Már nem csak laboratóriumi körülmények között megy a VoLTE. A Magyar Telekom ezzel ünnepelte távközlés világnapját. A kereskedelmi szolgáltatás év vége felé indulhat.

Két ember már élesben is kipróbálhatta a Magyar Telekom Voice over LTE (VoLTE) hanghívását. A távközlési világnap alkalmából Christopher Mattheisen vezérigazgató és Walter Goldenits műszaki vezérigazgató-helyettes demonstrálta, hogy a technológia már nem csak laboratóriumi körülmények között működik. Mint Mattheisen mondta, hogy az utóbbi években rengeteget fektettek a negyedik generációs hálózat kiépítésébe. Az eddig csak adatátvitelre használható hálózat lefedettsége 97 százalékos, így már nagyobb, mint a 3G hálózaté.

A technológia válasz az OTT-kihívásra is

A technológia fejlődése, illetve az Over The Top (OTT) operátorok által generált piaci verseny, arra készteti az infrastruktúra-szolgáltatókat, hogy a 4G-vel is belépjenek a hangpiacra. A műszaki vezérigazgató-helyettes hosszasan sorolta a VoLTE előnyeit. Az elsők között említette az akkumulátorkímélő használatot, amivel akár 25 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

A 4G-n végzett hanghívás során a teljes egészében IP-alapú csomagkapcsolt technológiának köszönhetően gyorsabban épül fel a kapcsolat a hívó és a hívott fél között. Jelenleg a 4G-s telefonokon bonyolított hanghívásoknál a hálózat visszavált a közelben elérhető 2G vagy 3G hálózatra, ami növeli a kapcsolódás idejét. A VoLTE HD minőségű hangot biztosít, még annál is jobb minőségűt, mint a 3G hálózatokon jelenleg elérhető HD hang. Az LTE Advanced technológia, amit jó ideje tesztelnek már a hazai szolgáltatók, még azt is lehetővé teszi, hogy a hanghívással egy időben rendelkezésre álljon a 4G sebességű adatkapcsolat.

Még dolgoznak a részleteken

Kérdésünkre a vezérigazgató elmondta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, kereskedelmi szolgáltatásként is elérhetővé kívánják tenni. A végleges határidőt azonban még nem tudta megmondani, mint ahogy azt sem, hogy az új szolgáltatást hogyan árazzák majd, és mennyiben alakítja át a jelenlegi díjcsomagokat, milyen konstrukcióban juthatnak hozzá az ügyfelek. Hozzátette ennek a technológiának a terjedése is erőteljesen függ a készülékkínálattól. A hazai piacon nagyobb mennyiségben forgalmazó egyéb márkák többségének (Apple, Huawei, LG, Samsung stb.) a kínálatában már egyenként is többféle VoLTE-képes modell elérhető.

A mai bemutatón a Samsung Galaxy S6 Edge készüléken tesztelték a rendszert, de a technológia már működőképes ugyanezen gyártó korábbi modelljén, az S5-ön is. A korabeli tudósítások szerint ugyanis ezen az eszközön indította el a T-Mobile épp egy évvel korábban, a világon az elsők között Csehországban a VoLTE szolgáltatást.

Ami a többi hazai operátort illeti a Telekom mellett eddig a Telenor Magyarország jelentette be, hogy már teszteli a VoLTE-t, és tervei szerint a 4G-s hanghívás az év végére elérhető lesz a társaság hálózatán.

A mostani bemutatón Christopher Mattheisen beszélt a cég idei vezetékes hálózatfejlesztési terveiről is. Megismételte az első negyedéves beszámoló idején nyilvánosságra hozott számokat, amelyek szerint ebben az évben saját forrásból több mint félmillió háztartást kívánnak felszerelni a legkorszerűbb technológiával, ezzel az év végére már 2,7 millió hazai háztartásba jut el a nagysebességű vezetékes net. Az uniós pénzek sikeres pályázata esetén még több helyre juthat el  a széles sáv.

Mobilitás

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.