A 2 kvantumbites eszközök nem a teljesítményükkel fognak sokkolni, de oktatási célokra kiválóan alkalmasak lehetnek majd.

A Shenzhen SpinQ Technology nevű kínai gyártó bejelentése szerint még az idén bemutatják az első, desktop formátumú kvantumszámítógépet, amit valamivel kevesebb mint 5 ezer dolláros áron lehet majd megrendelni, és 2021 végén jelenik meg a kereskedelmi forgalomban. A Sencsenben működő startup egy korábbi modell egyszerűsített változatának tekinthető, amit a vállalat már tavaly óta értékesít, azonban az új megoldás méreteit és árát tekintve is lényegesen barátságosabb lenne az előzőnél – derül ki a Discover magazin riportjából.

Bár az előző, Gemini nevű gépet is desktop számítógépként emlegették, elég speciális íróasztalra lenne szükség az üzemeltetéséhez, figyelembe véve 55 kilogrammos tömegét, nem beszélve 15 millió forint körüli áráról. Az új eszköz ehhez képest tényleg hordozható kiszerelésnek tűnik, és a bejelentés alapján elsősorban oktatási intézményeket céloznának vele. A SpinQ ezzel még jobban alámenne az eddig hozzáférhető kvantumszámítógépeknek, amelyek aktuálisan a 10 millió dolláros (3 milliárd forintos) kategóriában mozognak.

Igaz, az utóbbi konfigurációk már 50 qbit (kvantumbit) teljesítmény körül, vagy akár afölött mozognak. Ehhez képest a SpinQ eszköze csupán 2 kvantumbites feldolgozásra képes, és technikailag is eltérő megoldást alkalmaz, amennyiben mágneses magrezonanciára (vagy nukleáris mágneses rezonanciára, NMR-re) épül, és az extrém módon lehűtött szupravezetők helyett állandó mágneseket használ.

Nem a nagyokkal akarnak versenyezni

Bár a lekicsinyített és kommercializált kvantumszámítógépeket össze sem lehet hasonlítani a komolyabb rendszerekkel, sőt az ugyanilyen áron elérhető hagyományos számítógépekkel sem, kiválóan alkalmasak lehetnek a kvantumszámítógépek működésének bemutatására és tanulmányozására. A gyártó éppen ezért célozná vele elsősorban az oktatást (beleértve az elemi iskolákat is), miután az új eszközök simán összekapcsolhatók az ott működő PC-kkel, és egyszerűen irányíthatók a hozzájuk tartozó szoftvercsomaggal.

A Discover magazin beszámolója alapján a Gemini modellek már több helyen, így kanadai, tajvani és termszetesen kínai intézményekben is működnek, de az 50 ezer dolláros bekerülési költség miatt nyilván nagyon szűk volt az érdeklődők köre. Ez a helyzet most megváltozhat az ugyanarra a platformra épülő, ám tized annyiba kerülő gépekkel, amelyeknek már dolgoznak egy fejlettebb, 3-4 kvantumbites változatán is.

A SpinQ által használt technológia egyébként egy tucatnyi kvantumbit körül éri el az elméleti korlátait, vagyis ez a sorozat soha nem fogja még csak megközelíteni sem az IBM, a Google vagy a Microsoft csúcsfejlesztéseit – sőt a kommentárok szerint már az is vitatható, hogy egyáltalán ugyanabba a kategóriába sorolhatók-e. A gyártónak azonban nem is célja, hogy ilyne kaliberű piaci szereplőkkel versenyezzen: a kínai startup saját meghatározása szerint az oktatásra koncetrál, hogy minél több diák gyakorlati tapasztalatokat szerezhessen a kvantum számítástechnikával kapcsolatban.

A legelső, valóban kereskedelmi célú kvantumszámítógépet az IBM mutatta be még 2019 januárjában. Bár az IBM Q System One a boltok polcain nem jelent meg, az IBM Cloud szolgáltatáson keresztül hozzáférést lehet vásárolni a technológiához, miután a vállalat egyes partnerei már korábban is részt vettek az IBM Q Network névre keresztelt programjában. Az IBM Q System One az akkori bejelentés szerint tudományos és kereskedelmi felhasználású kvantumszámítástechnikai rendszer volt, amelynek 20 qbites teljesítménye nem feltétlenül haladta túl a hagyományos számítógépeket, de szélesebb körben hozzáférést nyiott az új technológiához.

Konzumer tech

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.