Az IT-világ új trendjei átalakítják az autentikációt és jogosultságkezelést. Magyarországon is bemutatták a NetIQ új megoldásait.

A felhő, a közösségi oldalak, a saját eszközök munkahelyi használata (Bring Your Own Device – BYOD) vagy a többfaktoros autentikáció fontos helyet foglal el a vállalati rendszerek legújabb kihívásaiban a személyazonosság- és hozzáférés-kezelés terén is – mondta a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet mai sajtótájékoztatóján Szittya Tamás ügyvezető igazgató.

A jogosultságkezelésre – mellyel a Novell Magyarországon az elsők között kezdett foglalkozni – az igény régóta létezik. A probléma azonban azóta eszkalálódott. Ma már a kihívások már nemcsak a vállalatok belső rendszeréből adódnak, hanem Az IT fent említett új trendjeiből is.

Szittya szerint NetIQ autentikációs megoldásainak elfogadtatásában jó hátteret biztosít az, hogy a cég rendelkezik a legnagyobb szakértői csapattal ezen a téren, az ide telepített regionális terméktámogató központ közel 50 fős csapatából kilencen csak ezekkel a témákkal foglalkoznak.

Kritikus adatkezelés a felhőben

A felhőalapú alkalmazásokba a legtöbb helyen manuálisan veszik fel a felhasználókat, ami komoly terhet ró az IT-üzemeltetésre. Gondot okozhat az is, hogy a felhőalapú megoldások használata során nem mérhető a felhasználói aktivitás és a megfelelőség.  Az, hogy a felhasználók nem megfelelően használják a jelszavakat, csak tovább nehezíti a helyzetet. A biztonságos működés alapkövetelménye például, hogy a különböző SaaS (Software as a Service) alkalmazásokhoz elvileg különböző jelszavakat kellene megadniuk, ám az egyszerűség kedvéért a sokan egy jelszót használnak mindenhol, amely ráadásul többnyire megegyezik belső céges jelszavukkal.

Ezekre a problémákra kínál megoldást a NetIQ CloudAccess, amely egylépcsős bejelentkezést kínál az alkalmazásokba. Biztonságos alkalmazáselérést tesz lehetővé a cégen belülről és kívülről egyaránt, ráadásul biztosítja a szükséges megfelelőségi jelentéseket és az alkalmazások aktivitásának mérését is. Az eszközben lévő motor automatikusan hozza létre és kezeli a felhasználói fiókokat a felhőalkalmazásokban.

A BYOD-megoldás még fejlesztés alatt

Még a fejlesztés fázisában van a cég másik terméke, a NetIQ MobileAccess, amely egypontos bejelentkezést tesz lehetővé a mobileszközökön. Kezelése egyszerű mind a felhasználóknak, mind a rendszeradminisztrátoroknak, és többféle módon is csökkenti az elvesztett vagy ellopott készülékek kockázatait. A mobilos jogosultságkezelés kiegészíthető a Novell ZENworks Mobile Management mobil eszközfelügyelettel, amely átfogóan kontrollálja a céges IT-infrastruktúrában található összes eszközöket és alkalmazásokat.

A közösségi hálózatok kezelésére szolgál a NetIQ SocialAccess. Ez ma már megkerülhetetlen, hiszen a közösségi hálózatok valóban új eszközöket adnak vállalatoknak arra, hogy ügyfeleiket és partnereiket kezelják. A felhasználók azonban nem szeretik, ha regisztrálniuk kell egy-egy újabb weboldal használatához, ezért inkább a közösségi oldalakon már korábban létrehozott fiókjaikat használhatják az egyéb internetes oldalakon való bejelentkezésekhez. A SocialAccess ebben segít: egyrészt megkönnyíti a biztonságos a bejelentkezést, másrészt a cégek további információkhoz is juthatnak ügyfeleikről a bejelentkezéshez használt közösségi fiókokban megadott adatoknak révén.

A pendrive mint autentikációs eszköz

Ma már egyre többen vélik úgy, hogy a céges rendszerekben az azonosításhoz édeskevés a felhasználónév és a jelszó. Számos esetben szükség lehet egyéb azonosítási módszerekre, legyen szó  pénzintézeti ügyféladatokról vagy a szellemi tulajdon védelméről és így tovább. A többfaktoros autentikáció jó megoldás ugyan, egyre több helyen használják is, ám nem olcsó  – mondta Hargitai Zsolt üzletfejlesztési vezető.

A NetIQ az Advanced Authentication Frameworkkel lényegében a többfaktoros azonosításra akart egy egyszerű és olcsó megoldás adni. A termék többféle azonosító eszközt támogat, ami a vállalatoknak nagy rugalmasságot biztosít a megfelelő rendszer kiépítéséhez, amelybe a meglévő eszközeiket is integrálhatják. A bevezetéséhez nem kell új hardvereket venni, hiszen akár a laptopba beépített ujjlenyomat-olvasó, egy pendrive vagy egy mobiltelefon is alkalmas lehet az azonosításhoz. A NetIQ Advanced Authentication Framework naplózza az azonosításokat, és lehetővé teszi a központosított házirendek használatát.

Biztonság

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.