Ez az igazi retro cucc. Rejtélyes a gyártója, példányait általában másodlagos piacokon (értsd: használtcikk-hirdetési oldalakon) lehet beszerezni.

Érdekes fogása volt egy szoftvermérnöknek a neten. Nagyjából 10 dollárért vett egy olyan, csak az alapműveleteket ismerő számológépet (semmi köbgyök, sin/cos és tsa), amiben a négymagos Arm Cortex-A7 csipen Android 9 operációs rendszer futott csak azért, hogy az egyszerű, szabványos számológép-funkciókat biztosítsa. Az ágyuval verébre tipikus esete...

A GHLBD márkájú készülék a The Register kíváncsiságát is felkeltette. Még egy kis nyomozásra is hajlandó volt a brit lap munkatársa, de már a gyártó azonosításánál elakadt. Csak bangladesi futár- és hajóépítő céget talált ilyen névvel.

A készülék műszaki adatait egyik első felfedezője, Li Zexi alaposan kivesézte. Az Arm Cortex-A7 processzor voltaképpen egy Allwinner gyártmányú A50-es SoC-ba (system-on-chip) van beépítve, ahol van mellette egy Mali-400 GPU is két maggal. A számológépben sajnos csak 8 gigabájt RAM és 8 gigabájt Flash memória van, ellenben érintőképernyőt szereltek rá. (Akit érdekelnek a pontos műszaki adatok, lapozzon ide, ahol Li Zexi a készülék belsejét is megmutatja.)
 

Hamisítatlan kalkulátor bolti eladóknak...

És hogy miért kell mindehhez még egy 9-es Android is? Végül is, miért ne lehetne használni? – válaszol egy kérdéssel a The Register újságírója. Az Adroid Open Source Project rendszermagja ingyenes...

Jó geek játék

Mint arról Li Zexi beszámolt, az érintőképernyőről a számológép mellett elérhetők egyéb funkciók is: van például naptár, jegyzettömb, számítási előzmények, wifi-kapcsolat beállítása, hangerő-szabályzás. További alkalmazásokat azonban alapból nem lehet rá telepíteni. De egy vérbeli geek számára nincs lehetetlen: kihasználva az érintőképernyőt, sikerült rootolni a készüléket. A legtöbben játékokat, valamint Playstation- és Playstation Portable-emulátorokat töltöttek rá. A szoftvermérnök összegzése szerint kis ügyeskedéssel a számológép egyszerű tabletként is funkcionálhat.

A beszámolóhoz a fejlesztő egy a Bilibili videomegosztón közzétett kis videót linkelt, amin jól látszik, hogy még bőven az élvezhetőség határán belül lehet például Minecraftot játszani a számológépen. Mindezzel együtt Li Zexi nem javasolja a beszerzését: az Allwinner A50 teljesítménye 2023-ban már eléggé sovány.

Ez azonban ne riassza vissza a kütyüimádókat. És ha szeretnének egy ilyen játékszert, igyekezzenek. Néhány poszt hatására ugyanis már 23 dollárra emelkedett az eredetileg 10 dollárért beszerzett androidos számológép ára.

Konzumer tech

A VISZ tisztújító közgyűlése bizalmat szavazott eddigi vezetésének

Az alelnök és egy elnökségi tag cserélt helyet. A szervezet vezetésébe új ember is érkezett Pocsai Zsolt személyében.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

A modern kihívásokkal szemben is ellenállóvá tudja tenni az IT-biztonságot az automatizáció, de nem csodaszer. Az akadályok azonban leküzdhetők, csak be kell tartani néhány egyszerű szabályt.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.