Lapértesülések szerint az amerikai gyártó azt fontolgatja, hogy megszabadul az felhős adatközpontokba szánt CPU-kat fejlesztő egységétől.
Hirdetés
 

A Bloomberg bennfentes forrásaira hivatkozva számolt be róla, hogy a Qualcomm feladhatja a kísérletezést az adatközponti szerverekbe szánt processzorokkal, és már azt mérlegeli, hogy az üzleti egység megszüntetésével vagy eladásával szálljon ki a dologból. A mobil chipek aktuális piacvezető gyártója nem az első próbálkozó, aki ARM alapú termékekkel próbálja meg kihasítani a maga szeletét az Intel által dominált és jelenleg igen erős piacból. Az AMD, a Broadcom, az Applied Micro Circuits vagy a Cavium azonban különböző okokból elbukott ezen a területen, és a kommetárok csak a fél évvel ezelőtt bemutatkozó, új Centriq-sorozattól vártak valódi eredményeket.

A Qualcomm nemcsak a legfajsúlyosabb szereplő volt azok között, akik helyet kerestek az ARM-dizájnnak a számítási piac felső szegmensében, de érdeklődőkben sem szenvedett hiányt: a Microsofttól a Google-ig a nagy adatközponti ügyfelek, sőt szállítói oldalról a HPE neve is felbukkant közöttük. A Centriq 2400 novemberi bemutatkozásakor még arról volt szó, hogy a Samsung által gyártott chipek a fogyasztás arányában jobb teljesítményt nyújtanak az Intel Xeon Platinum 8180 processzornál, ám azóta nem igazán lehetett hallani a vele kapcsolatos fejleményekről.

Ez a pálya teljesen az Intel felé lejt

A hírverés már az évtized eleje óta zajlik az ARM-alapú szerverek körül, de a kereskedelmi forgalomban is életképes termékkel egyelőre nem nagyon jött elő senki. Egyes vélemények már évekkel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy ha rövid időn belül nem történik semmi, akkor le kell mondani az ARM alapokra épülő szerverprocesszorokról – ez a forgatókönyv pedig most, a Qualcomm állítólagos kiszállásával minden eddiginél valószínűbbnek tűnik.

Az ARM Holdings vezérigazgatója még 2016-ban is azt nyilatkozta ugyancsak a Bloombergnek, hogy cége 2020-ra a szerverpiac jelentős szereplőivé válik. Az ARM lapkák mérete, teljesítménye, illetve alacsony energiaigénye a fajlagos fogyasztáscsökkentés és ezzel egyidejűleg a sűrűségnövelés miatt tűnk (tűnt) életképes megoldásnak, az Intel azonban nem csak határozott piaci magatartásával, hanem saját fejlesztéseivel (Xeon D) is sikeresen elejét vette a kísérleteknek.

Mindehhez hozzájárulhat a "software drives hardware" szabály, vagyis hogy a hardverek sikere nem csak a mindentől független technikai paramétereken múlik, hanem azon a szoftveres környezeten is, amelyben azokat elvileg használni fogják. Jó másfél évvel ezelőtt mi is idéztük a Linux atyjaként tisztelt Linus Torvalds nyilatkozatát, aki már akkor úgy látta, hogy az ARM-nek esélye sincs megszorongatni az x86-os architektúrát. Szerinte az utasításkészlet köré épített infrastruktúra számít igazán, és addig nincs miről beszélni, amíg az ARM nem hoz létre egy olyan platformot, amelyet a fejlesztők elsődleges gépeikben is használni akarnak.

Menni és maradni is észszerű lenne

A Bloomberg értesülését a Qualcomm egyelőre nem kommentálta. Így fogódzóként legfeljebb a vállalat vezetőjének múlt havi megszólalására támaszkodhatunk, amelynek alapján a Qualcomm minden olyan területen a költségek csökkentését tervezi, amely nem tartozik közvetlenül a cég alaptevékenységéhez. Az adatközponti szerverpiacon való küszködés pedig ilyen területnek tekinthető, igaz, a társaság nem véletlenül vetette a szemét az új és igen csábító piacra.

Bár a szállítások volumenét tekintve a vállalati hálózatban működő és az online infrastruktúra gerincét adó szerverek nem hasonlíthatók össze a mobil eszközökkel és személyi számítógépekkel, az árak és az árrések itt sokkal magasabbak. Ennek értelmében a Bloomberg beszámolója kiemeli: a Qualcomm valóban sokat spórolhatna, ha idejében kiszállna az iparág egyik legdrágább fejlesztési versenyéből, ezzel egyúttal feladná annak a lehetőségét is, hogy csökkentse saját függőségét a lassuló mobilpiactól.

A TheRegister által megszólaltatott szakértő egyébként nem a verseny kilátástalanságában, hanem az architektúrát fejlesztő ARM Holdings rugalmatlanságában véli felfedezni a Qualcomm megtorpanásának valódi okát. Szerinte az ARM nem nyújt elégséges támogatást a chip- és szervergyártóknak, a bizalom hiánya pedig nagyon megnehezíti a fajsúlyos üzletek megkötését. A Qualcomm állítólag már korábban jelezte, hogy a költségek teljes körű ellenőrzésére törekszik, ami elengedhetetlen egy CPU-család körüli ökoszisztéma felépítéséhez és ahhoz, hogy az Intelhez hasonló rugalmassággal kezelje a nagy ügyfelelket.

Cloud & big data

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.