Két szolgáltató jelentette be szeptemberben, hogy megkezdi 3G-s hálózata fokozatos lekapcsolását, ezért az NMHH és az ITM 5 milliárdos készülékcsere-támogatási programot indít.

Jövő év első felében nagyszabású készülékcsere-támogatási program indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az ötmilliárd forint keretösszegből megvalósuló programban 20 ezer forintos támogatást kapnak azok a mobiltulajdonosok, akik legfeljebb 3G-képes mobilkészüléküket korszerű 4/5G-s telefonra cserélik.

Az NMHH azzal a piaci várakozással indokolta a program elindítását, hogy legkésőbb 2022 és 2023 első féléve között kivezethetik Magyarországon a 3G-t. Szeptember folyamán a Telekom és a Telenor is bejelentette, hogy megkezdte a felkészülést a 3G-s hálózat leállítására, hogy a frekvenciákat az újabb technológiákhoz felhasználja. A Telekom kisebb területeken már meg is szüntette a szolgáltatást, és tervei szerint jövő őszre be is fejezi, a Telenor jövő nyárra ütemezte a kezdést.

A Vodafone egyelőre nem nyilatkozott, ám az NMHH és az ITM közös bejelentését egy rövid közleménnyel azért kommentálta: "A Vodafone a 3G kivezetés módjára és időzítésére vonatkozó döntéseit a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogja meghozni."

A hatékony spektrumgazdálkodásért felelős NMHH-t az a cél vezérli, hogy a fogyasztók számára minél egyszerűbb legyen az átmenet, áll a közleményben. Ezt hivatott segíteni a program, amely az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni, és az 5 milliárdos keret kimerüléséig lehet igénybe venni.

A készülékcsere-támogatási program részleteit az NMHH a Netre Fel! edukációs weboldalán tette közzé. Az oldalon tételesen közlik a leggyakoribb ötven készülék listáját, melyek lecseréléséhez igénybe lehet venni a támogatást. Első körben, jövő év elejétől a 3G-képes készülékekre lehet igénybe venni a kedvezményt, pár hónappal később a 2G-s telefonokat is bevonják a támogatási körbe.

A támogatásra minden magyarországi lakóhellyel rendelkező mobilhasználó természetes személy jogosult, a feltétel mindössze annyi, hogy csak 2G/3G-képes legyen a készüléke. A 4G/5G VoLTE cserekészülék bruttó kiskereskedelmi ára nem haladhatja meg a 120 ezer forintot.

Egy kis aprópénz a szolgáltatóknak

Az akcióban részt vesznek a hazai mobilszolgáltatók, illetve csatlakoznak hozzá kereskedők is. Arról sem a szolgáltatók korábbi közleménye, sem az NMHH nem tesz említést, hogy hány érintett mobil lehet.

Az akció a szolgáltatóknak sem lesz előnytelen, hiszen a 20 ezer forintok végső soron náluk csapódnak le, arról nem is beszélve, hogy sokan nem csak ezt a pénzt akarják majd elkölteni, ha már egyszer készüléket váltanak. A Telekomnál a legolcsóbb, jelenleg is elérhető készülék, a dual SIM-es Alcatel 1S listaára 37 840 forint. A Telenor legolcsóbb 4G-s modellje a Nokia 225, melyet listaáron 48 390 forintért lehet hazavinni. A Vodafone-nál már hatezerért is lehet venni telefont (pl. Vodafone Smart E9), de egy dual SIM-es Xiaomi Redmi 9AT is csak 37 590 forint.

Ha a szolgáltatók ügyesek, az új készülék mellé új szolgáltatásokat is tudnak majd értékesíteni a készülékváltóknak.

Mobilitás

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.