szolgáltatót ütött ki, amely a Kaseya VSA távmenedzsment és -monitoring eszközét alkalmazza. Ezek közül legalább egy esetben a hekkerek 5 millió dollár váltságdíjat követeltek, közben pedig maguk a támadók is közzétették, hogy 70 millió dollárért (több mint 20 milliárd forintért) cserébe nyilvánossá teszik a titkosított fájlok feloldásához szükséges kulcsokat. A REvil ebben több millió érintett rendszerről beszél.

Még csak a jéghegy csúcsa látszik

A mostani eset, hasonlóan például a múlt év végén nyilvánosságra került SolarWinds-incidenshez, nem csak a szóban forgó IT-menedzsment vállalatokat érinti, hanem azok ügyfeleit is: ez már az első körös becslések szerint ezer vállalkozást jelent. Maga a Kaseya időközben bejelentette, hogy lekapcsolta cloud szervereit, és vizsgálja az ügyet, de azt siettek egyértelművé tenni, hogy szerintük a problémák az on-premise ügyfeleik egy kis csoportját érintik.

A hírek szerint egyébként a támadást péntek délutánra, közvetlenül az amerikai nemzeti ünnep hétvégéje elé időzítették, és a bűnözők nem meglepő módon a Kaseya VSA szerverének egyik sérülékenységét használták ki. A kártékony kódokat az Emsisoft által közzétett elemzés már a hétvégén a REvil csoporthoz kapcsolta, amelynek legutóbb júniusban a JBS Foods élelmiszeripari multi fizetett 11 millió dolláros váltságdíjat egy hasonló támadás nyomán.

A ransomware-t a jelek szerint sikerült titokban beágyazni a Kaseya VSA-ba, így a rosszindulatú programot maguk az IT-menedzsment szolgáltatók terjeszthették, amikor szoftverfrissítéseket végeztek az ügyfeleiknek. Ahogy annak idején a SolarWinds esetében, itt is folyamatosan futnak be a hírek a világszerte érintett cégekről, amelyekből kiderül, hogy az eddig közölt esetek itt is csak a jéghegy csúcsát jelentik. A legfrissebb beszámolók szerint egy svéd üzletláncnak például 800 üzlete zárt be a támadás következtében, de az érintettek között már vasúttársaság is található.

Biztonság

Akaratukon kívül is az oktatási esélyegyenlőséget támogatták zsaroló hekkerek

A Maastrichti Egyetem elleni támadás újra bizonyította, hogy a bitcoin sem biztosít teljes anonimitást. A blockchain tranzakciókból egyre több információt lehet visszabányászni.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.