Két szolgáltató jelentette be szeptemberben, hogy megkezdi 3G-s hálózata fokozatos lekapcsolását, ezért az NMHH és az ITM 5 milliárdos készülékcsere-támogatási programot indít.

Jövő év első felében nagyszabású készülékcsere-támogatási program indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az ötmilliárd forint keretösszegből megvalósuló programban 20 ezer forintos támogatást kapnak azok a mobiltulajdonosok, akik legfeljebb 3G-képes mobilkészüléküket korszerű 4/5G-s telefonra cserélik.

Az NMHH azzal a piaci várakozással indokolta a program elindítását, hogy legkésőbb 2022 és 2023 első féléve között kivezethetik Magyarországon a 3G-t. Szeptember folyamán a Telekom és a Telenor is bejelentette, hogy megkezdte a felkészülést a 3G-s hálózat leállítására, hogy a frekvenciákat az újabb technológiákhoz felhasználja. A Telekom kisebb területeken már meg is szüntette a szolgáltatást, és tervei szerint jövő őszre be is fejezi, a Telenor jövő nyárra ütemezte a kezdést.

A Vodafone egyelőre nem nyilatkozott, ám az NMHH és az ITM közös bejelentését egy rövid közleménnyel azért kommentálta: "A Vodafone a 3G kivezetés módjára és időzítésére vonatkozó döntéseit a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogja meghozni."

A hatékony spektrumgazdálkodásért felelős NMHH-t az a cél vezérli, hogy a fogyasztók számára minél egyszerűbb legyen az átmenet, áll a közleményben. Ezt hivatott segíteni a program, amely az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni, és az 5 milliárdos keret kimerüléséig lehet igénybe venni.

A készülékcsere-támogatási program részleteit az NMHH a Netre Fel! edukációs weboldalán tette közzé. Az oldalon tételesen közlik a leggyakoribb ötven készülék listáját, melyek lecseréléséhez igénybe lehet venni a támogatást. Első körben, jövő év elejétől a 3G-képes készülékekre lehet igénybe venni a kedvezményt, pár hónappal később a 2G-s telefonokat is bevonják a támogatási körbe.

A támogatásra minden magyarországi lakóhellyel rendelkező mobilhasználó természetes személy jogosult, a feltétel mindössze annyi, hogy csak 2G/3G-képes legyen a készüléke. A 4G/5G VoLTE cserekészülék bruttó kiskereskedelmi ára nem haladhatja meg a 120 ezer forintot.

Egy kis aprópénz a szolgáltatóknak

Az akcióban részt vesznek a hazai mobilszolgáltatók, illetve csatlakoznak hozzá kereskedők is. Arról sem a szolgáltatók korábbi közleménye, sem az NMHH nem tesz említést, hogy hány érintett mobil lehet.

Az akció a szolgáltatóknak sem lesz előnytelen, hiszen a 20 ezer forintok végső soron náluk csapódnak le, arról nem is beszélve, hogy sokan nem csak ezt a pénzt akarják majd elkölteni, ha már egyszer készüléket váltanak. A Telekomnál a legolcsóbb, jelenleg is elérhető készülék, a dual SIM-es Alcatel 1S listaára 37 840 forint. A Telenor legolcsóbb 4G-s modellje a Nokia 225, melyet listaáron 48 390 forintért lehet hazavinni. A Vodafone-nál már hatezerért is lehet venni telefont (pl. Vodafone Smart E9), de egy dual SIM-es Xiaomi Redmi 9AT is csak 37 590 forint.

Ha a szolgáltatók ügyesek, az új készülék mellé új szolgáltatásokat is tudnak majd értékesíteni a készülékváltóknak.

Mobilitás

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.