Nem szükségszerű, hogy felesleges energiát égessen a szoftveraudittal kapcsolatos felkészülésre, hogy extra munkával terhelje kollégáit ahelyett, hogy az értékes üzleti folyamatokkal foglalkozzanak. (x)

Az SAP megoldásai üzletkritikusak a vállalatok menedzsmentjéhez, a növekedés és a stabil működés biztosításához. Mindemellett nagyon kevés az olyan cég, ahol teljes kontroll alatt tudják tartani SAP kiadásaikat úgy, hogy az SAP nagyon komplex és változásoktól egyáltalán nem mentes licencelési szabályait és metrikáit ismerik. A licencelési transzparencia hiánya, a változó metrikák és az indirekt felhasználás körüli szabályok csak néhány példa arra, miért okoz jelentős fejfájást az SAP rendszerek licencelése. Az SAP pedig auditál. Biztosan. Szerződés szerint. Nem szükségszerű azonban, hogy felesleges energiát égessen az ezzel kapcsolatos felkészülésre, hogy extra munkával terhelje kollégáit ahelyett, hogy az értékes üzleti folyamatokkal foglalkozzanak.

Szakértő nélkül nem érdemes - A SoftwareONE globális tapasztalattal támogatja Ügyfeleit

A SoftwareONE-nál globálisan több mint 9000 szoftvergyártóval állunk kapcsolatban, és több mint 700 szoftver licenc- és szoftverszerződés szakértővel dolgozunk azon, hogy ügyfeleink számára érthető, tiszta választ adjunk szoftverekkel kapcsolatos kérdéseikre. Kiemelt feladatunk, hogy felhívjuk figyelmüket a szoftvervagyonuk professzionális nyilvántartásának fontosságára és segítsünk ezek elkészítésében. A SoftwareONE SAP konzulensei azon kevés szakember közé tartoznak, akik rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, amely ahhoz szükséges, hogy mély analízist készítsenek a vállalatok SAP rendszereihez kapcsolódó licencszerződéseiről és felhasználásáról. Ez a tudás a kulcs ahhoz, hogy a vállalatok kontrollálhassák SAP-val kapcsolatos licenckiadásaikat, tervezhetővé tegyék jövőbeli költségeiket és elhárítsák az SAP audittal járó kockázatokat.

A gyakorlatban általános szokás, hogy szoftver használatba vétele után a cégek legtöbbje nem foglalkozik a jogosultságok kérdésével, a licencek megfelelő allokációjával, a meglévő licencek pontos nyilvántartásával. Legtöbbször nincs elegendő erőforrás, sok esetben a szakértelem is hiányzik, hiszen az SAP licencek menedzselése mára már egy külön szakmává nőtte ki magát. A feladatot sokszor rábízzák a kulcs-felhasználókra, vagy üzemeltetőkre, akik nem rendelkeznek ezzel a speciális tudással és általában idejük sem marad a folyamatos menedzselésre.

Ha csak tervezi, ha már használja – kockázatok sorozatával áll szemben

Egy új SAP ügyfél számára elengedhetetlen, hogy a szerződéskötéskor tisztában legyen az SAP licencelési politika komplexitásával, az esetleges kockázatokkal, a szerződéses lehetőségekkel. A hosszadalmas szerződésmellékletek kellő ismeret és körültekintés nélkül olyan feltételeket rögzíthetnek, mellyel jelentősen csökkentheti későbbi mozgásterét az SAP-val szemben. Ez nem szükségszerű, csak rendszerint nincsenek tisztában a vállalatok azzal, hogy tudnak kihez segítségért fordulni! Felkészült szakértőink segítenek megismerni, megérteni a szerződésekben rejlő kockázatokat, illetve támogatják Önt a tárgyalási időszakban.

Meglévő SAP ügyfelek számára pedig azért fontos megismerni az SAP licencelési szabályokat, hogy kihasználhassák a szerződéseikben rejlő lehetőségeket egy esetleges további beszerzés során, valamint, hogy a meglévő szoftvereiket megfelelő módon tudják nyilvántartani és hozzáigazítani az esetleges környezeti, szervezeti változásokhoz.
 


Naprakész nyilvántartás és transzparens felhasználás – enélkül egy időzített bombán ül

Ügyfeleinknél naponta tapasztaljuk, hogy a már meglévő SAP licenceikről nem rendelkeznek pontos és naprakész nyilvántartással. Ennek elkészítésében és fenntartásában tudunk segíteni akár egyszeri, akár folyamatos – úgynevezett menedzselt szolgáltatás keretében. Emellett rendszerint nincs kimutatás arra nézve, hogy az egykori bevezetéskor elképzelt felhasználáshoz képest hogyan alakul a tényleges használat a folyamatok evolúciója, esetleges szervezeti változások után. Felmérésünk után elérhetővé válik a felhasználóik szerepkörének, aktivitásának elemzése, valamint a meglévő licencek pontos definíciója és használati lehetőségei. Segítségünkkel minimálisra csökkenthetőek a szerződésből, használatból eredő kockázatok, elérhető, valamint fenntartható a jogi és gyártói megfelelőségi állapot.

Fontosnak tartjuk kiemelni a mostanában sokat emlegetett indirekt használatot. Bármennyire is komplex rendszer az SAP, a cégek mégis sok esetben megtartják a már meglévő, speciális rendszereiket is az SAP mellett (pl. a mérnökök által használt tervezőprogramok). Ezek a rendszerek, programok az esetek nagy többségében szervesen kapcsolódnak az SAP rendszerhez (interfész, RFC, stb. útján), melyek valós pénzügyi kockázatot jelentenek ügyfeleink számára egy audit során. Nemrég látott napvilágot egy angliai alkoholos italokat forgalmazó multinacionális vállalat esete, ahol egy audit során olyan mértékű indirekt hozzáférést állapított meg az SAP, hogy 50 millió font büntetést szabott ki a cégre. A büntetést a bíróság helyben hagyta.

Ez nem egy újabb végtelen SAP projekt – maximális haszon minimális ráfordítással

Mielőtt fájó szívvel arra gondolna, hogy minden elhangzott előny ellenére sajnos nincs ideje, lehetősége egy újabb SAP projektbe kezdeni, hadd oszlassuk el félelmeit. A SoftwareONE szolgáltatásai SAP tanácsadás terén minimális időigénnyel rendelkeznek ügyfelei oldalán. Projektjeink során pár hét alatt tiszta képet adunk ügyfeleinknek meglévő, vagy jövőbeni licenceikkel kapcsolatban, minimális ügyfél oldali erőforrás bevonásával.

Gyakran kapunk felkérést standard SAP audit lefolytatására, szoftverbeszerzési támogatásra, egy-egy szervezeti átalakítás után esetlegessé váló licenc re-allokációra, valamint annak felmérésére, hogy szükséges-e bővíteni a meglévő licenceket. Az is gyakori kérdés, hogy milyen lehetőségek vannak a már nem használt szoftverekkel, vagy esetleges alulhasználattal kapcsolatban, valamint indirekt kapcsolat vizsgálatot is végzünk projektjeink során. Optimalizálási, működtetési költségek csökkentési lehetőségeinek feltárásában is segítünk.

Ügyfeleink között tudhatunk számos magyar céget, valamint a régióban, Csehországban és Lengyelországban is rendszeresen futnak projektjeink. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy egy kötetlen beszélgetés keretében egyeztessük, az Ön cége számára milyen értékeket tudunk szállítani!

további információ: softwareone.hu

Cloud & big data

Félmilliárd álláskereső a LinkedInen

Persze a Facebooktól még mindig messze van, de más is a célcsoport.
 
Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.