Jack Dorsey is megtalálta a vonatkozó klasszikust: "Mi is a név? Mit rózsának hivunk mi, bárhogy nevezzük, éppoly illatos..."

Átkeresztelik a Square-t. A Twitter vezetéséről a közelmúltban lemondott Jack Dorsey pénzügyi cége a jövőben Block névre hallgat majd. A névváltásnak van technológiai magyarázata is: a cég az elektronikus fizetési szolgáltatások mellett blockchainre épülő megoldásokat akar fejleszteni.

A technika egyébként ugyanaz, amit Zuckerbergék is csináltak a Metával: a cégnevet és a szolgáltatások márkaneveit elkülönítik egymástól. Tehát ahogy Zuckerberg metabirodalmában, itt is maradnak a bevezetett márkanevek. A fizetési szolgáltatást továbbra is Square-nek hívják majd, a peer-to-peer fizetési szolgáltatást Cash Appnak, a zenei streamingszolgáltatást Tidalnak (ezt idén tavasszal vásárolta meg a Square) és így tovább.

A cég elmozdulása a blockchain irányába egyáltalán nem meglepő. Dorsey-t személy szerint is érdeklik a kriptovaluták. A vállalat már idejekorán, a nagy árfolyamemelkedés előtt mintegy 50 millió dollárt, idén februárban további 170 milliót fektetett bitcoinba. A Square-en belül van egy ezzel foglalkozó üzletág, a TBD54566975, valamint egy nagy fejlesztő csapat is. Ezt a csapatot egyébként szintén átkeresztelik: eddig Square Crypto néven futottak, mostantól azonban Spiral lesz a nevük.

A bitcoin a tervekben is előkelő helyen szerepel. A vállalat például tervezi egy hardveres wallet fejlesztését is.

Az új név, amely december 10-étől lesz hivatalos, tetszett a befektetőknek, mert némileg emelkedett a vállalat tőzsdei árfolyama, hogy aztán essen egy jelentősebbet.

Fennakadások a nagy üzletben

Utóbbinak az volt az oka – a koronavírus új variánsáról érkező hírek mellett –, hogy némi bizonytalanság merült fel a Square nagy üzlete, az ausztrál Afterpay felvásárlása körül. Ez egyelőre mindössze annyi, hogy a cég elhalasztotta az eredetileg december 6-ára tervezett közgyűlését, amelyen a részvényeseknek jóvá kellett volna hagyniuk a Square ajánlatát. Az új időpont még nincs meg, de szinte biztos, hogy csak jövőre kerül rá sor.

A tét nagy: 29 milliárd dollár és egy az utóbbi időszakban mozgalmassá vált piac egyik fontos szereplője. A gyors áruvásárlási mikrohiteleket nyújtó, ún. BNPL (Buy Now, Pay Later) szolgáltatásokban ugyanis a nagyobb szereplők is látnak fantáziát. Amikor azonban az Apple bejelentette, hogy belép erre a piacra, sokan már a piaci erőviszonyok teljes átalakulását vizionálták.

A közgyűlés elhalasztását egyébként azzal magyarázta a cég, hogy nem kell sietni, hiszen a spanyol jegybank várhatóan csak január közepén hagyja jóvá a felvásárlást. Így azonban a felvásárlás lezárása is késik. Az eredeti határidő jövő év első negyedéve volt.

Elemzők szerint ez tényleg csak halasztást jelent, azaz minimális a kockázata annak, hogy végül mégis meghiúsulna a nagy üzlet.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.