A gyanú szerint az egykor Twitterként ismert közösségi platform számos területen megsérti az online szolgáltatások működését szabályzó DSA-t.

Több hónapig tartó kérdezz-felelek, "üzengetés" és előzetes vizsgálódást követően ma Brüsszel bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárás indul az X ellen. Az Európai Bizottság (EB) álláspontja szerint ugyanis a közösségi platform működése valószínűleg nincs összhangban a mostanában hatályba lépő DSA-val, azaz az Unió digitális térre vonatkozó új játékszabályával.

A téma illetékes biztosa, Thierry Breton némileg ironikus módon épp X-en kürtölte világgá az eljárás megindulást, amely alapvetően az online hálózat álhírek és illegális tartalmak elleni intézkedéseinek hatékonyságát, a platform átláthatóságát és potenciális megtévesztő jellegét vizsgálja.

A hivatalos közlemény szerint az EB kiemelten kezeli a platform Community Notes funkcióját, amely elvben azért létezik, hogy az mérsékelje a "polgári diskurzust és a választási folyamatokat" fenyegető kockázatokat. Az uniós szakemberek górcső alá veszik az X egyéb "feltételezett hiányosságait" is, például annak kapcsán, hogy a cég nem teszi adatait szabadon elérhetővé kutatási célokra és egyéb közintézmények számára. A hosszú vizsgálati listán szerepel továbbá az X hirdetési rendszere is, amelynek működése és kialakítása szintén potenciálisan szabályellenes lehet.

Ütésváltásig fajult az üzengetés

A fentiek abból a szempontból nem tekinthetők váratlannak, hogy az ügynek komoly előzményei voltak. Idén az X-nek több jelentést is el kellett jutattnia az EU-hoz annak kapcsán, hogy a tavaly elfogadott digitális keretrendszer szerint "nagyon nagy online platformnak" minősül, és mint ilyen az átlagosnál szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie. 

Ősszel aztán az izraeli események kapcsán egyre világosabbá vált, hogy az X nem készült fel megfelelően a felületét elárasztó szélsőséges tartalmak kezelésére. Ezzel kapcsolatban Thierry Breton elsőként figyelmeztette az egykori Twittert, de a teljességhez hozzátertozik, hogy hasonló dorgálást kapott az EU-biztostól a Meta/Facebook és a TikTok is. A szóbeli figyelmeztetést aztán az X esetében villámgyorsan követte a hivatalos vizsgálat megkezdése, ami a mai bejelentéssel egy újabb, még komolyabb szakaszba lép.

Nem babra megy

Az X ügye annyiban különleges, hogy ez az első olyan vizsgálat, amely már a DSA, illetve "testvére", a digitális piacokról rendelkező DMA égisze alatt történik. A kifejezetten a nagy online platformokra vonatkozó új játékszabályok közé tartozik többek között az álhírek elleni harc és a megfelelően hatékony moderáció. Ennek elmaradása esetén pedig akár globális forgalmuk 6 százalékát kitevő bírságot is kaphatnak a vétkes vállalatok.

A potenciális problémák borítékolhatók voltak a Twitterből X-é változó közösségi platformon, amelynek moderálását, káros tartalomtól való megtisztítását a munkatársak megtizedelése mellett a tulajdonos döntései sem feltétlenül könnyítik meg. Emiatt nemrégiben Ausztráliában kongatták meg a vészharangot egy ottani népszavazás előtt.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.