Gyorsabb telepítést, szélesebb körű támogatást, a vegyes hypervisor környezetekben is megbízható működést ígér a SUSE Cloud 2.0.

A nyílt forráskódú rendszereket építő vállalatok is a felhőszolgáltatásokban látják a jövőt. A piackutatók szerint is egyre intenzívebben tolódik az IT-költések a cloud irányába. Mivel a törvényi előírások meglehetősen szigorúan rendelkeznek arról, hogy egy vállalat hol milyen adatot tárolhat, ezért a nagyvállalatok esetében elsősorban a magánfelhő jelenthet megoldást – mondta el a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviseletének ügyvezető igazgatója, Szittya Tamás. Szerinte ezeknek az open source megoldásoknak mindenképpen plusz előnyt jelent az ára (a SUSE Cloud 2.0 árazása körülbelül 2 millió forinttól indul), valamint az, hogy egy a gyártók széles köre által támogatott alapra, az OpenStackre épülnek.

Vegyes virtualizációs környezetben

Hargitai Zsolt termékfejlesztési igazgató az SUSE Cloud 2.0 újdonságainak három fontos elemét emelte ki: az OpenStack legújabb kiadására, a Grizzley-re épül, vegyes hypervisor környezetet is támogat, valamint hogy szélesebbé vált a támogatott partneri megoldások köre. A Grizzley-ben az OpenStack Block Storage biztosítja a tartós blokktárolást a virtuális gépek szintjén, míg a SUSE Cloud hálózati funkcióit kibővítő OpenStack Networking szolgáltatásként kínált hálózatkezelés révén tesz lehetővé méretezhető hálózatfelügyeletet.

A SUSE Cloud 2.0 összetevői forrás szerinti (fent), illetve az újdonság szerinti bontásban
(forrás: SUSE)

A felhőmegoldás előző verziója alapvetően a KVM-et és a Xent támogatta virtualizásciós megoldásként, ami az új verzióban kiegészült a Microsoft Hyper-V-vel és a VMware ESXi támogatása is bekerült a rendszerbe. A Hyper-V-hez, melyet teljes körűen támogat, egy alap Windows Server 2012, a VMware esetében azomban még csak a technológiai előzetesig jutottak. Ez utóbbihoz a VMware vCenter kell. A vegyes hypervisor környezet támogatására Hargitai szerint azért van szükség, mert egyre több nagyvállalat használ vegyes környezet.

A támogatott partneri megoldásokból Hargitai a teljesen redundáns objektumtárolást biztosító Ceph és a Ceph Rados Gateway rendszerek műszaki előzetesét, a Coraid, az EMC, az Inktank és NetApp tárolómegoldásait, valamint a Cisco, a Midokura és az Open Vswitch technológiáit emelte ki.

A SUSE Cloud új kiadásában a cég Cloud Administration Server részeként a Crowbar keretrendszer verziója biztosítja a telepítés gyorsítását, és javít a méretezhetőségen is.

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.