A Microsoft chromiumos böngészőjének alig néhány hónap alatt sikerült lenyomnia a Firefoxot a népszerűségi rangsorban.

2018 végén vált bizonyossá, hogy Redmondban felhagynak a különutas kísérletezéssel, és inkább Chromiumra alapozva gondolják újra a nagy reményekkel indított, de végül népszerűtlennek bizonyuló böngészőjüket. Az Edge-ben így tavaly a néven kívül gyakorlatilag mindent kicseréltek, hogy aztán idén januárban hivatalosan is elstartolhasson a régi-új browser.

Egyelőre bejött a számítás

A NetMarketShare friss adatai szerint a Google rendszerére épülő Edge-nek érzékelhető mértékben sikerült növelnie piaci jelenlétét a desktopok és laptopok képernyőin. Az Edge tavaly kisebb-nagyobb kilengésekkel 5 százalékos tortaszeletet tudott birtokolni, ám a grafikon decembertől trendszerű emelkedésbe váltott.

 

A Chrome mögött tülekedő kisebb szereplők részesedésének változása az elmúlt egy évben (Forrás: NetMarketShare)

 

Ahogy a színes görbékből látszik, az elmúlt egy évben a Firefox lassan, de meglehetősen biztosan veszített népszerűségéből. A Mozilla Alapitvány böngészője sokáig stabil másodikként futott a Chrome mögött, ám az Edge felfutása ennek márciusban véget vetett.

Egyelőre persze csak marginális különbségről beszélhetünk: az Edge a számítógépről futtatott böngészések 7,59 százalékáért felelt a múlt hónapban, míg a Firefoxnak 7,19 százalék jutott. A momentum azonban a Microsoft terméke mögött van, főleg úgy, hogy Windows 10-re csak a következő frissítéssel fog nagy tömegben eljutni a program.

Éles váltás

Anno az EdgeHTML lecserélését nyílt forráskódú motorra azzal magyarázta a Microsoft, hogy a Chromium révén a böngészője jobban igazodik majd a webes szabványokhoz, így a webfejlesztők dolga is egyszerűbbé válik. De jobb lesz a végfelhasználóknak is, mert nem fognak beleütközni alkalmi kompatibilitási problkémákba sem. Sőt jobb lesz a vállalati felhasználóknak is, mert sokkal könnyebben fognak felépíteni webes alkalmazásplatformokat. (Közben azért meg kellett oldani azt is, hogy az exploreres vállalati megoldások is zökkenőmentesen futtathatók legyenek az új Edge-ben.)

A Microsoft hangsúlyozta: hosszú távú döntést hoztak, amelyből a a Chromium projekt is sokat nyer azáltal, hogy maga mögött tudhatja a szoftveróriás fejlesztői kapacitását. A cég első körben négy olyan területet jelölt meg, ahol hozzá tud járulni a Chromium projekthez. A négy terület az ARM64 natív támogatása, a hozzáférhetőség javítása (Microsoft UI Automation átadása – lényegében a fogyatékkal élőket segítő megoldások lehetővé tétele), a hardverfejlesztés segítése, mindenekelőtt a modern beviteli lehetőségek (érintőképernyő, gesztusvezérlés stb.) terén, valamint biztonsági fejlesztések támogatása.

Nem minden riválisnak rossz

Az Edge népeszerűségének frissen támadt növekedése a Firefox készítőit aggaszthatja, ám a piac bő kétharmadát uraló Chrome esetében nem nagyon vannak ilyen problémák. A Google ugyanis csak dörzsölheti a tenyerét, hogy a Microsoft böngészőjén keresztül az internet újabb szeletére terjesztette ki ökoszisztémáját. A fejlesztőknek ugyanis így sok esetben egyszerűbb és üzletileg racionálisabb lesz a Google rendszerére koncentrálnia, mint azzal bajlódni, hogy megoldásuk tökéletesen fusson féltucat másik, elhanyagolható részesedésű böngésző alatt is.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.