Miközben a többség már használatba vette az új MI-eszközöket, házon belül még azok gyártói is kockázatosnak tartják az ilyen megoldások alkalmazását.
Hirdetés
 

A Microsoft szoftverfejlesztő szolgáltatása által megkérdezett egyesült államokbeli fejlesztők 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy használ mesterséges intelligenciára épülő eszközöket a munkája során, és 70 százalékuk szerint már az is látszik, hogy ezek a megoldások előnyt jelentenek feladataik elvégzésében. Ennek alapján a ChatGPT vagy a GitHub saját MI-asszisztense, a Copilot, a szakemberek mindennapi életének is szerves részévé váltak. Különösen, hogy várakozásaik szerint hogy ezek a programok javítanak az elkészített kódok minőségén, gyorsabb kimenettel és kevesebb problémával hozva a meglévő teljesítményszabványokat.

A dolog azért is érdekes, mert mások éppen arra mutatnak rá, hogy a ChatGPT által generált kódok például nem csak súlyos hibákat tartalmazhatnak, de esetenként alapvető biztonsági előírásoknak sem felelnek meg, miközben a Stack Overflow fórum a forgalom visszaeséséséről számol be annak következtében, hogy a fejlesztők a szóban forgó MI-eszközöket használják. A GitHub szerint a megkérdezettek több mint négyötöde arra számít, hogy a mesterséges intelligenciát használó kódolási segédek alkalmasak a csapatok együttműködésének fejlesztésére is, bár az MI-től a programozói állások sem feltétlenül lesznek biztonságban.

Nem csak az MI beszél össze-vissza

A felmérés abból a szempontból is izgalmas lehet, hogy az Apple, a Samsung vagy az Amazon után már a Google anyavállalata, az Alphabet is figyelmeztetést adott ki alkalmazottainak az MI használatával kapcsolatban. A Reuters értesülései szerint a társaság aggasztónak tartja, hogy dolgozói bizalmas adatokkal etetik a mesterséges intelligenciával hajtott chatbotokat, beleértve saját terméküket, a Bardot is. A gépi tanuló modell sajátosságai miatt előfordul ugyanis, hogy a kényes információ gyanús egyezések formájában köszön vissza a kimenetekben, sőt mások által szándékosan is kinyerhető a megfelelően feltett kérdésekkel.

A Google, az Amazon és mások tehát úgy próbálják korlátozni a ChatGPT és más mesterségesintelligencia-alapú eszközök használatát, hogy közben maguk is ilyeneket fejlesztenek és kínálnak széles körű felhasználásra. A Google a maga részéről olyan alkalmazásokat is kínál megfelelő díjazásért a vállalati ügyfeleknek, amelyek állítása szerint nem szivárogtatnak ki adatokat a publikus MI-modellek felé, de ez a fentiek értelmében nem tűnik teljesen meggyőző dolognak. A Bard chatbot megjelentetését az Európai Unióban is kénytelenek voltak elhalasztani, miután a szabályozók adatvédelmi aggályokat fogalmaztak meg vele szemben.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.