A közép-magyarországi önkormányzatok a tervek szerint 2014 végétől vehetik igénybe a központi alkalmazás-szolgáltatásokat, a projektet hattagú állami konzorcium valósítaná meg a KIFÜ irányításával.
Az e-közigazgatási szolgáltatások egységesítéséről, illetve az önkormányzati alkalmazásszolgáltató központok kiépítéséről még 2006 született kormánydöntés, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pedig 2010 tavaszán jelentette be az online önkormányzati szolgáltatások elindításához szükséges ASP-központok kiépítését a részfeladatokra koncentrált megoldások és a párhuzamos, szigetszerű fejlesztések kiváltására. Utóbb a közigazgatási rendszer átalakítása és az önkormányzati törvény előkészítése következtében a kérdés lekerült a napirendről, 2011 nyarán azonban már kormányhatározatban jelölték kiemelt projektnek az új ASP-központi konstrukciót, 2012 második felében pedig a csatlakozást tervező önkormányzatok a Regionális Operatív Programból finanszírozott támogatási forrásokra is pályázhattak.

Régiós pilot projekt  Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával összesen 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre a közép-magyarországi régió önkormányzatai számára felállított ASP központ létrehozására, amely az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 2011-2013-as akcióterve alapján 2014 végére készül el. A tavaly novemberben aláírt támogatási szerződés szerint a projektet a Központi Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányításával hat tagból álló konzorcium valósítja meg, amelyben részt vesz a Magyar Államkincstár, a KINCSINFO Kincstári Informatikai Nonprofit Kft., a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., illetve a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Az alkalmazás-szolgáltató (Application Service Provider – ASP) központon keresztül az érintett önkormányzatok jelentős saját beruházás nélkül juthatnak hozzá az informatikai rendszerekhez és a folyamatos üzletmenetet támogató szakrendszeri szolgáltatásokhoz, gyorsabban követve az esetleges jogaszabályi változásokat is. Az ügyviteli és adminisztrációs párhuzamosságok megszüntetése ugyancsak költségcsökkentő tényező lehet, a fejlesztések nyomán pedig lehetővé válik az adatszolgáltatási kötelezettségek egyszerűbb teljesítése és a központi nyilvántartás adataihoz való hozzáférés. A KIFÜ elnökhelyettese, dr. Kópiás Bence szerint a regionális ASP központ felállítása olyan "pilot projekt", amelynek bővítése további uniós források bevonásával folytatódik, országos kiterjesztése pedig az évtized második felére várható.

Egységes rendszer kell  A KIM e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára, Fekete Gábor a fejlesztéssel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a korábbi támogatási projektek tapasztalatai szerint a magasabb szintű elektronikus megoldások technológiai problémái és üzemeltetési terhei akár még a megyei jogú városok szintjén is gondot okoztak az önkormányzatoknak. Ennek megfelelően a jövőben erőforrás-koncentrációra van szükség, különös tekintettel a jövőbeni kapcsolódó megoldások, például az elektronikus fizetés, a teljeskörű ügyfélazonosítás vagy a hibrid kézbesítési megoldások kihívásaira. A párhuzamos adatszolgáltatás és az eltérő minőségű adatok kiszűrése mellett fontos szempont a megfelelő konverziós lehetőségek biztosítása, illetve a KIM részéről a megfelelő szabályozási háttér kialakítása is.

Épül az új állami pályáztatási rendszer
Ez már nem kabaré: ütemterv az e-útdíjra

Ácsné Rátkai Ilona projektvezető az alkalmazás-portfólióról szólva a szakrendszerek és a keretrendszeri funkciók – utóbbiak estében az informatikai és üzleti feladatok – szerint sorolta be a fejlesztéseket. Az önkormányzatok belső működését és az elektronikus ügyintézést támogató szolgáltatások között megtalálható lesz az iratkezelő rendszer, az önkormányzati portálrendszer, az ipari és kereskedelmi rendszer, a gazdálkodási rendszer, az ingatlanvagyon-kataszter rendszer, illetve az önkormányzati adórendszer. Utóbbi három szakrendszer megvalósításáért a Magyar Államkincstár és a KINCSINFO felel.

Bullshit-detektor készül a mesterséges intelligenciához

Oxfordi kutatók által fejlesztett technológia enyhítené a generatív mesterséges intelligencia állandó problémáját, a magabiztosan kinyilatkoztatott hülyeségeket.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.