Folytatódik a véletlenül kidobott merevlemez története: az elszánt tulajdonos 11 millió dollárnyi befektetői pénzt szerzett egy hulladéklerakó teljes átkutatására.

Az év elején turnézta végig a címlapokat egy brit exinformatikus, James Howells, aki még 2013-ban követett el vígjátékokba illő baklövést: a fiókjában talált két merevlemez közül nem azt selejtezte ki, amelyiket szerette volna, így nála maradt egy üres winchester, az pedig a szeméttelepen végezte, amelyiken mindenféle régi fájlok mellett a 8 ezer bitcoinjához való hozzáférést, egy 64 karakterből álló kulcsot is tárolta. Howells még bő 14 évvel ezelőtt, jóval az árfolyam felfutása előtt gereblyézte össze magának a kriptovalutát, amihez akkor még elég volt a játékra használt számítógépe is. A 8 ezer bitcoin azonban ma már úgy is több mint 180 millió dollárt (70 milliárd forintot) érne neki, hogy a piac az utóbbi időben látványos mélyrepülésben van – már ha lenne rá módja, hogy hozzájusson valahogy.

A peches bitcoin-tulaj ekkora összeget nemvolt képes elengedni, ezért hosszú évek óta kutat a Wales délnyugati részén fekvő Newport szeméttelepén. Bár a létesítmény területére elvileg bárki szabadon bemehet, az ott heverő 110 ezer tonnányi szemét átvizsgálása nyilván lehetetlen vállalkozásnak tűnik – különösen, ha valaki egy okostelefon-méretű merevlemezt próbál felhajtani. Howells azonban nem hogy nem adta fel, de kidolgozott rá egy tervet is, hogy a modern technológia bevetésével hogyan lehetne reális eséllyel megkeresni a tűt a szénakazalban.

A Busines Insidernek betekintést engedett abba a 11 millió dollárból megvalósítható műveletbe, amelynek során élő munkaerőt, munkagépeket, robot kutyákat és olyan mesterséges intelligenciát is bevetne, amelyet merevlemezek felismerésére tanítanak be a szemetet szállító futószalagokon. A programnak ezek szerint van egy olcsóbb, 6 millió dollárért kivitelezhető változata, ami azonban legalább másfél évig tartana, a várható nyereség pedig elég nagy ahhoz, hogy beleférjen a gyorsabb megoldás is. Erre pedig a BI szerint a pénz is meglenne, miutén egy svájci és egy német kockázatitőke-befektető biztosítaná neki a 11 milliót, ha a terv elnyerné a helyi önkormányzat jóváhagyását.

Egyelőre nem néz ki jól a dolog

Howells úgy számolja, hogy ha az adattárolóban nem roncsolódtak össze teljesen a korongok, akkor a műveletek végén összességében 80-90 százalékos eséllyel lehetne majd visszanyerni róla az elveszett kulcsot. A lap beszámolójából azonban az is kiderül, hogy a nagyszabású akció várhatóan megbukik a hatóságok hozzájárulásán. Bár a várható nyereségből komoly közösségi fejlesztéseket ajánlott fel Newportnak, az egyik városi tanácstag nyilatkozata szerint a 110 ezer tonnányi szemét szétcincálása jelentős ökológiai kockázatot hordozna. Így sem a szemét újrahasznostásáról szóló elképzeléseket, a felajánlást sem tudják figyelembe venni, amiből egyébként 60 dollár esne a 150 ezres Newport minden lakosára.

A BI úgy tudja, hogy az elutasítás egyetlen utolsó lehetőséget hagyna Howellsnek, aki bíróságra vihetné az ügyet azzal az indoklással, hogy a városi kormányzat a jogos tulajdonához való hozzáférését akadályozza. Addig pedig megpróbál nem gondolni rá, hogy mire költené a 180 millió dollár ráeső részét, ami az egész buli végén a teljes összeg körülbelül 30 százaléka lehetne.

Részletek a Business Insider riportjában »

Konzumer tech

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.