Egy új generációs Siemens épül, mondta a 170 éves német nagyvállalat vezérigazgatója a vállalat legutóbbi innovációs fórumán. Az új irányt a digitalizáció és az IoT jelöli ki.

Milyen ütemben bővíti digitalizációhoz kapcsolódó profilját, milyen új eszközöket vet be a minél nagyobb piaci részesedés megszerzéséért és milyen új technológiákkal járul maga is hozzá a gazdaság technológiai megújulásához a Siemens? A vállalat tavaly év végén a müncheni innovációs napján vázolta jövőképét. Az egyik legpatinásabb német vállalat persze nem nyergel át a sportszergyártásra – mint azt esetleg a címből valaki gondolná –, de megoldásaival azt az iparágat is hatékonyabbá szeretné tenni.

Fókuszban az ipar technológiai váltása

A Siemens világszerte 377 ezer embert foglalkoztat, azaz egymagának több alkalmazottja van, mint a Microsoftnak, az Apple-nek, a Google-nek és a Facebooknak együttvéve, de piaci kapitalizációja (98-99 milliárd euró) még nem érte el a szintjüket, mondta a cég elnök-vezérigazgatója, Joe Kaeser. Ugyanakkor az utóbbi évek üzleti mutatóinak az alakulása épp a digitális technológiákhoz kapcsolódóan e tekintetben is biztató. A vezérigazgató számára nem ismeretlenek a tengerentúli viszonyok, hiszen maga is jó néhány évet töltött el a Siemens kaliforniai mikroelektronikai bázisán.

Hosszú évek útkeresése után valóban úgy tűnik a müncheni központban megtalálták a tartós növekedéshez vezető utat, eljutottak – ahogy Joe Kaeser fogalmazott – a 170 éves vállalat  újgenerációs változatának az építéséhez. A profilváltás a digitalizációra épít, és az ipar egészét, illetve azon belül néhány kiemelt ágazatot érint. A vezérigazgató közülük is a digitális gyártóipart, az egészségügyet és az energiaipart említette, mint azt a három vezető ágazatot, amelyre a társaság már eddig is és a következő években is a legtöbb kutatás-fejlesztési forrást költi.

Tavaly 5,2 milliárd eurót (a nettó bevétel 6,2 százaléka) fordítottak erre szemben az egy évvel korábbi 4,7 milliárddal. Idén további 0,4 milliárddal növelik k+f költéseiket. A fejlesztéseken mintegy 40 ezer alkalmazott dolgozik, 2016-ban 60 ezer, tavaly pedig 63 ezer eredményt szabadalmaztattak.

Az átalakulás a bevételekben is nyomon követhető. A digitális technológiákból származó bevételek a legutóbbi pénzügyi évben 20 százalékkal nőttek, meghaladták az 5 milliárd eurót, azonban még mindig nem érik el a teljes bevétel 10 százalékát. (A vállalat 83 milliárd euróval zárta legutóbbi pénzügyi évét.).

Budapest is fontos szereplője a változásnak

A cég technológiai igazgatója, Roland Busch arról beszélt, hogy a vállalatok jövője – szektortól függetlenül – azon áll vagy bukik, hogy mit tudnak kezdeni a rendelkezésükre álló adatokkal, valamint az IoT-vel, azaz a dolgok internetével. A Siemens is erre a területre koncentrál. Az adatgyűjtés és -elemzés megkönnyítésére fejlesztettek egy saját felhőalapú nyílt operációs rendszert, a MindSphere-t, mellyel alkalmazásokat, digitális szolgáltatásokat lehet fejleszteni, működtetni. A felhasználók teljesen új üzleti modelleket is kialakíthatnak, például gyártóberendezéseket működtethetnek óradíjas elszámolásban, ami a jelenlegi módszereknél jóval költséghatékonyabb megoldás lehet.

A Siemens maga is célzott alkalmazásfejlesztő központokat épített a MindShpere-re. Jelenleg 17 országban húsz központ működik, többek között Magyarországon is. A budapesti központban szerszámgépgyártó és mozgásvezérlő megoldások fejlesztésével foglalkoznak.

Világszinten jelenleg mintegy 900 szoftverfejlesztő, adattudós és mérnök dolgozik együtt az ügyfelekkel ezekben a központokban. A MindSphere nagyjából egy éve használható, azóta hozzávetőlegesen egymillió eszköz és rendszer kapcsolódik össze rajta keresztül, jövőre pedig ez a szám elérheti az 1,25 milliót. Idén januártól a MindSphere az Amazon szolgáltatásplatformján is elérhető. Ezt a technológiai igazgató azért tartja fontosnak, mert a partnerséggel a Siemens meghatározó piaci szerepbe kerül mind az ipari automatizációban, mind a felhőalapú megoldásokban.

A Siemens is kísérletezik a blockchainnel

Bár eddig a blockchaint elsősorban nem az ipari fejlesztésekhez kapcsolták, Roland Busch szerint a technológiának ott is van helye. A Siemens például az áramkereskedelmi elszámolásokban látja hasznosíthatónak.

A gyártás világát forradalmasító robotika szintén ott van a Siemens fókuszában, a cég már most is ajánl robotmegoldásokat, például önjáró targoncákat a gyáron belüli szállításhoz.

Hasonlóan fontos a szimuláció és az úgynevezett digitális ikrek(digital twin) koncepció is. Ezzel ugyanis a tervdokumentációkban szereplő feladatokat a valós gyártás előtt számítógépes szimulációval ki lehet kísérletezni, amivel nagymértékben csökkenthető az az idő és költség, ami a fejlesztéstől a sorozatgyártásig való eljutáshoz szükséges.

Ez utóbbira komoly felhasználási esetek is vannak. A Siemens az Adidasszal dolgozik együtt azon, hogy a digital twin technológiát alkalmazzák a sportszergyártó személyre szabott cipőinek gyártásában. Az erre épülő első, szinte teljesen automatizált gyárban hamarosan megkezdik a termelést.

Cloud & big data

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.