Főleg, hogy a csoport által használt infrastruktúrát már 2022 második felében felszámolták a hatóságok.

Az amerikai külügyminisztérium jelentős összegű jutalmat ajánlott fel azoknak, akik információkkal segítik a hírhedt Hive zsarolóvírus-csoport vezetőinek és tagjainak letartóztatását. A múlt héten kiadott közleményben az áll, hogy 10 millió dollárt fizetnek olyan információkért, melyek a nemzetközi "szervezett bűnözői csoportban kulcsfontosságú vezető pozíciót betöltő személy(ek) azonosításához és/vagy felkutatásához vezetnek". Továbbá maximum 5 millió dollárt kaphat az, aki olyan információkat ad át az amerikai külügynek, melyek bármely országban és bármely olyan személy letartóztatásához és/vagy elítéléséhez vezetnek, aki a Hive zsarolóvírus-változatban való részvételre szövetkezett, vagy azt megkísérelte.

A közlemény azért is érdekes, mert a hatóságok nagyjából egy éve jelentették be, hogy nemzetközi összefogással (benne volt az Europol, a holland és a német rendőrség, valamint az amerikai titkosszolgálatok is) sikerült felszámolni a csoport tevékenységét, Tor-alapú webhelyét lefoglalták, infrastruktúráját pedig "lerombolták". A Hive volt az egyik leghatékonyabban működő zsarolóbanda: adminisztrátorai és leányvállalatai összesen több mint 1500 áldozattól valószínűsíthetően 100 millió dollárt meghaladó váltságdíjat zsaroltak ki. Emellett csak az FBI becslése szerint legalább további 130 millió dollárnyi kifizetést sikerült megelőzni azáltal, hogy a csoportba beépült fedett ügynökök megszerezték a banda által használt titkosítás visszafejtéséhez szükséges kulcsot. (A dark weben dolgozó fedett ügynökökről itt írtunk bővebben.)

Jól hangzik, de olyan mint a lottón az ötös

A Security Weeknek egy biztonsági szakértő azt mondta, hogy az ilyen jutalmak arra mindenképpen jók, hogy legalább kényelmetlenné tegyék a kiberbűnözők életét, mivel fenntart egyfajta bizalmatlanságot. Minden egyes új találkozáskor felmerülhet ugyanis, hogy az új ismerős esetleg a vérdíjra hajt.

Azt azonban erősen kétségesnek tartja Roger Grimes, a KnowBe4 evangélistája, hogy ezek a jutalmak hatékonyak lennének. Eleve nem túl sűrűn fordul elő, hogy kiberbűnözők fejére ilyen összegű vérdíjat tűznek ki. Mint mondta, 35 éve foglalkozik kiberbiztonsággal, és ez idő alatt mintegy tucatnyi olyan esetet látott, amikor a hatóságok hasonló jutalmakkal akartak a bűnözők közelébe jutni. De még nem hallott "olyan kiberbiztonsági váltságdíjról, amelyet kifizettek volna".

Az elkövetők leggyakrabban olyan országokban élnek, amelyek eleve nem is működnek együtt az Egyesült Államokkal, sőt a helyi hatóságok egyenesen meg is védik őket. Ahogy az is gyakori, hogy ezeket a támadásokat államilag támogatott csoportok hajtják végre (lásd pl. Észak-Koreát, ahol elsősorban a katonai fejlesztések finanszírozására szereznek pénzt ilyen módon).

Biztonság

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.