Megújul a Google Drive, havi két dollárért 100 gigabájtnyi cloud tárhelyet kínálnak az amerikaiak.

Online tárhelyen szeretné biztonságban tudni családi képeit, videóit? Nincs egyedül, sőt, egyre gyarapodó táborban tudhatja magát. A hardveres meghibásodások, természeti katasztrófák ellen védő módszer ugyanis egyre közkedveltebb. Éppen ezért ádáz harc meg az ügyfelekért, akiket folyamatosan újabb és újabb fejlesztésekkel igyekeznek megnyerni a piac résztvevői.

A nyilvános felhőszolgáltatásokat kínáló cégek közül most a Google Drive újul meg. Nevet is vált: a teljes szolgáltatást leíró gyűjtőnévként a Google One szolgál a jövőben, a Google Drive már csak a vállalat Dropbox-szerű tárhelyszolgáltatását fogja jelenti.

Nagylelkű ajánlatok

Korábban a Google Drive mint fogalom, a teljes, online tárolt állománypaletta helyét lefedte. A név alatt értette a vállalat a Drive-ban, a Gmailben és a Photosban tárolt fájlokat. Mostantól (illetve hamarosan) azonban mindez Google One néven fut.

De nem csupán egyszerű átnevezésről, rebrandingről van szó. A tárolási lehetőségeket már nem csak egy, hanem akár egyszerre öt családtag is használhatja. Emellett a Google be fogja vezetni az általa csak egyérintésesnek (one-tap) elnevezett terméktámogatást a további Google termékekben is. Ebbe bele kell érteni az amerikai vállalat olyan hardveres eszközeit, mint például a Pixel okostelefonok vagy a Google Home okoshangszórók.

Emellett felmerült annak a lehetősége is, hogy a fizetős ügyfelek hűségét kézzelfogható előnyökkel kívánja majd elismerni a keresőgigász. Google Play kreditek formájában részesülhetnek ebből az előfizetők, amivel alkalmazásokat, zenei és filmes tartalmakat vásárolhatnak, vagy más, egyéb lehetőségek közül választhatnak. Felmerült például az online szállásfoglalásokra alkalmazható árengedmény bevezetése.

A Google One továbbra is a Drive-nál megszokott mértékben kínál ingyenes tartalmat a felhasználók számára. Amennyiben nem elegendő a 15 GB, akkor némi havidíjért cserébe további tárterületet lehet vásárolni. 2 dollárért például már 100 GB-ot kaphat az ügyfél, 3-ért 200 GB jár. De az egészen extrém igényeket is ki tudja szolgálni a Google One: 30 TB-nyi tárterület is bérelhető, havi 300 dolláros összegért cserébe.

És, hogy mikor válik elérhetővé a megújult lehetőség? Nos, a Google közlése szerint a fizetős ügyfelek körében a következő pár hónap folyamán jelenik majd meg a Google One. Nem egyszerre, hanem apránként teszi elérhetővé a vállalat, elsőként az amerikai felhasználók számára. Az egész világra kiterjedő változás nem érinti a G Suite üzleti ügyfeleket.

Eközben a riválisoknál

Határozottan jobb áron nyújtja szolgáltatását a Google a Microsoft OneDrive-hoz képest. Redmond ugyanis csak 5 GB tárterületet kínál ingyenesen, 2 dollárért pedig csupán a versenytárs ajánlatának felét, 50 GB-ot kap a felhasználó. Ráadásul az ötfelhasználós csomag (ami 5x1 TB-ot foglal magába) 100 dollárért érhető el, miközben a Google ugyanennyiért 10 TB tárhelyet nyújt.

A Dropbox ingyenes szolgáltatása mindössze 2 GB-tal csábítja a felhasználókat, de különböző akciókkal ezt valamennyire megnövelhetik az aktív és együttműködő ügyfelek. Az 1 TB-os alapcsomag ára 10 dollár havonta (a Google-nél ugyanekkora összegért 2 TB jár), illetve, aki több funkciót is szeretne, annak a dupláját kell fizetnie. Havi 20 dollárért ugyanis a Dropbox továbbra is csak 1 TB-ot kínál, viszont olyan extra lehetőségek érhetők el ebben az esetben, mint a megosztott linkek feletti ellenőrzés, vagy a megtekintések történetének elérhetősége.

Meglepően barátságos az általában felső árkategóriában játszó Apple iCloud szolgáltatásának árazása. 5 GB-nyi ingyenes tárterületet kínálnak, az amerikai díjszabás szerint havi 10 dollárért pedig ugyanúgy 2 TB jár, mint a Google esetében. Gyakorlatilag egy-az-egyben megfelel a redmondi tarifáknak a cupertinóiak árképzése az alacsonyabb árszegmensben is: 1 dollárért 50 GB, 3 dollárért 200 GB jár.

Természetesen a fenti négy szolgáltatás nem hasonlítható össze pusztán kínált tárterület alapján, mert az azon felül nyújtott extra funkciók eltérőek, és az adott vállalat üzletpolitikájának részét képezik. Mégis, akinek a tárterület mérete jelenti a döntő választási szempontot, az képet alkothat arról, hogy 2018 tavaszának végén melyik szolgáltatót érdemes választania.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.