A magyarországi fúziós és felvásárlási piacot már nem az IT-szektor vezeti, bár még megőrizte dobogós helyét. Az ágazat legnagyobb tranzakciója tavaly a Ustream IBM általi felvásárlása volt.

Többéves tendenciának szakadt vége 2016-ban a hazai akvizíciós piacon, a korábban stabil első IT-szektor a harmadik helyre szorult a feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat után – derül ki az EY M&A barométeréből. Az információtechnológiai ipar 2015-ben még 22 százalékkal vezette a magyarországi tranzakciós piaci ágazati toplistát, a tavalyi első feldolgozóiparnak ehhez már elegendő volt 13 százalék is.   

Kevesebb, de nagyobb értékű ügyletek a régióban

Az üzleti tanácsadó cég évente kiadott felmérése Közép és Dél-Európa 11 országának – köztük Magyarországnak – az aktuális nyilvános és a versenyszférát érintő felvásárlási trendjeiről szól. A legutóbbi évet taglaló összesítés szerint régió szinten minden gazdasági ágat figyelembe véve 1165 ügylet ment végbe, mintegy 9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A tranzakciós piac értékben viszont több mint 10 százalékkal bővült, dollárban kifejezve meghaladta a 47,7 milliárdot. Nőtt az egymilliárd dollár feletti megaügyletek száma, a korábbi ötről hétre, de összességében inkább a 100 millió dollár alatti üzletek adták a piac közel egyharmadát.

Az akvizíciókban a három legaktívabb ország Csehország, Törökország és Lengyelország volt, mi a tavalyelőtti negyedik helyről az ötödikre csúsztunk vissza. A szakértők a helyezésünk romlását azzal magyarázzák, hogy az év első felében lezárult a Jeremie uniós kockázati tőke program, ami miatt korábban annyival több nyilvános ügylet született. Az ötéves program keretén belül mintegy 2,5 millió dollárnyi pénzügyi befektetést kaptak a vállalatok. A régió összességében ugyanakkor továbbra is az IT vezeti az iparági toplistát, a feldolgozóipar és a szolgáltatások a további két legnépszerűbb gazdasági terület.  

A magyarországi akvizíciós piac becsült mérete 2016-ban megközelítette az 1,6 milliárd dolláros értéket. Ez mintegy 6 százalékkal nagyobb összeg, mint az egy évvel korábbi. Bár az ügyletek száma 15 százalékkal 110-re csökkent a 2015-ös évhez képest, az összértéket tekintve egyhuzamban már a negyedik éve tapasztalható bővülés.

A távközlési és médiapiacon nőtt, az IT-szektorban csökkent az ügyletek száma  

"Ez azt mutatja, hogy a hazai és külföldi befektetők is bíznak a magyar vállalatok erejében, stabilitásában. Külön pozitívum, hogy a tavalyi évhez képest, ha csekély mértékben is, de csökkent azon tranzakciók aránya, ahol a célvállalat és a vevő is magyar volt. Amíg 2015-ben ez az arány 61 százalék volt, addig tavaly már csak 54 százalék" – emelte ki Dezse Margaret, az EY Tranzakciós üzletágának vezető partnere.

A 2016-os év sztárügylete közel 200 millió dolláros értékével a Millenium Towers irodakomplexum felvásárlása volt. Közel azonos értékű bizniszt bonyolított le egy svájci cég megvásárlásával a Richter Gedeon. Dobogós hely jutott még a legnagyobb értékű IT-felvásárlásnak is, amelyben a felhő alapú élő videostream szolgáltatást nyújt Ustreamet vette meg az IBM, és amely az eddigi legnagyobb hazai IT-s üzletkötés. Az ügylet értéke nyilvános források szerint 130 millió dollár (mintegy 37-38 milliárd forint) volt.

Az IT és technológia szektorban egyébként tavaly 12 tranzakciót zártak le, ami nem éri el az egy évvel korábbi mennyiség felét sem. A tranzakciók átlagos értéke viszont jelentősen nőtt, a 2015-ös 9,4 millió dollárhoz képest 27,3 millió dollárra. További jelentős tranzakciónak számított még a Bushido Games Kft. felvásárlása a Finatech Capital által.

A távközlési és a média szektorban is 12 tranzakciót zártak le 2016-ban, ami 20 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban. Tíz tranzakcióban magyar társaságok voltak a célvállalatok és a felvásárlók is. A tranzakciók kétharmadát stratégiai befektetők jellemezték, ők digitális médiavállalatokat vettek meg. A szektor teljes mérete nehezen becsülhető meg, mivel a tranzakciók értékét az eseteknek mindössze a 8 százalékában hozták nyilvánosságra. A nyilvános ügyletek egyike az Origo Zrt. felvásárlása volt. A Magyar Telekom médiavállalkozását a New Wave Media Kft. vette meg 15 millió dollár (4,2 milliárd forint) értékben. Ugyancsak a Magyar Telekom adta el tavaly a Telekom New Media Zrt. által üzemeltetett sms fizetési megoldásokat nyújtó részlegét a DIMOCO Europe GmbH-nak.

Az infokommunikációs terület további említésre méltó hazai ügyletei közé tartozott még az arukereso.hu portált üzemeltető cég felvásárlása a Rockaway Capital által. Az Ex-Universal Robots az OptoForce-ba, a Cashline a Statzupba fektetett be, míg a Stratis felvásárolta az XperTeam-et.

Piaci hírek

Így néz ki egymás mellett az amerikai és a kínai polip

A Tencent online szolgáltatásai a felhasználók számát tekintve még elmaradnak a különféle facebookos platformoktól, a vállalat azonban majdnem annyi bevételt és nyereséget termel, mint az amerikai versenytárs.
 
Virtualizációval teszik még hatékonyabbá az informatikai környezetet a szoftveresen meghatározott adatközpontok. Alacsonyabb költségek, magasabb színvonalú IT – egyre többen fordulnak az SDDC technológia felé.

a melléklet támogatója az ArubaCloud

Hirdetés

Pénztárcakímélő zöld adatközpont: Global Cloud Data Center

Az Aruba Cloud is a megújuló energiára voksolt. Legújabb, Milánó mellett felépített adatközpontja az eddigi legnagyobb – és egyben a legzöldebb. De miben is más, mint a többi?

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.