A világítás irányából igyekszik pozícióit erősíteni a svéd vállalat.
Hirdetés
 

Számos területen lehet okosabbá (a felhasználói szokásokhoz jobban igazodóvá) tenni egy otthont, ezek egyike a világítás. Itt próbál az okos otthonok forradalmába bekapcsolódni az IKEA, versenyképes árral az olyan riválisai alá pozícionálva termékeit, mint a Philips Hue vagy a LIFX.

Tanuljunk svédül: Trådfri = vezeték nélküli

Saját mobilalkalmazással vagy távvezérlővel is megvásárolható a svédek legújabb, Trådfri LED izzója, mellyel a felhasználó pillanatnyi hangulatától függően szabályozhatja a világítást. Helen Akinsete, az IKEA világítástechnikai részlegéért felelős eladási vezetője elárulta, hogy megvizsgálták a piacot, és úgy találták, hogy az okos égők elterjedésének legnagyobb gátja a termékek magas árában keresendő. Éppen ezért az új izzót nem csak könnyen használhatóvá igyekezett tenni a vállalat, hanem az átlagember számára is elérhető árcímkével látta el.

A termék bemutatkozása csak az első lépés az IKEA Home Smart koncepció útnak indításában, mellyel a svédek az otthonlétet akarják kényelmesebbé és kellemesebbé tenni. Elképzelésük szerint az IKEA Home Smart nem új digitális kütyük készítéséről szól, hanem arról, hogy teljes termékválasztékukat integrálják a modern technológiával és olyan bútorokat, kiegészítőket kínálhassanak, melyek kielégítik a 21. századi igényeket.

Noha ez az első, látványos termék az okosotthon-koncepcióban, nem áll előzmény nélkül az IKEA termékválasztékában. A Trådfri LED izzó bemutatkozását megelőzően vezetékmentes töltőket kínált a svéd vállalat, és ezek sikere sarkallta arra, hogy továbbfejlesszék ezt az irányt. A cég jelenleg is nagy energiákat mozgósít az okos otthonok területének kutatásához, várhatóan a világítás után újabb területekre is bemerészkednek majd az elkövetkező években.

A hagyományos égők még mindig olcsóbbak

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a Trådfri LED izzó saját magában is használható formában lesz elérhető, vagy okos otthonokat vezérlő rendszerekkel, hubokkal összekötve jelenik majd meg. Ára viszont nyilvános, és eszerint valóban versenyképes megoldásról van szó.

Az Egyesült Királyságban 15 fontos (átszámítva körülbelül 5 ezer forintos) kiadást jelent a fényerejét változtatni képes modell beszerzése. Az IKEA konyhai tárolóiba illeszkedő kialakítás már kicsit drágább: ez 70 fontért (átszámítva nagyjából 25 ezer forintért) szerezhető be. A hozzá tartozó mozgásérzékelő pedig 25 fontba (durván 9 ezer forintba) kerül.

Árcsökkentésre éhes a piac

Noha az okostelefonokkal kommunikálni képes háztartási eszközök néhány éve rendszeres vendégei a nemzetközi szakkiállításoknak, a terjedésüknek gátat szab, hogy az ilyen intelligens, telefonnal vezérelhető gépekért a hagyományos eszközöknek akár a többszörösét is elkérik. Ezt törhetik meg az IKEA-hoz hasonló cégek azzal, hogy a fejlett technológia alkalmazásával minimálisra szorítják a gyártási költségeket és hajlandók profitjukat is visszavenni a hosszabb távú célok érdekében.
 

forrás: ovum.informa.com


A piac növekedése egyébként egyelőre a biztonsági készségeknek és a közművekhez kapcsolódó szolgáltatásoknak köszönhető, a hajánál fogva előrángatott kényelmi funkciókra nem olyan sokan vevők. 2016 és 2021 között 39 százalékos átlagos éves növekedési ütemben bővül az okos otthonok köre világszerte. Számuk a tavalyi 90 millióról az új évtized elejére 463 millióra emelkedik, ami azt jelenti, hogy öt év alatt az ötszörösére növekedne a központilag irányított rendszerekkel és alrendszerekkel működő háztartások mennyisége.

Konzumer tech

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.