Az amerikai óriásvállalat az üzleti folyamatok automatizálásának egyik tagadhatatlan élharcosa. A robotokkal zsúfolt raktárak, az önállóan szállító drónok mellett azonban szükség van az emberekre a cégnél. Ráadásul egyre többre.
Hirdetés
 

Néhány napja, a texasi SXSW rendezvényen az Amazon élőben demózta Prime Air elnevezésű drónját, amely teljesen egyedül képes eljuttatni az ügyfélhez a csomag, amelyet az alig néhány perccel korábban rendelt meg. Ez és egy sor más technológiai fejlesztés első látásra jogosan táplálja a robotok elveszik a munkát típusú félelmeket. A gyakorlat azonban ennek az ellenkezőjét mutatja – állítja az amerikai vállalat alelnöke.

Százezer ellenérv

Az Amazon globális innovációért felelős vezetője igazi veteránnak számít. Paul Misener másfél évtizede dolgozik a cégnél, így jó rálátása van, hogy fejlődött házon belül az automatizálás és ennek milyen hatása volt a dolgozói állományra. A Cnet-nek adott telefonos interjújában Misener cáfolta a két dolog közötti, gyakran emlegetett negatív korrelációt.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a folyamatosan technológiai szint és forgalom tekintetében egyaránt fejlődő Amazon egyre több és több embert alkalmaz. A jobb logisztikai megoldások, a nagyobb arányú gépesítés versenyelőnyt, jobb mozgásteret adott az Amazonnak, ami miatt nőttek az eladások, és bővíteni kellett a hagyományos munkatársi állományt is. Misener elmondása szerint csak az Egyesült Államokban százezer új dolgozót terveznek felvenni az elkövetkező másfél év során. (A cég jelenleg több mint 340 ezer embert foglalkoztat világszerte.)

Az USA egyelőre nem drónnak való vidék

Még 2013-at írtunk, amikor felröppentek az első hírek, hogy az Amazon önműködő repülő szerkezetekkel kívánja megoldani a csomagok kiszállítását. Alig két évre rá, már be is mutattak egy működő változatot, ám tavaly végül egy másik változat kapott felszállási engedélyt Angliában, hogy megkezdje az éles tesztüzemet.

Amerikában azért szorítkozik a cég mindössze PR-bemutatókra, mert a nemrégiben hozott szabályozás nem teszi lehetővé a drónok kereskedelmi célú bevetését. Misener, aki jogászként az Amazon közpolitikai területéért felelt sokáig, azonban optimista. Úgy látja, a döntéshozók előbb-utóbb megnyitják a kapukat. Addig pedig marad a tesztelés és a világ más, megengedőbb régióiban történő fokozatos bevezetés.

Hasonlóan gondolkodnak a lehetőségekről más nagyvállalatok is, hiszen a Google-től a UPS-en át az Alibabáig mindenhol javában folyik a munka, hogy sofőrök helyett maximum drónfelügyelőket kelljen alkalmazni, ha A pontból B-be kell szállítani valamit. 

Közösség & HR

A Samsung és a Honda az IBM kvantumszámítógépére szavazott

Már jó néhány nagyvállalat döntött a Kék Óriás hagyományos komputerektől alapjaiban különböző technikájának kutatási célokra történő felhasználása mellett.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.