A cél a kiberbiztonság és a bizalom megerősítése, illetve az egymással és a fintech szolgáltatókkal való hatékonyabb együttműködés lenne.

A Citigroup, a Zurich Insurance Group és a Depository Trust & Clearing Corp (DTCC) által vezetett konzorcium új kiberbiztonsági szabványok kidolgozásába kezdett, amelyeket a következő 12 hónap során öntenének végleges formába. A konzorcium pedig már eddig is olyan jelentős támogatókat nyert meg magának, mint amilyen a Hewlett Packard Enterprise vagy az amerikai Kabbage online üzleti hitelszolgáltató, és egyre több fintech cég csatlakozását várják a létrehozott standardokhoz.

A Financial Times keddi beszámolója szerint a kezdeményezés a múlt évi Világgazdasági Fórumon született meg, egész pontosan a nemzetközi szervezet által rendezett egyik találkozón, amelynek célja a köz- és az üzleti szféra együttműködésének promotálása volt; a munkát is a Fórum új kiberbiztonsági központjának bevonásával kezdik meg. A leendő szabványrendszer legfontosabb hozadéka pedig az lenne, hog a komoly károkat okozó biztonsági incidensektől való félelem ne tartsa vissza a piaci szereplőket a máskülönben kifizetődő együttműködéstől.

Akit nem ismernek, abban nem is bíznak

A nagy bankok, biztosítók és más pénzügyi szolgáltatók rengeteget költenek az informatikai biztonságra, amire egyrészt a megfelelőségi követelmények is rákényszerítik őket, de a biztonsági fiaskókat az ügyfelekkel és a befektetőkkel szemben sem engedhetik meg maguknak. Ugyanezek a szervezetek azonban nem feltétlenül bíznak a feltörekvő és réspiaci megoldsokat fejelsztő fintech cégekre is igaz, amelyekkel az együttműködés "hátsó kapukat" hoz létre az ügyféladatok megosztásával.

A legnagyobb tengerentúli elszámolóház, a DTCC vezetője szerint az iparági szereplők teljes mértékben egymástól függnek, és a leggyengébb láncszemek mindenkinek sebezhető pontot jelentenek. A DTCC, amely már maga is folytat fintech partnerségeket a blokklánc technológia vagy a mesterséges intelligencia alkalmazásában, arra havja fel a figyelmet, hogy az egyre szofisztikáltabb veszélyforrások miatt ma már szabályos fegyverkezési verseny zajlik, és sajnos nem mindig a "jó fiúk" az erősebbek.

A működő és globálisan érvényes szabványrendszerre mindezek alapján azért van szükség, mert az új digitális alkalmazások már olyan módon és mennyiségben turkálnak a felhasználóik banki adatai között, hogy azérthető módon leveri a biztosítékot a jogos üldözési mániában szenvedő pénzintézeteknél. Miközben a szabályozók biztosítani akarják, hogy a személyes pénzügyi adatokat könnyen felhasználható, elektronikus formában mindazon szolgáltatók rendelkezésére bocsássák, akiket erre az ügyfél felhatalmaz, a bankok ezt a gyakorlatban sokszor megakadályozzák a biztonsági aggályokra vagy a visszaélések kockázataira hivatkozva.

A konzorcium által kidolgozott szabványok egyaránt lehetővé tennék, hogy a fintech szolgáltatók egy mindenki által elfogadható rendszeren belül  versenyezzenek vagy működjenek együtt a hagyományos piaci szereplőkkel – a lényeg, hogy az adatok harmaik félnek való átadása minden esetben a közös standardokhoz igazodva történjen meg. A Zurich Insurance Group igazgatója szerint a kiberbiztonság mára az egész szektor első számú kihívásává vált, az incidensek száma az elmúlt öt évben megduplázódott, és a biztosító világszerte 8 ezer milliárd dollárra becsüli a következő öt évben a kiberbűnözéshez kapcsolódó károkat.

Biztonság

CAPTCHA? Gotcha!

A gépi kutakodás ellen beépített, népszerű biztonsági lépcső már egy ideje nem tekinthető betonvédelemnek, de egy új kutatási projekt a korábbiaknál is hatékonyabban tudja kijátszani a szöveges CAPTCHA-t.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.