A Xamarin megszerzésével több mint egymillió fejlesztőt csatornázhat be mobil és felhős platformjába.

Meglehet, az Attachmate is újragondolná öt évvel ezelőtti döntését, ha látja ezt a kimenetelt: a 2011-ben szélnek eresztett Mono-fejlesztőkből verbuválódott startupot, a Xamarint ugyanis felvásárolta a Microsoft. A vételár ugyan nem nyilvános, de a The Wall Street Journal információi szerint 400-500 millió dollár közötti összeget kínálhattak a startup cégért.

Kanyargós útonon vissza a gyökerekhez

A cég sok szálon és régóta kötődik a Microsofthoz. Gyökerei ugyanis a .NET Framework megjelenéséig nyúlnak vissza. Amikor az ezredfordulón megjelent a Microsoft fejlesztői keretrendszere, egy linuxos csapat már a béta kiadásakor elkezdte vizsgálni, hogyan lehetne implementálni Linuxra. Ez lett aztán a 2001-ben a Ximoan cég keretében hivatalosan is elindított a Mono Project. A projekt oszlopos tagja volt Miguel de Icaza; ő készítette a Monohoz az első fordítót. (Ez azért kulcsfontosságú, mert a Mono programok bájtkódban vannak, és futásidejű fordító kell hozzájuk.)

A Xiomant 2003-ban felvásárolta a Novell, majd a Novellt 2011-ben az Attachmate, és fel is számolta a Monot fejlesztő csapatot. De Icaza még abban az évben megalapította a Xamarint Joseph Hill-lel és Nat Friedmannel, amely egyrészt a Mono projektet vitte tovább, másrészt platformfüggetlen mobilalkalmazás-fejlesztő környezetet fejlesztett. A mostani felvásárlás érdekessége, hogy a mexikói születésű de Icaza egyszer már majdnem Microsoft-alkalmazott lett, a vállalat ajánlott számára állást, de akkor nem kaphatta meg az ehhez szükséges H-1B vízumot, mivel nem fejezte be egyetemi tanulmányait.

Két éve tolják a Microsoft szekerét

A Xamarin a felvásárlásig három fordulóban összesen 82 millió dollár befektetést gyűjtött. 2014-ben kötöttek a Microsofttal szorosabb partnerséget. A Microsoftnak ugyanis szüksége volt egy olyan népeszű mobil fejlesztői platformra, amely a windowsos telefonjait támogatja, a Xamarin pedig gyorsabb növekedést várt a partnerségtől. A startup számításai be is jöttek, már ami az ügyfélkör bővülését illeti.

A cég keresztplatformos fejlesztéshez készít eszközöket, melyeket eddig előfizetéses rendszerben értékesített. Legfőbb erőssége a keresztpaltformos vállalati appfejlesztés, főleg üzleti kritikus alkalmazásokhoz ajánlják. A Xamarin Platform segítségével C#-ban lehet fejleszteni Androidon, iOS-en, Windowson és Mac OS X-en futó alkalmazásokat úgy, hogy az alkalmazások minden platformra ugyanazzal a kóddal készülnek.

Egy jó üzlet után: (balró jobbra) Nat Friedman, Scott Guthrie és Miguel de Icaza

A Xamarin Platform maga a C# nyelvet preferáló fejlesztői környezet, amelyben bármi megoldható, ami Objective-C-ben, Swiftben vagy Javában – állítja a cég. Kínálnak egy felhős teszkörnyezetet is (Xamarin Test Cloud), valamint egy olyan szolgáltatást, amely az alkalmazások valós időben történő nyomon követését teszi lehetővé (Xamarin Insgihts). Ez utóbbi szolgáltatás segít a használat közbeni jelentkező hibák detektálásában, valamint a használati szokások feltérképezésében.

Úgy kellett, mint egy falat kenyér

A mobilpiacon a Microsoft egyelőre nem nagyon tud egyről a kettőre jutni. Ezt sokan arra vezetik vissza, hogy nem sikerült olyan fejlesztői hátteret létrehozni a windowsos telefonok körül, mint amilyen az iOS vagy az Andrid körül létrejött. A Xamarin megszerzése így két okból is fontos döntés: egyrészt a startup rendszere a Microsoft C#-ját használja, másrészt nagyon kiterjedt ügyfél- és fejlesztői bázisa van. A Xamarin eszközeit jelenleg 1,3 millió fejlesztő használja 120 országban, és mintegy 15-20 ezer partnerük van, köztük egy sor jelentős, a Fortune 500 listáján szereplő nagyvállalat. Olyan cégek és kormányzati szervezetek használják fejlesztőeszközeit, mint a Világbank, a Dow Jones, a Cognizant, a Honeywell vagy az amerikai légierő. A cég becslései szerint az Xamarin platformon fejlesztett alkalmazások közel 1 milliárd eszközön futnak.

Legfőképpen ezek miatt kell házon belül tudnia a Microsoftnak. A bevételek ugyanis egyelőre nem indokolták a fémilliárd dollárhoz közelítő vételárat: az egyik alapító, Nat Friedman a felvásárlásról szóló posztjában több tízmillió dolláros bevételről ír.

Scott Guthrie, a Microsoft felhős és vállalati csoportjáért felelős alelnöke, blogbejegyzésében azt hangsúlyozza, hogy a Xamarin hogy együtt kínál eszközöket, szolgáltatásokat és képzést a mobilapp-fejlesztéshez.

Az, hogy mi lesz a Xamarin eszközök pontos sorsa, egyelőre nem látható. Guthrie arról írt, hogy a Xamarin, a Visual Studio, a Visual Studio Team Services és Azure közösen ad majd egy teljes és ütőképes fejlesztési környezetet. A The Wall Street Journal szerint a Microsoft azt tervezi, hogy a Xamarin technológiáit integrálja .

A mintegy 350 fős cég dolgozóit megtartja a Microsoft, és megmarad a Xamarin brand is.

Mobilitás

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.