A világ öt legértékesebb cége 2017-ben már ugyanabból az iparágból került ki, és együttesen annyi bevételt termeltek egyetlen év alatt, hogy azt forintban nincs is értelme kifejezni.

Az elmúlt néhány évben a technológiai multik teljesen elfoglalták a világ legértékesebb vállalatainak toplistáját: míg korábban csak a Microsoft, utóbb pedig az Apple képviselte őket a lista első öt helyén, addig tavaly már mind az öt helyet a nagy techcégek foglalták el. Az Apple, a Google (Alphabet), a Microsoft, az Amazon és a Facebook együttes cégértéke a 3,3 ezer milliárd dollárt is meghaladta 2017 végén, ráadásul az ötös legalacsonyabb (de még így is 500 milliárd dollárt meghaladó) piaci kapitalizációjával rendelkező Facebook a 2010-es évek elején még simán listavezető lehetett volna.

A Statista Research Digital Economy Compass 2018 című összeállításából kiderül, hogy az előző évben az ötösfogat összes bevétele is a nehezen felfogható nagyságrendben mozgott: közösen majdnem 650 milliárd dolláros forgamat jegyeztek, ami nem csak önmagában hatalmas összeg, hanem majdnem három és félszeres növekedést jelent az évtized eleji eredményekhez képest.

Néhány év alatt híztak ekkorára

A cégek elérése is hasonló gyorsasággal bővül: legfontosabb (hazai) piacán a Google több mint 210 millió embert ér el, de a kiadói oldaról legszűkebb mozgástérben dolgozó Apple is 122 millió amerikai fogyasztónak szolgáltat tartalmakat. A globális elérésre jellemző adat, hogy a Google ma már az összes oldalletöltés közel kétharmadát trackeli.

Egy kicsit távolabbra tekintve az arányok még kiemelkedőbbek. Az Amazon 4400-szor, az Apple 3900-szor annyi bevételt termelt 2017-ben, mint 15 évvel ezelőtt; a Google és a Facebook ennél is gyorsabban növekedett, bár esetükben jóval alacsonyabb bázisról volt szó, a Facebook konkrétan még nem is létezett 2002-ben.
 

forrás: Statista Research / Digital Economy Compass 2018


A már akkor is veterán multinak számító Microsoft fejlődése nyilván kevésbé látványos, de a másfél évtized alatt összehozott 217 százalékos bevételnövekedés nem kevésbé impresszív teljesítmény a komoly irányváltásokra kényszerülő társaságtól: a korábbi PC-s monopólium mára odáig fejlődött, hogy felhőszolgáltatásokat nyújt a Fortune 500-as cégek 80 százalékának.

Érdekesség, hogy a legnagyobb techvállalatok meghatározó bevételi forrásai annak ellenére igen különbözőek, hogy mind az öten az IT technológiai iparágban működnek. A Google 86, a Facebook pedig 98 százalékban az online hirdetési megoldásokból termel pénzt, miközben a Microsoft bevételeinek 62 százaléka a szoftvertermékekből és -szolgáltatásokból származik, az Amazon forgalmának 82 százalékát az online kiskereskedelem adja, míg az Apple bevételeinek 81 százaléka a hardverek értékesítéséből jön. A 2007 nyarán forgalomba került iPhone egyébként az idei első negyedév végéig már önmagában is több mint 850 milliárd dolláros bevételt termelt az Apple-nek.

Ők uralják a mobil felhasználást

Az egyik legfontosabb közös nevező a mobil felhasználás, amelynek nem igazán akad olyan szegmense, ahol a legértékesebb techvállalatok közül nincs jelen legalább kettő-három (de inkább négy vagy mind az öt). A Statista Research a mobil hardverek, a digitális asszisztensek, a kereskedelmi és fizetési szolgáltatások, a szórakoztatóipar, a kommunikáció és üzenetküldés, a netes böngészés és keresés, illetve a működési-szervezési platformok alapján osztotta fel a mobil alkalmazásokat, besorolva a gyártók legnépszerűbb termékeit:
 

forrás: Statista Research / Digital Economy Compass 2018


A Statista kutatása nem csak a vállalatok tejesítményéről, hanem az egyes piaci területek diszrupciójáról és a vertikális platformok kialakulásáról is szemléletes adatokat közöl. Ezeket nemsokra mi is külön cikkben szemlézzük, addig is a teljes anyag egy gyors regisztrációt követően itt olvasható.

Piaci hírek

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 

Nyakunkon a negyedik ipari forradalom »

Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.

Hirdetés - hybridIT BLOG »
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.