A külföldi és a helyi cégeket egyformán sújtaná egy új tervezet, amellyel Oroszország a nemzetközi online tartalomszolgáltatókat fegyelmezné tovább.
Hirdetés
 

A The Moscow Times keddi tudósítása szerint a Kreml ismét nekiesne az internetes szolgáltatásoknak. Az angol nyelvű moszkvai hetilap online kiadása arról számol be, hogy az Állami Duma elé ezúttal az internetes kapcsolatok lassításról szóló javaslat kerülhet, amely – kiegészítve a feketelistázás 2012 óta élő lehetőségeit – most a letöltési sebességét korlátozná az olyan globális dotkom vállalkozások oldalainak, amelyek nem hajtják végre maradéktalanul az orosz bíróságok és hatóságok rendelkezéseit.

Az évekkel ezelőtti szabályozás arra kötelezte az oroszországi távközlési operátorokat, hogy a továbbiakban elérhetetlenné tegyék azokat a site-okat, amelyekre a Roszkomnadzor, az ezzel egy időben alakult távközlési felügyeleti szerv rábök az ujjával. Mindennek nyomán a weblapok letiltása többször is előkerült az egyes online cégekkel folytatott vitákban, sőt a pénzbüntetéseken és a fenyegetőzésen túl a LinkedInt konrétan hidegre is tették a helyi adatkezelési szabályok megsértéséért.

Nem csak a külföldieknek fájna

Az illetékeseknek a jelek szerint elegük van a keringőzésből, és egy újabb lehetőséget teremtenének maguknak a megfelelőségi követelményeket átlépő külföldi szolgáltatók megfegyelmezésére. Ennek alapján az oldalak sebességének radikális korlátozását nagyjából úgy kellene elképzelni, mint amikor egy számlatartozás miatt a távközlési cégek nyomorúságos szintre lassítják az ügyfél internetes kapcsolatát – ezúttal azonban csak a feketelistára került oldalak esetében lenne tapasztalható a jelenség.

Az értesüléseket a Vedomosztyi napilap szerint már többen megerősítették, köztük egyes internetszolgáltatók munkatársai is, akik elmondták: a tervezet nem csak a külföldi IP-tartományokat sújtaná, és ezért a hazai techmogulok szemét is erősen szúrja, miután egy hasonló korlátozás elsősorban a streaming tartalmakra fókuszáló oldalakat vágná haza. A Yandex név nélkül nyilatkozó csúcsvezetője úgy látja, az ilyesmi teljesen felszámolná a netsemlegesség elvét, ami az orosz szolgáltatóknak és fejlesztőknek sem lehet az érdeke.

Drága is, meg igazából hülyeség is

Az új törvény egyébként az új jolly joker, a terrorizmus-ellenes szabályozás részeként élesedne, kidolgozói között pedig a Roszkomnadzor mellett ott van az orosz monopóliumellenes hatóság is, amely tavaly egyebek mellett 438 millió rubelre büntette a Google-t egyes előre telepített okostelefonos alkalmazásai miatt. Az első kommentárok viszont arról szólnak, hogy az oldalak lassítása egyelőre csak a politikai cirkusz része lehet, amennyiben a dolog technológiai feltételei korántsem adottak.

A mobil operátorok rendelkeznek ugyan a megfelelő eszközökkel, más társaságok viszont nem igazán: állítólag az állami kézben lévő távközlési óriásnak, a Rosztelekomnak például több száz millió dollárjába kerülne a megfelelő technlógiák teljes körű implementációja. Ami még érdekesebb, hogy ezek a fejlesztések teljesen feleslegesek is lennének, mivel a felhasználóknak ma már rendelkezésére állnak azok az eszközök, amelyekkel könnyedén megkerülhetik az ilyen típusú korlátozásokat.

Más fronton is meccsben vannak

A Vedomosztyi beszámolójában a represszív és tisztán politikai jellegű elképzeléseket – mint mondjuk a fogyaztói árak emelkedésével járó "Google-adót" vagy az okostelefon-gyártók vegzálását a LinkedIn-app eltávolításának érdekében – az Állami Duma egyik képviselője azzal indokolta, hogy valamit tenni kell az olyan nemzetközi internetes vállalatokkal szemben, amelyek pénzt keresnek Oroszországban, de az ottani törvényeknek nem hajlandók alávetni magukat.

Külön érdekes, hogy a céges színjáték mögött az oroszok kevésbé szívbajosak, ha idegenben kell pályára lépniük: a Trend Micro mostanában felkapott jelentése szerint 2014-ben az Operation Pawn Storm néven emlegetett, az Egyesült Államok és szövetségesei ellen irányuló kibertámadások során még a magyar Honvédelmi Minisztérium is célponttá vált. (Arról semmit sem fogunk soha megtudni, hogy az adathalász próbálkozások során sikerült-e betörniük a HM levelezőrendszerébe, illetve hozzájutottak-e érzékeny adatokhoz.)

A Wikileaks viszont hazaköltözött, már ha bárminek is hinni lehet manapság.

Közösség & HR

Az elwallstreetesedéstől féltik a Szilícium-völgyet

A kritikus hangok szerint sok új fejlesztésükre annyi szükség van, mint a címben szereplő szó megalkotására, és a buborékban élő kaliforniaiaknak egyre kevesebb közük van a való élethez.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.