A szenátus illetékes bizottsága előtt lobbiztak, hogy a törvényhozók mielőbb dolgozzák ki a már elfogadott támogatás folyósításának részleteit.

Kína több mint 100 milliárd dollárt fektet be a félvezetőipar támogatására, ezért rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok törvényhozói mihamarabb megállapodjanak arról, hogyan juthatna hozzá az iparág a februárban elfogadott CHIPS Actban beígért 52 milliárd dollár támogatáshoz. Ezzel érvelt az amerikai szenátus kereskedelmi, tudományos és közlekedési bizottsága előtt a Micron Technology vezérigazgatója, Sanjay Mehrotra, aki a bizottsági meghallgatáson Pat Gelsinger Intel-vezérrel, Tim Archerrel, a Lam Research csipgyártó berendezéseket szállító vállalat vezetőjével, valamint Preston Feighttal, a PACCAR tehergépjármű-gyártó vezetőjével a CHIPS Act végrehajtásának gyorsításáért lobbizott.

A bizottsági meghallgatáson részt vevő vállalatvezetők hangsúlyozták: Ázsiában, elsősorban Kínában, Tajvanon és Dél-Koreában, készül a csipek négyötöde, és ezeknek az országoknak a kormányai mégis nagy összegű támogatásokkal segítik az iparágat, hogy a régió a globális félvezetőgyártás központjává váljon. A legnagyobb veszélyt Kínában látják.

Fontos az időzítés is, mondta a bizottsági tagoknak Mehrotra, utalva arra, hogy jó lenne mihamarabb hozzájutni az 52 milliárd dollárhoz. Abban ugyanis a demokrata és republikánus oldal között nagy az egyetértés, hogy meg kell segíteni az iparágat, hogy megerősíthesse globális pozícióit. Ennek megfelelőn el is fogadták, hogy menjen az 52 milliárdos támogatás. A finanszírozás hogyanjában azonban már nem feltétlenül ért egyet a két oldal, és ez egyelőre megakasztotta a folyamatot annak ellenére, hogy állítólag a szenátorok többsége is a finanszírozás gyors beindítását támogatná.

A kínai paradoxon

De nem mindenki. A Nikkei beszámolója szerint bizottsági meghallgatáson Rick Scott floridai republikánus képviselő (korábban Florida kormányzója) például arról beszélt, hogy nem nagyon látja a támogatás gazdasági megtérülését. Az sem tetszett a szenátornak, hogy miközben az Intel állami támogatásért kuncsorog, milyen intenzív üzleti kapcsolatban van Kínával.

Gelsinger ezt azzal magyarázta, hogy ha valaki piacvezető akar lenni, akkor ott kell lennie a világ legnagyobb félvezető-piacán. (A Micron-vezér megfogalmazásában: a kínai piac biztosítja a méretgazdaságosságot.) És ezt még akkor is meg kell tenni, ha a kínai jelenlét kockázatos – például a szabadalmak kiszivárgása miatt. Gelsinger azt is hangsúlyozta, hogy ezek a beruházások az Intelre is nagy terhet rónak, hiszen rontja a vállalat nyereségességét, amitől csökken az árfolyam, amitől elégedetlen a Wall Street.

Az amerikai félvezetőipar paradox viszonyát Kínához jól mutatja az Intel helyzete, mert a vállalatnak ma már Kína a legnagyobb bevételi forrása. 2021-es pénzügyi évben a vállalat Kínából származó bevételei 4,4 százalékos növekedéssel 21,1 milliárd dollárt hoztak, míg az amerikai piac 14,9 százalékkal csökkenve 14,1 milliárd dollárral zárt.

A SIA (Semiconductor Industry Association) adatai szerint az Egyesült Államok részesedése a globális modern félvezetőgyártó kapacitásból 1990-ben még 37 százalék volt, jelenleg csupán 12 százalék. Mint a SIA írja, ennek elsődleges oka, hogy az USA-val ellentétben más országok komoly állami támogatásokkal segítették az iparág megerősödését, és ezek az országok jelentősen növelték kutatás-fejlesztési kiadásaikat.

Aki kíváncsi arra, hogyan megy az iparági lobbi az USA-ban, egy kattintásnyira megnézheti a közle két és fél órás bizottsági meghallgatás teljes felvételét.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.