A járdán közlekedő, guruló robotokat egy 2026-ig szóló megállapodás keretei között telepíti a Serve Robotics, miután sikeresnek nyilvánították a régóta zajló pilot programot.

Az Uber spin-off cégeként 2021 óta működő Serve Robotics kibővíti együttműködését a vállalat online ételrendelési és -kiszállítási platformjával, az Uber Eatsszel, és a híradások szerint 2 ezer autonóm, járdán közlekedő szállítórobotját telepíti náluk az Egyesült Államok több területén. A 2026-ig szóló megállapodással a Serve Robotics beindítja eszközeinek tömeges értékesítését az autonóm szállításban, miközben az Uber több partnerséget is bejelentett a Waymo vagy a Motion önvezető járműveinek bevonásáról. Az ügylet értéke nem nyilvános, de a Serve üzleti modellje a szolgáltatásként történő szállítás, vagyis minden kör után felszámol valamit a megbízónak.

A két társaság egy évvel ezelőtt indított pilot programot Hollywoodban, amelyben azóta több mint 200 éttermet sikerüt bevonniuk a környéken. A robotok már a hét minden napján, délelőtt 10 órától este 9 óráig működnek, és a jelenleg 100 robotból álló flotta gyors növekedésére számítanak Los Angelesben, később pedig San Jose, Dallas vagy akár Vancouver körül, ahogy folyamatosan bővül lefedettségük és a szállítások mennyisége. A meglévő flottát egyébként a Serve más partnereivel is megosztják, például a 7-Eleven hálózattal, ahol szintén mostanában indították be a robotos kiszállításokat.

Szükség van a távoli operátorokra

A TechCrunch szerint a robotikai startup a közelmúltban már a Walmartnál és a Pizza Hutnál is sikeresen levezényelt hasonló pilot programokat a 4-es szintű autonómiára képes robotokkal. Ez az Az International Society of Automotive Engineers (SAE) meghatározása alapján automatizált vezetést és érzékelést jelent az emberi beavatkozás lehetőségével. Az ilyen eszközök meghatározott feltételek mellett képesek az önálló közlekedésre, és ha váratlan körülményekkel, mondjuk útlezárásokkal találkoznak, akkor megállnak, és a távoli felügyeletüket ellátó emberek beavatkozását kérik.

A Serve robotjai állítólag már arra is alkalmasak, hogy szükség esetén újratervezzék saját útvonalukat. Azzal együtt, hogy az emberi felügyelők segítik őket a kereszteződésekben vagy más bonyolultabb szituációkban, maguk a robotok is érzékelik, ha a hálózati kapcsolat és az emberi reakcióidő okozta késleltetések problémát okoznak, és ilyenkor maguktól is igyekeznek elkerülni az ütközéseket. A Serve Robotics egyik gépéről tavaly ősszel járt körül egy videó az interneten, amikor a robot a felvétel készítője szerint "vicces, de inkább hátborzongató" módon átvágott egy feltételezett lövöldözés miatt zár alá vett útszakaszon.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.