A világ öt legértékesebb cége 2017-ben már ugyanabból az iparágból került ki, és együttesen annyi bevételt termeltek egyetlen év alatt, hogy azt forintban nincs is értelme kifejezni.
Hirdetés
 

Az elmúlt néhány évben a technológiai multik teljesen elfoglalták a világ legértékesebb vállalatainak toplistáját: míg korábban csak a Microsoft, utóbb pedig az Apple képviselte őket a lista első öt helyén, addig tavaly már mind az öt helyet a nagy techcégek foglalták el. Az Apple, a Google (Alphabet), a Microsoft, az Amazon és a Facebook együttes cégértéke a 3,3 ezer milliárd dollárt is meghaladta 2017 végén, ráadásul az ötös legalacsonyabb (de még így is 500 milliárd dollárt meghaladó) piaci kapitalizációjával rendelkező Facebook a 2010-es évek elején még simán listavezető lehetett volna.

A Statista Research Digital Economy Compass 2018 című összeállításából kiderül, hogy az előző évben az ötösfogat összes bevétele is a nehezen felfogható nagyságrendben mozgott: közösen majdnem 650 milliárd dolláros forgamat jegyeztek, ami nem csak önmagában hatalmas összeg, hanem majdnem három és félszeres növekedést jelent az évtized eleji eredményekhez képest.

Néhány év alatt híztak ekkorára

A cégek elérése is hasonló gyorsasággal bővül: legfontosabb (hazai) piacán a Google több mint 210 millió embert ér el, de a kiadói oldaról legszűkebb mozgástérben dolgozó Apple is 122 millió amerikai fogyasztónak szolgáltat tartalmakat. A globális elérésre jellemző adat, hogy a Google ma már az összes oldalletöltés közel kétharmadát trackeli.

Egy kicsit távolabbra tekintve az arányok még kiemelkedőbbek. Az Amazon 4400-szor, az Apple 3900-szor annyi bevételt termelt 2017-ben, mint 15 évvel ezelőtt; a Google és a Facebook ennél is gyorsabban növekedett, bár esetükben jóval alacsonyabb bázisról volt szó, a Facebook konkrétan még nem is létezett 2002-ben.
 

forrás: Statista Research / Digital Economy Compass 2018


A már akkor is veterán multinak számító Microsoft fejlődése nyilván kevésbé látványos, de a másfél évtized alatt összehozott 217 százalékos bevételnövekedés nem kevésbé impresszív teljesítmény a komoly irányváltásokra kényszerülő társaságtól: a korábbi PC-s monopólium mára odáig fejlődött, hogy felhőszolgáltatásokat nyújt a Fortune 500-as cégek 80 százalékának.

Érdekesség, hogy a legnagyobb techvállalatok meghatározó bevételi forrásai annak ellenére igen különbözőek, hogy mind az öten az IT technológiai iparágban működnek. A Google 86, a Facebook pedig 98 százalékban az online hirdetési megoldásokból termel pénzt, miközben a Microsoft bevételeinek 62 százaléka a szoftvertermékekből és -szolgáltatásokból származik, az Amazon forgalmának 82 százalékát az online kiskereskedelem adja, míg az Apple bevételeinek 81 százaléka a hardverek értékesítéséből jön. A 2007 nyarán forgalomba került iPhone egyébként az idei első negyedév végéig már önmagában is több mint 850 milliárd dolláros bevételt termelt az Apple-nek.

Ők uralják a mobil felhasználást

Az egyik legfontosabb közös nevező a mobil felhasználás, amelynek nem igazán akad olyan szegmense, ahol a legértékesebb techvállalatok közül nincs jelen legalább kettő-három (de inkább négy vagy mind az öt). A Statista Research a mobil hardverek, a digitális asszisztensek, a kereskedelmi és fizetési szolgáltatások, a szórakoztatóipar, a kommunikáció és üzenetküldés, a netes böngészés és keresés, illetve a működési-szervezési platformok alapján osztotta fel a mobil alkalmazásokat, besorolva a gyártók legnépszerűbb termékeit:
 

forrás: Statista Research / Digital Economy Compass 2018


A Statista kutatása nem csak a vállalatok tejesítményéről, hanem az egyes piaci területek diszrupciójáról és a vertikális platformok kialakulásáról is szemléletes adatokat közöl. Ezeket nemsokra mi is külön cikkben szemlézzük, addig is a teljes anyag egy gyors regisztrációt követően itt olvasható.

Piaci hírek

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.