Már nem csak laboratóriumi körülmények között megy a VoLTE. A Magyar Telekom ezzel ünnepelte távközlés világnapját. A kereskedelmi szolgáltatás év vége felé indulhat.

Két ember már élesben is kipróbálhatta a Magyar Telekom Voice over LTE (VoLTE) hanghívását. A távközlési világnap alkalmából Christopher Mattheisen vezérigazgató és Walter Goldenits műszaki vezérigazgató-helyettes demonstrálta, hogy a technológia már nem csak laboratóriumi körülmények között működik. Mint Mattheisen mondta, hogy az utóbbi években rengeteget fektettek a negyedik generációs hálózat kiépítésébe. Az eddig csak adatátvitelre használható hálózat lefedettsége 97 százalékos, így már nagyobb, mint a 3G hálózaté.

A technológia válasz az OTT-kihívásra is

A technológia fejlődése, illetve az Over The Top (OTT) operátorok által generált piaci verseny, arra készteti az infrastruktúra-szolgáltatókat, hogy a 4G-vel is belépjenek a hangpiacra. A műszaki vezérigazgató-helyettes hosszasan sorolta a VoLTE előnyeit. Az elsők között említette az akkumulátorkímélő használatot, amivel akár 25 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

A 4G-n végzett hanghívás során a teljes egészében IP-alapú csomagkapcsolt technológiának köszönhetően gyorsabban épül fel a kapcsolat a hívó és a hívott fél között. Jelenleg a 4G-s telefonokon bonyolított hanghívásoknál a hálózat visszavált a közelben elérhető 2G vagy 3G hálózatra, ami növeli a kapcsolódás idejét. A VoLTE HD minőségű hangot biztosít, még annál is jobb minőségűt, mint a 3G hálózatokon jelenleg elérhető HD hang. Az LTE Advanced technológia, amit jó ideje tesztelnek már a hazai szolgáltatók, még azt is lehetővé teszi, hogy a hanghívással egy időben rendelkezésre álljon a 4G sebességű adatkapcsolat.

Még dolgoznak a részleteken

Kérdésünkre a vezérigazgató elmondta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, kereskedelmi szolgáltatásként is elérhetővé kívánják tenni. A végleges határidőt azonban még nem tudta megmondani, mint ahogy azt sem, hogy az új szolgáltatást hogyan árazzák majd, és mennyiben alakítja át a jelenlegi díjcsomagokat, milyen konstrukcióban juthatnak hozzá az ügyfelek. Hozzátette ennek a technológiának a terjedése is erőteljesen függ a készülékkínálattól. A hazai piacon nagyobb mennyiségben forgalmazó egyéb márkák többségének (Apple, Huawei, LG, Samsung stb.) a kínálatában már egyenként is többféle VoLTE-képes modell elérhető.

A mai bemutatón a Samsung Galaxy S6 Edge készüléken tesztelték a rendszert, de a technológia már működőképes ugyanezen gyártó korábbi modelljén, az S5-ön is. A korabeli tudósítások szerint ugyanis ezen az eszközön indította el a T-Mobile épp egy évvel korábban, a világon az elsők között Csehországban a VoLTE szolgáltatást.

Ami a többi hazai operátort illeti a Telekom mellett eddig a Telenor Magyarország jelentette be, hogy már teszteli a VoLTE-t, és tervei szerint a 4G-s hanghívás az év végére elérhető lesz a társaság hálózatán.

A mostani bemutatón Christopher Mattheisen beszélt a cég idei vezetékes hálózatfejlesztési terveiről is. Megismételte az első negyedéves beszámoló idején nyilvánosságra hozott számokat, amelyek szerint ebben az évben saját forrásból több mint félmillió háztartást kívánnak felszerelni a legkorszerűbb technológiával, ezzel az év végére már 2,7 millió hazai háztartásba jut el a nagysebességű vezetékes net. Az uniós pénzek sikeres pályázata esetén még több helyre juthat el  a széles sáv.

Mobilitás

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.