Drámaian visszazuhantak a korai szakaszban lévő finanszírozási fordulók a 2014-es csúcshoz képest.
Hirdetés
 

Rossz idők járnak a korai fejlődési szakaszukat élő startupokra – derül ki a Techcrunch által összerakott statisztikákból. Az unikornisok számának a gyarapodása miatt (a The Wall Street Journal listáján most 168 ilyen cég szerepel) az indulókra egyre kevesebb pénz jut.

A statisztikák szerint a befektetési fordulók 2014-ben voltak a csúcson, akkor 19 ezer befektetési fordulót tartott nyilván a PitchBook adatbázisa, míg az idén már csupán 10 ezerrel számolnak. A lap szerint a tendenciában az a legaggasztóbb, hogy a befektetők aktivitása az ún. seed, azaz magvető és a korai fázisban csökkent. Míg 2014-ben 13 ezer ilyen szakaszú befektetést jegyeztek fel, idén várhatóan már a hatezret sem éri el.

A csökkenés minden régiót érint. A legkisebb arányú visszaesés az Egyesült Államokban volt, ott a 2014-es 9200 befektetési kör után idén 5300-at várnak, Európában viszont felére (5200-ról 2600-ra), míg az összes többi régióban együttvéve még nagyobb arányban (4600-ról 2100-ra) csökkent a befektetési fordulók száma.

Eközben a globális tőkebefektetések volumene gyakorlatilag folyamatosan nőtt. 2012-ben még csak 36,6 milliárd dollárt költöttek a kockázati befektetők startupokra, tavaly pedig már több mint 100 milliárd dollárt.

De mi történt a háttérben?

Meglehet, csupán az történt, hogy azok a technológiák, melyek felpörgették 2010 után a startup-alapítási kedvet, a helyükre kerültek. A Techcrunch három olyan területet talált, amely a 2014-es csúcs utáni visszaeséshez vezethetett.

 
TC VC-befektetésk 01
Infogram


A 2010 utáni fellendülés egyik oka az az okostelefonok elterjedésével, az iOS- és az Android-ökoszisztéma kiépülésével függött össze. Rengeteg startup csapott le arra a lehetőségre, hogy a felhasználók kezébe egy univerzális eszköz került, és a pénzügyektől kezdve az egészségügyön vagy a kereskedelmi alkalmazásokon át számtalan megoldás jelent meg, melyek megpróbálták kihasználni ezt az új csatornát. Ennek a területnek a finanszírozása 2014-től meredeken csökkenő tendenciát mutat.

Hasonló tendencia figyelhető meg a SaaS (Software as a Service) jellegű megoldásokban gondolkodó startupok esetében is. 2014-ben még mintegy ötezer befektetési forduló történt ezekbe a cégekbe, míg idén épp hogy átlépi a háromezret.

A legérdekesebb, hogy az utóbbi pár év slágerterületéln, a fintech startupoknál is visszaesést mutatnak a fordulók. Igaz, a visszaesés ezen a területen a legkisebb: nem érte el a 10 százalékot.

De hova lett a pénz?

A statisztikák azt mutatják, hogy a befektetési fordulók számánál sokkal kisebb mértékben csökkent a befektetett összeg. A befektetők az új technológiákkal kapcsolatos kezdeti lelkesedés lecsengése után sokkal megfontoltabbakká váltak. Érdeklődésük éppen ezért a korai stádiumú – értelemszerűen a legkockázatosabb – befektetési szakasz helyett a késői stádiumú cégek felé fordultak. Ez utóbbi befektetések az elmúlt három évben 55 milliárd dollár körül mozogtak.

 
TC - VC 02
Infogram


Ezzel párhuzamosan a kockázati tőke egyre kisebb mértékben és megfontoltabban volt csak hajlandó az indulókat finanszírozni, nem kis részben amiatt, mert ezeknél meglehetősen nagy veszteségeket szenvedtek el. Ez a cégalapítási kedvre is kihatott. A cikk szerint érzékelhetően csökkent a startup-indítási kedv, hiszen elapadtak azok a források, amelyekre az ötletek megvalósítását lehetett finanszírozni.

Piaci hírek

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.