Az Amazon Key intelligens zár- és kamerarendszert elsősorban azért találták ki, hogy az emberek még inkább az Amazon webshopjában akarjanak vásárolni.
Hirdetés
 

Igazán figyelemre méltó, ahogy az Amazon szinte minden újítását, termékét fel tudja használni a kiskereskedelmi tevékenységének fejlesztésére. Erről szóltak a Kindle könyvolvasók, erről is – vagy főleg erről – szól a Echo és benne a mindenre válaszoló Alexa, és most erről szól egy intelligens, távolról vezérelhető zárrendszer is.

Megtalálni a legjobb funkciót

Az okosotthon-rendszerek elméletben nagyon hasznosak, megkönnyítik (bár nem feltétlenül egyszerűsítik is) életünket, biztonságosabbá, energiatakarékosabbá, környezetbarátabbá teszik otthonunkat. De ezek elég általános és nehezen megfogható célok. Jeff Bezosék épp azt mutatják meg szinte minden okos eszközükkel, hogy konkrét feladatokhoz, célokhoz kötve hogyan lehet elfogadtatni az emberekkel a legkorszerűbb technológiákat, és egyben hogyan lehet az Amazon alaptevékenységének a serkentésére is felhasználni azokat.

Az Amazon nem is tagadja: azért van az Amazon Key csomag, hogy a webstore legfontosabb vásárlói, a Prime-előfizetők még kényelmesebben vásárolhassanak. A készlet felszerelésével ugyanis biztonságosan házhoz lehet szállítani a csomagokat akkor is, ha a háziak közül senki sincs otthon. És ha már a házhoz szállítás esetében működik a rendszer, miért ne lehetne kiterjeszteni más szolgáltatásokra, hogy például takarító cégek munkatársai, különböző szervizek szerelői stb. is bejuthassanak a lakásba anélkül, hogy otthon kellene várni őket.

Kamera + okoszár

A rendszer, melyet egyelőre kizárólag Prime-előfizetők vásárolhatnak meg, egy intelligens zárat és egy azzal együttműködő kamerát tartalmaz. Pontosabban úgy kellene fogalmazni, hogy van egy intelligens kamera, a Cloud Cam, ami biztonsági kameraként is megállja a helyét, és lehet hozzá venni egy intelligens zárat is.

Az infravörös tartományban, éjszaka is rögzíteni képes kamera integrálható az Echóval. Maximum tíz kamerát lehet vezérelni az Alexával, egyszerűen ki kell adni a hangutasítást, hogy melyik kamera képét mutassa meg a rendszer, amit a felhőn keresztül lehet megnézni. A kamerák az otthoni wifire kapcsolódva, de felhőn keresztül tartják a kapcsolatot velünk.

Széles látókörű lencséjükkel jó minőségű 1080p-s (1920×1080 pixel, Full HD) felvételeket tudnak készíteni. Van bennük mozgásérzékelő, ezért csak akkor indul a felvétel, ha arra utasítást adunk, vagy a kamera mozgást érzékel. Az Amazon számítógépes látásalgoritmust is dolgoztat bennük, hogy képesek legyenek személyre szabott riasztásokat küldeni a felhasználó mobiljára. A kamera önmagában is megvásárolható 120 dollárért (az ár a mennyiséggel csökken: kettő ára már csak 200, háromé pedig 290 dollár). Az árban benne van, hogy minden rögzített felvételt az Amazon 24 óráig megőriz a felhőben.

Az intelligens zárat (ami önmagában 140 dollárba kerül, de egy kamerával együtt mindössze 250 a készlet) külső szállítók biztosítják, a felhasználók Yale vagy Kwikset márkájú zárakból választhatnak. Ez számzárral ellátott zár, amely össze van hangolva a kamerával: csak akkor nyílik, ha az ajtóra irányított kamera elkezdte a felvételt.

Futár egyszer használatos kóddal

És természetesen azért találták ki, hogy kényelmesebb legyen a vásárlás. A folyamat a következőképpen zajlik. Az Amazon értesítést küld a szállításról –  négyórás időablakot ad meg erre. Amikor a futár megérkezik, a vásárló arról is értesítést kap, hogy akár online valós időben is kövesse a csomag érkezését. A futár jelzi a rendszernek a kéziszkennerével, hogy ajtónyitást kér, ekkor az Amazon rendszere ellenőrzi, hogy a cím és az adott csomag összetartozik. Elindítja a kamerát, és kinyitja az ajtót. A futár elhelyezi az bejárati ajtónál a csomagot, és kéri az ajtó zárását.
 


Ez a szisztéma így nagyon egyszerű, és számtalan egyéb lehetőséget is tartogat. A vállalatnál már dolgoznak azon, hogy megállapodjanak egyéb szolgáltatókkal is, hogy a rendszerhez kapcsolódva jussanak be a megfelelő lakásokba. Így jöhet például a kutyasétáltató vagy az ablaktisztító vagy takarító cég munkatársa.

Az intelligens kulcs egyébként a szokásos módon használható, bizonyos személyeknek – barátoknak, távolabbi családtagoknak stb. – jogosultságot lehet adni egyszeri vagy rendszeres, esetleg bizonyos határidőig tartó belépésre.

Ez mind szép és jó, de...

Az Echo után a kamera-zár kettős (de különösen előbbi), nagyon fontos lépés az Amazonnak afelé, hogy mélyebben integrálódjon mindennapi életünkbe. Nem véletlen, hogy első körben a legelkötelezettebbeket, a mintegy 85 millióra becsült Prime-tagságot vonja be emberkísérletébe. Itt is igaz azonban, hogy az ügyfelek a kényelemért cserébe információval fizetnek. Az Amazon ugyanis a rendszerhez csatlakozóknál pontosan fel tudja mérni, hogy mikor mennek el otthonról, mikor érkeznek haza, mennyi időt töltenek otthon, hányszor és mennyi időre mennek nyaralni és még egy csomó mást is.

Ezzel mindenképpen számolniuk kell azoknak, akik Amazon Key készletet vesznek.

Konzumer tech

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.