A közösségi behemót jól felfogott érdeke, hogy minél több ember számára legyen elérhető és megfizethető internetszolgáltatás. Ennek támogatására szolgál a frissen bemutatott új projekt is.
Hirdetés
 

Hernyóra emlékeztető mozgással lavíroz a villanypóznák tetején az az egyelőre kísérleti stádiumban lévő robot, amelytől a kábeles interneteléréshez szükséges infrastruktúra kiépítésének olcsóbbá és gyorsabbá tételét remélik a fejlesztők. A Facebook boszorkánykonyhájában rotyogó projekt jövőre léphet megvalósítási fázisba.

Ahol egy drót van, ott kettő is elfér

Az alapötlet meglepően egyszerű: a hálózat kiépítését a minden lakott terület környékén megtalálható középfeszültségű vezetékekre támaszkodva oldanák meg. Ez persze így önmagában nem lenne elég a sikerhez, de a kutatók jó úton járnak, hogy mind a vezetékekre feltekerhető internetes kábel súlya és teherbírása, mind a telepítést végző robot képességei elérjék a kívánt szintet.  

 

A fenti videóban szépen látszik, miként is végezné a munkát a selyemlepke latin neve alapján Bombyxnak nevezett, öntevékeny gép. A mérnöki leleményességnek köszönhetően a vezetékek összefűzésekor is stabil tud maradni a szerkezet, ha pedig egy akadályt jelentő póznához ér, akkor hernyómozgásra váltva átemeli a kábeleket tartalmazó egységet a zavaró tereptárgy felett.

A másik kulcsfontosságú alkotórész maga a kábel, amely a hagyományos kültéri internetes kábelekhez képest sokkal vékonyabb, és ennek megfelelően lényegesen könnyebb is. Ez lehetővé teszi, hogy a robot nagy távolságokon keresztül legyen képes önállóan, emberi beavatkozás nélkül végezni a munkát, ami természetesen tovább faraghat a telepítés költségein.

 

A Facebook példája a potenciális bevetési területre: Uganda internetes- (bal oldalon) és középfeszültségű elektromos hálózata 

 

A tervek szerint leginkább a fejlődő régiók számára jelenthet majd nagy segítséget a rendszer, hiszen ezeken a területeken bőven van mit fejleszteni a vezetékes ellátottságon. A Facebook ugyanakkor sem internetszolgáltató, sem infrastruktúra-fejlesztő nem kíván lenni. Ha a technológia bizonyítottan működik, azt a cég más vállalkozások számára licencszerződés keretében szándékszik elérhetővé tenni.

Talán ez most bejön

A közösségi óriásnak messze nem ez az első próbálkozása a témában. Az első nagy álom még hét éve indult az Internet.org létrehozásával. A kezdeményezés a fejlődő országok lakóit igyekezett helyzetbe hozni azzal, hogy helyi szervezetekkel, kormányzati és telekommunikációs szereplőkkel együttműködve az alapvetőnek ítélt internetes forrásokat ingyenesen biztosítják. A Free Basics program végül 2015-ben indult útjára, de a nagyon szelektált kínálatot biztosító internetelérés azonnal kritikák keresztüzébe került és többek között Indiában és Egyiptomban is nagyon gyorsan elkaszálták.

A másik, szintén nem túl pozitív kicsengésű próbálkozás az égben zajlott, és formálisan szintén az Internet.org nevéhez kötődött. A 2014-ben bejelentett Aquila projekttel a Facebook-alapító Mark Zuckerberg nagyívű terve az volt, hogy drónokkal vinnék el a netet a világ nem lefedett pontjaira – ingyen. Ami praktikusan ebben az esetben is azt jelentette volna, hogy a drónok által lefedett területen a felhasználók ingyenesen használhatták volna a Facebookot. Különböző problémák miatt azonban 2018-ban elmeszelték a fejlesztést.

Közösség & HR

Egy MI fogja elmagyarázni, hogy mit érdemes tudni a műalkotásokról

Vagy legalábbis arról, hogy hova tartoznak és mire hasonlítanak. Az új fejlesztésnek azonban sokkal fontosabb felhasználásai is lehetnek, például a deepfake hamisítványok kiszűrésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.