Moszkvában átment az üzenetküldők anonim használatát tiltó törvénymódosítás is, a szolgáltatóknak fél évük lesz felkészülni.
Hirdetés
 

Az orosz parlament első olvasatban elsöprő töbséggel, mindössze két ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadta el annak a törvényjavaslatnak a szövegét, amely az online üzenetküldő szolgáltatások működését szabályozná, megtiltva a szóban forgó alkalmazások anonim használatát.

Nem tudni, hogyan, de megoldják

Az információról, információtechnológiáról és információbiztonságról szóló szövetségi törvény kiegészítését még május végén terjeszteték be, néhány nappal korábban pedig a parlament informatikai bizottsága is támogatta. Ha végül az elnök is aláírja, a rendelkezések jövő év elejétől lennének érvényesek.

A javaslat arra kötelezné az azonnali üzenetküldő szolgáltatások működtetőit, hogy az adataforgalmazást csak az államilag meghatározott azonosítási eljáráson átesett felhasználóknak biztosítsák, vagyis a szolgáltatásból ki kell zárniuk az anonim felhasználókat – ennek technikai részleteire a szöveg nem tér ki.

A tervezet az azonosítást az alkalmazások üzemeltetői és a hálózati operátorok közös feladataként határozza meg, a felhasználók telefonszáma alapján. Ennek elmulasztása a magánszemélyeknek 5 ezer, a szervezeteknek 50 ezer, a szolgáltatóknak 1 millió rubelig terjedő bírságot helyez kilátásba.

Lassításról már eddig is szó volt

A messaging szolgáltatók mindezeken felül a szolgáltatások Oroszország területén való blokkolását kockáztatnák, ha nem működnek együtt az anonim üzenetküldés megakadályozását célzó szabályozással. Az ilyesmi egyáltalán nem lenne előzmények nélküli dolog: a LinkedInt például már hidegre tették a helyi adatkezelési szabályok megsértéséért.

Három hónappal ezelőtt az internetes kapcsolatok lassításról szóló javaslatról számolhattunk be, amely – kiegészítve a feketelistázás 2012 óta élő lehetőségeit – a letöltési sebességét is korlátozná az olyan oldalakon, amelyek nem hajtják végre az orosz bíróságok és hatóságok rendelkezéseit.

A beszámolók szerint a mostani tervezet az "információelosztó" szolgáltatásként bejegyzett alkalamzásokra vonatkozik, így pillanatnyilag az olyan népszerű appok nem esnének a hatálya alá, mint amilyen a WhatsApp vagy a Telegram. Ez a besorolás azonban a törvény elfogadásával minden bizonnyal változni fog.

Közösség & HR

Összecsukható, billentyűs telefon a Samsungtól

A retróhullámot meglovagoló okostelefon viszonylag szerény hardvert, és így alacsony árcédulát kapott.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.