A cél a kiberbiztonság és a bizalom megerősítése, illetve az egymással és a fintech szolgáltatókkal való hatékonyabb együttműködés lenne.
Hirdetés
 

A Citigroup, a Zurich Insurance Group és a Depository Trust & Clearing Corp (DTCC) által vezetett konzorcium új kiberbiztonsági szabványok kidolgozásába kezdett, amelyeket a következő 12 hónap során öntenének végleges formába. A konzorcium pedig már eddig is olyan jelentős támogatókat nyert meg magának, mint amilyen a Hewlett Packard Enterprise vagy az amerikai Kabbage online üzleti hitelszolgáltató, és egyre több fintech cég csatlakozását várják a létrehozott standardokhoz.

A Financial Times keddi beszámolója szerint a kezdeményezés a múlt évi Világgazdasági Fórumon született meg, egész pontosan a nemzetközi szervezet által rendezett egyik találkozón, amelynek célja a köz- és az üzleti szféra együttműködésének promotálása volt; a munkát is a Fórum új kiberbiztonsági központjának bevonásával kezdik meg. A leendő szabványrendszer legfontosabb hozadéka pedig az lenne, hog a komoly károkat okozó biztonsági incidensektől való félelem ne tartsa vissza a piaci szereplőket a máskülönben kifizetődő együttműködéstől.

Akit nem ismernek, abban nem is bíznak

A nagy bankok, biztosítók és más pénzügyi szolgáltatók rengeteget költenek az informatikai biztonságra, amire egyrészt a megfelelőségi követelmények is rákényszerítik őket, de a biztonsági fiaskókat az ügyfelekkel és a befektetőkkel szemben sem engedhetik meg maguknak. Ugyanezek a szervezetek azonban nem feltétlenül bíznak a feltörekvő és réspiaci megoldsokat fejelsztő fintech cégekre is igaz, amelyekkel az együttműködés "hátsó kapukat" hoz létre az ügyféladatok megosztásával.

A legnagyobb tengerentúli elszámolóház, a DTCC vezetője szerint az iparági szereplők teljes mértékben egymástól függnek, és a leggyengébb láncszemek mindenkinek sebezhető pontot jelentenek. A DTCC, amely már maga is folytat fintech partnerségeket a blokklánc technológia vagy a mesterséges intelligencia alkalmazásában, arra havja fel a figyelmet, hogy az egyre szofisztikáltabb veszélyforrások miatt ma már szabályos fegyverkezési verseny zajlik, és sajnos nem mindig a "jó fiúk" az erősebbek.

A működő és globálisan érvényes szabványrendszerre mindezek alapján azért van szükség, mert az új digitális alkalmazások már olyan módon és mennyiségben turkálnak a felhasználóik banki adatai között, hogy azérthető módon leveri a biztosítékot a jogos üldözési mániában szenvedő pénzintézeteknél. Miközben a szabályozók biztosítani akarják, hogy a személyes pénzügyi adatokat könnyen felhasználható, elektronikus formában mindazon szolgáltatók rendelkezésére bocsássák, akiket erre az ügyfél felhatalmaz, a bankok ezt a gyakorlatban sokszor megakadályozzák a biztonsági aggályokra vagy a visszaélések kockázataira hivatkozva.

A konzorcium által kidolgozott szabványok egyaránt lehetővé tennék, hogy a fintech szolgáltatók egy mindenki által elfogadható rendszeren belül  versenyezzenek vagy működjenek együtt a hagyományos piaci szereplőkkel – a lényeg, hogy az adatok harmaik félnek való átadása minden esetben a közös standardokhoz igazodva történjen meg. A Zurich Insurance Group igazgatója szerint a kiberbiztonság mára az egész szektor első számú kihívásává vált, az incidensek száma az elmúlt öt évben megduplázódott, és a biztosító világszerte 8 ezer milliárd dollárra becsüli a következő öt évben a kiberbűnözéshez kapcsolódó károkat.

Biztonság

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.