Pontosan tíz éve annak, hogy a felfokozott, gazdaságilag teljesen megalapozatlan várakozások és vak kapzsiság által felfújt technológiai papírok szárnyalásának vége szakadt. A dotkomlufi áldozatai között egyaránt találunk kisbefektetőket, profi befektetési alapokat és szépreményű internetes cégeket.

2000. március 10-én az amerikai NASDAQ tőzsdeindex elérte a 5048,62 pontot, amiről aztán másnap, majd az azt követő két és fél év alatt folyamatosan a mélybe zuhant. Az azóta eltelt időszakban a padlót 2002 októbere jelentette, amikor is 1114,11 ponton állt a mutató. Ezzel majdnem ötödére zsugorodott az indexben szereplő cégek értéke. Ha úgy tetszik, helyére kerültek a dolgok. Tíz év után érdemes megnézni, mi vezetett a történelem egyik legdrámaibb mélyrepüléséhez, illetve azt, hogy van-e esély arra, hogy mindez újra megtörténjen.

A tíz évvel ezelőtti, januári Super Bowl-döntő szüneteiben nem kevesebb, mint 17 dotkom cég, azaz internetes start-up vállalkozás hirdetett, egyenként körülbelül 2 millió dollárért. Köztük például egy macskaalmot interneten áruló vállalkozás, amely könnyűszerrel gyűjtött világmegváltó ötletéhez 100 millió dollár (!) befektetői tőkét.

Csodavárás | A példa jól szemlélteti az akkori közhangulatot és a hozzáállást az internetes vállalkozásokkal kapcsolatban. Gyakorlatilag mindegy volt, milyen ötlettel állt elő az ember, könnyűszerrel gründolhatott sok millió dollárt, mert mindenki meg volt győződve róla, hogy a világhálós üzlet csakis aranybánya lehet. Ez a csőlátás az emelkedő részvényárfolyamoktól megigézett kisbefektetők szemszögéből még bocsánatos bűnnek tekinthető, de ugyanilyen fantáziavilágba dédelgették magukat a professzionális alapon működő befektetési alapok és kockázati tőke csoportok. Mindenféle közgazdasági megfontolást nélkülöző üzleti tervekre bólintottak rá, és öntötték a dollármilliárdokat. Tíz évvel ezelőtt a technológia cégekbe éves szinten 100 milliárd dollár tőkét fektettek. Összehasonlításul: ez a szám tavaly 18 milliárd volt.

És akkor elfogyott a lendület | Az aranyláz haszonélvezői, a dotkomok aztán gyorsan meg is ásták saját sírjukat. Egyfelől a fent is idézet, mértéktelen és ésszerűtlen reklámköltekezéssel, másfelől azzal, hogy mindeközben „elfelejtettek” a legalapvetőbb gazdasági fokmérővel, a profittal foglalkozni. A befektetőknél viszont eljött a pont, amikor szerették volna tényekkel (és dollárokkal) igazolni döntésük helyességét. Ekkor derült ki, hogy a király meztelen, a NASDAQ pedig nem is ér annyit, amennyire taksálták.

A NASDAQ-index alakulása (1995-2010):

Forrás: Yahoo! Finance

A kijózanodás | Hogy a felismerés mennyire fájdalmas volt, és az 5000 pont feletti index mennyire irreális, azt az azóta eltelt évtized eredményei igazolják. A ’98-as gazdasági visszaesést azóta nagyrészt ledolgozó NASDAQ jelenleg a 2350-es szinten mozog, és piaci elemzők szerint nagyon sokáig kell még várni ennél lényegesen magasabb eredményre.

Az internetes vállalkozások piaca sokkal érettebbé vált, élesebb a konkurenciaharc. A másik oldalon a befektetők is alaposan megfontolják, mibe és milyen feltételekkel rakják pénzüket. Ennek köszönhető, hogy manapság már a start-up cégeknek szigorú üzleti tervet kell követni, szoros költséggazdálkodás mellett.

A bukás pozitív hozadéka | Tény, hogy hatalmas összegek váltak semmivé napok alatt, cégek ezerszám mentek tönkre, ugyanakkor a mai internet infrastrukturális alapját a dotkom-fellendülés éveiben építették ki. Tehát például a Facebook és a Google az akkori vesztesek kárán nőhetett ilyen gyorsan és ennyire nagyra. Nagy különbség, hogy ezek a cégek már komoly bevétellel is igazolni tudják létjogosultságukat.

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.