A Gartner nem teketóriázik, öt éven belül hatvanszoros bővülést vár az intelligens technológiák piacán.
Hirdetés
 

A Gartner decemberben közzétett előrejelzése szerint az okos gépek szegmense öt éven belül, 2021-ben ér a technológiai fősodorba, vagyis az ilyen megoldások alkalmazása ekkorra válik elfogadottá, széleskörűvé és ennek megfelelően hozzáférhetővé. A piackutató ebbe a kategóriába sorolja a kognitív számítástechnika, a mesterséges intelligencia, az intelligens automatizálás, a gépi tanulás és a mély tanulás implementációit, figyelembe véve a konkrét megvalósításokból és a tanácsadási szolgáltatásokból származó forgalmat is.

Az okos gépek átalakítják és felforgatják a vállalati működést, legyen szó a munkafolyamatokról vagy általában az értékteremtés módszereiről – ilyen például a dinamikus árazás, a csalásérzékelés, a prediktív házirendek és robotika, amelyeken keresztül az okos gépeknek az széles felhsználási lehetőségei vannak a legtöbb iparágban.

Már az idén is nagyon meglódulnak

A tanácsadásban és a rendszerintegrációs szolgáltatásokban (C&SI) rejlő üzleti lehetőségek jelenleg a tanácsadásra hegyeződnek ki: a Gartner szerint ezek 360 millió dollárt tettek ki az okos gépek piacának idei, 450 millió dolláros forgalmából. A növekedés már az idén látványosan beindul, és a vonatkozó területek bevételei közel 2,5 milliárd dollárra növekednek; 2019-ben a tanácsadási és implementációs tevékenységek egyaránt 5,7 milliárd dollár körül hoznak a konyhára; 2021-re a teljes piac mérete már a 30 milliárd dollárt is megközelítheti, amelynek több mint kétharmadát a telepítések adják.

A Gartner közleménye több szolgáltatási területet is megjelöl, ami a növekedést és végül az okos gépek mainstream technológiává alakulását katalizálják. Ilyen a vállalatok stratégiai tervezésének és a hype-hatások kiszűrésének támogatása, az okos gépek tanítása, maguk a telepítések és bővítések, illetve a rendszerek folyamatos finomhangolása.

Folyamatos lehetőségek hosszú évekre

A piackutató külön megjegyzi, hogy a szóba jöhető technológiák igen széles spektrumáról beszélünk, amelyek között természetszerűleg különböző növekedési sebességeket és időzítéseket tapasztalhatunk majd, de az okos gépekhez kapcsolódó megoldások túlnyomó többsége 2020 és 2025 között mindenképpen a technológiai fősodorba kerül. Így a vállalati költések is egy bő évtizeden keresztül folyamatosan emelkednek ezeken a területeken, hosszú távú perspektívát kínálva az okos gépes C&SI iparág szereplőinek.

Ahogy egyre több vállalati ügyfél kezd majd egyre összetettebb implementációs beruházásokba, a növekedési lehetőségeket nyilvánvalóan elkezdi majd visszafogni a költségek csökkenése - ugyanannak az okos gépes megoldásnak az adaptációja nem csak egyre gyorsabbá, de egyre olcsóbbá is válik. A Garrtner kutatásvezetője szerint mához képest erre a tíz évre lesz szükség ahhoz, hogy az okos gépek a C&SI szolgáltatói eszközkészletek szerves részévé váljanak, és már alapértelmezett módon megjelenjenek a következő generációs termékekben.

A piackutató egyébként a megrendelői szempontokra is kitér: egy másik anyagában arról számol be, hogy az informatikai vezetők 30 százaléka 2020-ra az öt legfontosabb üzleti prioritás közé várja az okos gépeket. A Gartner emblematikus hype-görbéjén (amelyről nemrég vezették ki a big datát) a szóban forgó technológiák mostanában járnak a csúcs közlében. Az okos gépeket – köszönhetően a számítási kapacitások radikális növekedésének és a gépi tanulás vagy a mély neurális hálózatok területén tapasztalható áttöréseknek – az elkövetkező időszak leginkább diszruptív technológiái közé sorolják. 

Cloud & big data

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.