A harmadik negyedévben érkezik a szokatlan külsejű készülék.
Hirdetés
 

Végül csak alapot adott az összehajtható-telefonról szóló pletykáknak a Samsung, és – legalábbis most – úgy tűnik, hogy valódi termékben is megjelenik majd a gyártó elképzelése. A Korea Herald beszámolója szerint a távol-keleti elektronikai óriás olyan telefon-tablet hibriden dolgozik, ami rugalmas megjelenítőpanellel bír.

Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az eszköz 7 inches kijelzője fizikailag összehajtható legyen. A Korea Herald értesülései szerint a Samsung annyira komolyan veszi a termék piacra vezetését a harmadik negyedévben, hogy rögtön 100 ezer készülékkel fut neki az értékesítéseknek. Az újság nem kívánta pontosan megnevezni forrását, mindössze annyit közölt, hogy információi egy, a fejlesztéshez közel álló személytől származnak.

Rögös út

A vállalat egy ideje már kacérkodik az összehajtható okostelefon koncepciójával. Az első kísérletek azonban negatív eredményt hoztak, a dél-koreai vállalat arra a következtetésre jutott, hogy nem fogadnák lelkesen a felhasználók ezt a fajta kialakítást. A Samsung designerei úgy ítélték, hogy az emberek többsége kényelmetlennek találná a telefon kinyitásának és becsukásának kényszerét.

Emiatt a kísérlet végül kísérlet maradt; sokáig úgy tűnt, hogy az összehajtható érintőképernyős eszköz csak az okostelefonok-tabletek fejlesztésének egyik, a piacon meg nem mérettetett vadhajtásaként vonul be a vállalat terméktörténelmébe. Amennyiben azonban a Korea Herald értesülései igaznak bizonyulnak, akkor ez alapvetően megváltoztathatja a koncepció jövőjét.

Ha ez az eset áll fenn, akkor a Samsung az elmúlt időszakban képessé vált megoldani egy sor kihívást, ami eddig megakadályozta az összehajtható elektronika létrehozását. Leginkább az elektronikai eszközök rugalmassága, illetve fizikai paramétereik változásával szembeni tűrésük hiánya gátolta meg a szokatlan kialakítás létrehozását. Ügyes kialakítással persze el lehetne érni, hogy a hajtásvonal alá ne jusson digitális áramkör, vagy csak olyan, amely kibírja az akár sok ezerszer jelentkező fizikai igénybevételt.
 


Szokatlan, és így figyelemfelkeltő külseje mellett lenne praktikus előnye ennek a kialakításnak: ha telefonunkat, tabletünket fele akkorára össze lehetne hajtani, akkor ugyan a vastagsága duplázódna, viszont sokkal jobban elférne zsebünkben. Napjaink okos eszközei amúgy is olyan vékonyak, hogy nem okozna különösebb problémát az összehajtás miatt kétszeresére hízó vastagság.

Tekerem, csavarom

A Samsung egy ideje már érdeklődik a kevésbé merev készülékdesign iránt. Az elmúlt években több olyan szabvány bejegyzését is kezdeményezte, mely ilyen jellegű készülékek létrehozásának kísérletét feltételezte. Például a 2015-ben bemutatott design nem csak az összehajthatóvá tehető okostelefonok eljövetelének ígéretét hordozta, hanem azt is, hogy ezek a mobil eszközök egyszer papírtekercsszerűen feltekerhetőek lesznek (ilyennel egyébként az LG is próbálkozott).

Azóta azonban nagy a csend ezen a téren, legalábbis a nyilvánosság felé nem kommunikált gyakorlatilag semmit sem a vállalat (egy tavaly novemberi szabadalom-bejegyzés azért árulkodó). A Samsung ezúttal sem kívánta kommentálni (sem megerősíteni, sem cáfolni) a Korea Herald értesüléseit, de az információmorzsák arra utalnak, hogy valóra válhat a DisplaySearch jóslata. Eszerint 2018-ra az okostelefonok 40 százaléka flexibilis panellel kerül a vásárlókhoz.

Mobilitás

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

A Hello Biznisz mindennap lehetőséget ad a tanulásra

A magyar kisvállalkozásoknak komoly fejlődést jelent a hiánypótló Hello Biznisz platform, mellyel napi néhány perc alatt fejleszthetik saját hatékonyságukat.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.