Az adatforgalom évi 45 százalékkal bővül. Az évtized végén csak az üzleti előfizetések mintegy 200 milliárd dollár bevételt hoznak a szolgáltatóknak.

Egyetlen negyedév alatt 68 millióval nőtt a világon a mobil előfizetések száma, amely így 2015. végére elérte a 7,3 milliárdot. Az Ericsson tanulmánya a következő 5 évben évi 3 százalékos további bővülést valószínűsíthet, amivel 2021-re már a 9 milliárdot is meghaladhatja a mobil ügyfelek száma világszerte. Ez persze nem azt jelenti, hogy a világon mindenkinek lesz addigra mobil előfizetése, ám a fejlettebb piacokon egyre gyakoribb, hogy egy-egy ügyfélnek két-három előfizetése is van.

Az eladott új telefonok háromnegyede okos

Az Ericsson mobilitási jelentése kiemeli, hogy a múlt év utolsó negyedévében a legtöbb pluszt India adta a mobil előfizetésekhez, ott 21 millióval nőtt az ügyfélbázis, őt követte Kína 6 milliós, az USA 5 milliós többlettel, de a nigériai szolgáltatók is jól dolgoztak az ottani előfizetők száma egy negyedév alatt 3 millióval bővült.

Az okostelefonok lassan teljesen elfoglalják a mobilpiacot, a tavalyi utolsó negyedévben az összes értékesített mobilkészülék háromnegyede már ebből a kategóriából került. Arányuk egy évvel korábban 70 százalék volt. Jelenleg az összes mobilelőfizetés 45 százaléka kötődik okostelefonhoz.

Töretlenül és dinamikusan bővül a szélessávú mobilnetet használók köre is, az erre a szolgáltatásra előfizetők száma egy év alatt nagyjából 25 százalékkal nőtt, csak az utolsó negyedévben mintegy 200 millióval. Ezen belül egyre nagyobb szerephez jut a 4G/ LTE technológia, az ilyen előfizetéssel rendelkező ügyfelek száma 2015-ben már átlépte a milliárdot, amihez az év utolsó negyedéve 160 milliót tett hozzá.

Az első becslések 5G-re

A jelentés már a következő vagyis az 5G előfizetésekre is bevállal bátor előrejelzéseket, amelyek szerint 2021-ben az újabb generációs technológia ügyfélbázisa elérheti a 150 milliót, az LTE pedig addigra már meghaladja a négymilliárdot is.
Nemcsak a hálózatok és az előfizetések száma mutat jelentős fejlődést, hanem a mobil adatforgalom is. Ebben az elemzés ötéves periódusokat vesz figyelembe. Ennek alapján 2010-2015 között az adatforgalom 120 exabájtra nőtt, 2016-2021 között viszont ennek a sokszorosára bővül, a periódus végére eléri az 1600 exabájtot is.

A dinamikát jól mutatja, hogy éves összevetésben a tavalyi utolsó negyedév nem kevesebb mint 65 százalékos növekedést hozott, a következő években pedig legalább évi 45 százalékos bővülésre lehet számítani. Az adatforgalmat leginkább a videostreaming és a közösségi hálózatok generálják.

Ha már az adatforgalomnál tartunk, egy másik kutatás is szép jövőt vetít a mobilpiaci szereplők elé. Az amerikai ABI Research előrejelzése szerint az üzleti célra használt okostelefonok adatforgalmából az évtized végére a szolgáltatóknak már több mint 200 milliárd dolláros bevétele is származhat világszerte.

Kiemelt figyelmet igényelnek az üzleti ügyfelek

Ahhoz azonban, hogy ez be is következzen, az operátoroknak is sok tennivalójuk lesz azért, hogy a céges ügyfelek megkerülhetetlennek érezzék az okostelefonok használatát. Segíteniük kell az üzleti előfizetőket abban, hogy a megfelelő készülékeket vegyék meg, és azokon a megfelelő alkalmazásokat használják. A szolgáltatók emelett ajánlhatnak tartalmat és funkcionalitást menedzselő szolgáltatásokat – mondja az ABI Research jelentése. Abban is segíteniük kell a céges ügyfeleket, hogy igényeikhez igazodó szolgáltatáscsomagot kínáljanak, megfelelő arányban biztosítva a hang- és adatforgalmat.

Bármennyire is úgy tűnik, hogy lassan mindenki leírja már a mobil hangot, az erre épülő szolgáltatások még mindig az egyik legfontosabb bevételtermelői maradtak a mobiloperátoroknak. Éppen ezért nagy figyelmet igényel tőlük, hogy egyfelől teremtsék meg a helyi hálózatok egyenletesen jó minőségét, ugyanakkor egyszerűsítsék és tegyék költséghatékonnyá a roamingolt hang- és adatforgalmat. Fontos szerepet játszhatnak az operátorok az ügyfeleknek a mobil biztonsággal kapcsolatos igényeinek a kielégítésében is.

Az üzleti jellegű előfizetésekből a jelentés szerint manapság a legtöbbet Észak-Amerika profitál, de az adatok azt is mutatják, hogy már jövőre átveheti a vezető szerepet az ázsiai és csendes-óceáni térség.

Mobilitás

Venne Windows 10-es okosórát?

A Microsoft újra bepróbálkozik a viselhető elektronikai piacon, ezúttal kicsit másképp, mint ahol azt tavaly ősszel abbahagyta.
 
Hirdetés

Népszerű rockzenész és sikeres, huszonegyedik századi vállalkozó

Azt gondolnánk, ilyen csak álmainkban fordul elő, pedig a huszonhat éves Jankai Valentinre mindkét megállapítás igaz. A Blind Myself dobosának sikere a modern felhőtechnológiákon is múlik.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.