A gaming szektor a pandémia egyik legnagyobb nyertese lett, ám úgy tűnik, a világban tapasztalható problémák megálljt parancsolnak az elmúlt évek nyargalásának.

Az eddig megszokottnál lényegesen borúsabb jelentést adott ki az Ampere Analysis. A gaming piacra specializálódott kutatócég előrejelzése szerint ugyanis idén visszaesik a videójátékokra és a hozzájuk kötődő szolgáltatásokra költött globális forgalom.

A szektor az elmúlt évtizedet folyamatos erősödésben töltötte, amire csak katalizátorként hatott a világjárvány megjelenése. Az otthonukba kényszerített tömegek közül sokan azok közül is rákaptak a szórakozás ezen formájára, akiket addig különösebben nem vonzott a téma.

Ehhez képest komoly fordulatként értékelhető, hogy az Ampere számításai alapján a játéktartalmak és -szolgáltatások világpiaca 2022-ben 188 milliárd dollárra csökken, ami ugyan csak alig több mint egy százalékkal, de elmarad a tavalyi, rekordot hozó 191 milliárdos forgalomtól.
 

Játéktartalmak és -szolgáltatások globális forgalmának alakulása (forrás: Ampere Analysis)

 

A járványügyi szabályok enyhítése mellett rengeteg egyéb tényező is fékezi a szegmens növekedését. A megnövekedő infláció és a recessziós félelmek egyaránt óvatosságra intik a fogyasztókat. Természetesen Ukrajna orosz inváziója is kihatással van a globális teljesítményre. Különösen annak fényében, hogy az orosz piac a 10. legnagyobb bevételt produkáló ország volt a gaming szektorban. Ráadásul a háború elhúzódása és a külföldi cégek leállása, kivonulása miatt az is teljesen bizonytalan, mikor kezdődhet meg ott valamiféle újraépítkezés.

Csak a legkisebb királyfi cseperedik

Ami a platformok szerinti bontást illeti, meglehetősen egysíkú kép rajzolódik ki. Mind a legnagyobb bevételt hozó mobiloknál, mind a másik két nagy "láb", azaz a PC-k és a konzolok területén enyhe, de érzékelhető forgalomcsökkenésre számítanak a szakértők.
 

A játékipar teljesítménye platformok szerinti bontásban (forrás: Ampere Analysis)


Egyedüli kivételt a közvetlenül cloudon keresztül érkező szolgáltatások szegmense jelenti, ahol majdnem megduplázódik a forgalom. Nem éppen apró szépséghibája a történetnek azonban az, hogy a streamelt játékokból származó bevételek (310 millió dollár) így is szinte láthatatlanul kicsik a többi platformhoz képest. Ugyanakkor az Ampere felosztásában ide csak a tisztán streaming előfizetéses szolgáltatások kerülnek, miközben például a konzolos előfizetések egy része is tartalmaz már ilyen elemeket.

Előre megy, nem hátra?

A témával kapcsolatban érdemes megemlíteni egy másik kutatócég alig két hónappal ezelőtt publikált elemzését is. A Newzoo szakértői májusban még egyáltalán nem látták reálisnak a visszaesés lehetőségét. Annyira nem, hogy a cég előrejelzésében több iparági rekord megdöntése is szerepelt, köztük a 200 milliárdos globális bevételi határ áttörése. Persze az is lehet, hogy mostanra már az ottani optimizmus is kicsit alábbhagyott...

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.