Ősszel jön a Redmond féle augmented relaity Windows 10. Se Hololens, se speciális headset nem kell hozzá.

A Microsoft egy ideje már foglalkozik a virtuális és a kiterjesztett valóság lehetőségeivel. Elképzelése szerint ezt az élményt vagy a cég gyártotta Hololens segítségével élhetik át a felhasználók, vagy költséghatékony headsetek révén. Ugyanakkor sokan még utóbbi beszerzésétől is ódzkodnak, ezért Redmondnak ki kellett találnia valami mást, hogy elhozhassa az augmented reality aranykorát.

AR, egy kicsit más irányból

Mixed Reality, vagyis kevert valóság – erről szól a szoftverfejlesztő gigász legutóbbi bejelentése. Ennek keretei között a Microsoft megpróbálja a 3D-s tárgyakat kiterjesztett valóságba helyezni anélkül, hogy ehhez külön headsetre lenne szükség. Persze eszközök azért kellenek hozzá: egy Windows-t futtató PC-re és egy alap RGB kamerára szükség lesz. Na és természetesen az ősszel érkező Windows 10 update-re.

A Microsoft beépített AR-képessége csatlakozik ahhoz a nemrég elindult hullámhoz, mely a kiterjesztett valóság elterjesztését hivatott szolgálni. A Google Tango és a Facebook telefonalapú augmented reality kezdeményezéseivel konkurálva viszont talán a redmondiak fejlesztése lesz a legkönnyebben használható, már ami az AR kínálta lehetőségek kipróbálásához szükséges induló eszközöket illeti.

A kevert valóság révén ugyanis a valódi világba ültethetők csak virtuálisan létező tárgyak, bár egyelőre lekövetésük módja nem tisztázott. A Google Tango például úgy oldja meg a minél életszerűbb megjelenítést, hogy mélységérzékelő kamerát használ – ez a Mixed Reality esetében azonban nem érhető el. Cserébe viszont nem kell speciális headset a használatához.

Modellezés Paintben

Az első beszámolók szerint a Microsoft Paint 3D alkalmazását használták digitális modellek valós helyzetben való megjelenítésére, ahogy azt például a Snapchat teszi. Redmond a lehető legegyszerűbbre akarta szabni használatát, ezért mindössze egyetlen gomb megnyomására lesz szükség az effektus Paint 3D-ben való előcsalásához. Őszi megjelenésekor a redmondiak tervei szerint szinte bárki számára elérhető lesz a módszer, kiváló beszállási pontot biztosítva a kiterjesztett valóság iránt érdeklődők számára, a fejlettebb headsetek vagy a Hololens használata előtt.

A digitális modellek való életben történő megjelenítésének ezen módja azonban egyben azt is jelenti, hogy a Microsoftnak nincsenek költségcsökkentési tervei a fejlettebb élményt nyújtó készülékeket (például a már említett Hololens-et) illetően.

A legújabb Windowst a Google is tervezhette volna

Nem kell azonban őszig várni a legfrissebb Windows 10-es (AR-t azonban még nem tartalmazó) változásokra, ugyanis tegnap bemutatták az operációs rendszer oktatási célokra szánt, karcsúsított változatát, amely a felszereltségében és árban is vékonyabb gépeken fut majd. A platform nem az asztali operációs rendszer továbbfejlesztett változata, hanem annak inkább egy speciális igényekre szabott variánsa.

A Windows 10 S tulajdonképpen a rangidős Microsoft-OS karcsúsított változata, amelyből kimaradtak az alapvető fontossággal nem bíró funkciók, ami minden szempontból a sebesség és az üzemidő növekedése mellett szól – cserébe viszont kizárólag a Windows Store-ból letöltött alkalmazások telepíthetők a gépekre. Ez eddig a Chromebook-modell megfelelője lenne, de a Windows 10 S egyik óriási előnye, hogy senkinek sem kell beleragadnia: 49 dollárért bármikor fel lehet váltani a Windows 10 Pro rendszerre.

Konzumer tech

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.