Megújul a Google Drive, havi két dollárért 100 gigabájtnyi cloud tárhelyet kínálnak az amerikaiak.

Online tárhelyen szeretné biztonságban tudni családi képeit, videóit? Nincs egyedül, sőt, egyre gyarapodó táborban tudhatja magát. A hardveres meghibásodások, természeti katasztrófák ellen védő módszer ugyanis egyre közkedveltebb. Éppen ezért ádáz harc meg az ügyfelekért, akiket folyamatosan újabb és újabb fejlesztésekkel igyekeznek megnyerni a piac résztvevői.

A nyilvános felhőszolgáltatásokat kínáló cégek közül most a Google Drive újul meg. Nevet is vált: a teljes szolgáltatást leíró gyűjtőnévként a Google One szolgál a jövőben, a Google Drive már csak a vállalat Dropbox-szerű tárhelyszolgáltatását fogja jelenti.

Nagylelkű ajánlatok

Korábban a Google Drive mint fogalom, a teljes, online tárolt állománypaletta helyét lefedte. A név alatt értette a vállalat a Drive-ban, a Gmailben és a Photosban tárolt fájlokat. Mostantól (illetve hamarosan) azonban mindez Google One néven fut.

De nem csupán egyszerű átnevezésről, rebrandingről van szó. A tárolási lehetőségeket már nem csak egy, hanem akár egyszerre öt családtag is használhatja. Emellett a Google be fogja vezetni az általa csak egyérintésesnek (one-tap) elnevezett terméktámogatást a további Google termékekben is. Ebbe bele kell érteni az amerikai vállalat olyan hardveres eszközeit, mint például a Pixel okostelefonok vagy a Google Home okoshangszórók.

Emellett felmerült annak a lehetősége is, hogy a fizetős ügyfelek hűségét kézzelfogható előnyökkel kívánja majd elismerni a keresőgigász. Google Play kreditek formájában részesülhetnek ebből az előfizetők, amivel alkalmazásokat, zenei és filmes tartalmakat vásárolhatnak, vagy más, egyéb lehetőségek közül választhatnak. Felmerült például az online szállásfoglalásokra alkalmazható árengedmény bevezetése.

A Google One továbbra is a Drive-nál megszokott mértékben kínál ingyenes tartalmat a felhasználók számára. Amennyiben nem elegendő a 15 GB, akkor némi havidíjért cserébe további tárterületet lehet vásárolni. 2 dollárért például már 100 GB-ot kaphat az ügyfél, 3-ért 200 GB jár. De az egészen extrém igényeket is ki tudja szolgálni a Google One: 30 TB-nyi tárterület is bérelhető, havi 300 dolláros összegért cserébe.

És, hogy mikor válik elérhetővé a megújult lehetőség? Nos, a Google közlése szerint a fizetős ügyfelek körében a következő pár hónap folyamán jelenik majd meg a Google One. Nem egyszerre, hanem apránként teszi elérhetővé a vállalat, elsőként az amerikai felhasználók számára. Az egész világra kiterjedő változás nem érinti a G Suite üzleti ügyfeleket.

Eközben a riválisoknál

Határozottan jobb áron nyújtja szolgáltatását a Google a Microsoft OneDrive-hoz képest. Redmond ugyanis csak 5 GB tárterületet kínál ingyenesen, 2 dollárért pedig csupán a versenytárs ajánlatának felét, 50 GB-ot kap a felhasználó. Ráadásul az ötfelhasználós csomag (ami 5x1 TB-ot foglal magába) 100 dollárért érhető el, miközben a Google ugyanennyiért 10 TB tárhelyet nyújt.

A Dropbox ingyenes szolgáltatása mindössze 2 GB-tal csábítja a felhasználókat, de különböző akciókkal ezt valamennyire megnövelhetik az aktív és együttműködő ügyfelek. Az 1 TB-os alapcsomag ára 10 dollár havonta (a Google-nél ugyanekkora összegért 2 TB jár), illetve, aki több funkciót is szeretne, annak a dupláját kell fizetnie. Havi 20 dollárért ugyanis a Dropbox továbbra is csak 1 TB-ot kínál, viszont olyan extra lehetőségek érhetők el ebben az esetben, mint a megosztott linkek feletti ellenőrzés, vagy a megtekintések történetének elérhetősége.

Meglepően barátságos az általában felső árkategóriában játszó Apple iCloud szolgáltatásának árazása. 5 GB-nyi ingyenes tárterületet kínálnak, az amerikai díjszabás szerint havi 10 dollárért pedig ugyanúgy 2 TB jár, mint a Google esetében. Gyakorlatilag egy-az-egyben megfelel a redmondi tarifáknak a cupertinóiak árképzése az alacsonyabb árszegmensben is: 1 dollárért 50 GB, 3 dollárért 200 GB jár.

Természetesen a fenti négy szolgáltatás nem hasonlítható össze pusztán kínált tárterület alapján, mert az azon felül nyújtott extra funkciók eltérőek, és az adott vállalat üzletpolitikájának részét képezik. Mégis, akinek a tárterület mérete jelenti a döntő választási szempontot, az képet alkothat arról, hogy 2018 tavaszának végén melyik szolgáltatót érdemes választania.

Cloud & big data

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.