Az amerikai technológia tőzsde meghatározó vállalatai egyelőre nem mutatják, hogy különösebben megakasztaná őket a világjárvány okozta gazdasági visszaesés.

Bár a világjárvány okozta gazdasági pánik valamelyest már mérséklődött a tőzsdéken, annak hatásai egyre látványosabbak: a hét elején például az volt mindenütt a nap híre, hogy a nyersolaj ára a történelemben legelőször negatívba fordult az Egyesült Államokban. A mélyrepülés természetesen a technológiai iparágat is érinti, azonban nem mindegy, hogy a visszaesés tényleges veszteségeket, vagy csak a korábban tervezettnél szerényebb növekedést jelent. Márpedig úgy tűnik, hogy a meghatározó technológiai multik közül néhányan még a mostani helyzetben is felfelé tartanak.

A The Wall Street Journal hétfői riportjából kiderül, hogy a tech részvények folyamatosan jobban teljesítenek a piaci átlagnál, mióta a koronavírus-járvány nyomán a fejük tetejére álltak az árfolyamok: ehhez elég annyi, hogy az S&P 500 index a februárban beállított rekord értékéhez képest három hét alatt zuhant 30 százalékot, ami a XX. század harmincas éveinek nagy gazdasági világválságához képest is meredekebb tempónak számít.

Ehhez képest az elmúlt héten a dotkompiaci indikátornak tekintett FANG csoport, vagyis a Facebook, az Amazon, a Netflix és az Alphabet-Google piaci kapitalizációja összességében több mint 250 millió dollárral növekedett, ami időarányosan a legnagyobb ugrásnak tekinthető azóta, hogy a Facebook papírjait 2012-ben bevezették az amerikai technológiai tőzsdére. Ugyancsak jól muzsikál a FANG+ néven hivatkozott index is, amely mások mellett az Apple-t, Alibabát, a Teslát vagy a Twittert vonultatja fel, és a hullámzás ellenére is 10 százalékkal magasabban áll az év eleji szintjénél.

Sokan kapaszkodnak most bekéjük

Ugyanebben az időszakban maga az S&P 500, az amerikai részvénypiac legszélesebb körben hivatkozott és legnagyobb forgalmú tőzsdei indexe 14 százalékot gyengült. Ezzel kapcsolatban a WSJ által megszólaltatott befektetési szakember arról beszélt, hogy manapság már a big tech részvények számítanak régi, kipróbált, megbízható eszköznek a portfóliómenedzserek körében, és azért egy általános gazdasági krízis közepén sem rúgtak még ki senkit, mert bevásárolt mondjuk az Apple papírjaiból.

Az igazsághoz tartozik, hogy az általános bizalom ellenére van, aki ezen a területen is számottevő visszaeséssel számol. A cikk szerint a Goldman Sachs például éppen az Apple eladását javasolja, miután a társaság elemzői az idei iPhone-értékesítések 36 százalékos csökkenésével számolnak, ami az Apple árfolyamát tekintve majdnem 20 százalékos visszaesést is hozhat. Következtetést persze csak a nemsokára érkező első negyedéves eredményekből lesz érdemes levonni, ha egyáltalán; biztosnak csak az látszik, hogy a szóban forgó üzletek egyelőre nem mutatják a komolyabb megtorpanás jeleit.

Ahogy a már említett februári rekordok kapcsán írtuk, az Apple, a Microsoft, az Amazon, az Alphabet-Google és a Facebook együttesen már a teljes S&P 500-as index értékének majdnem ötödét adta, így azzal viccelődtek, hogy lassan az indexet is át lehetne nevezni S&P 5-re. Akkor csak az árfolyamok gyors növekedésének lassulásával számoltak az év egészére nézve, hozzátéve, hogy az Apple esetében némi visszaesést is valószínűsítettek a 12 hónapos előrejelzések.

A WSJ egyébként a Netflixet, az Amazont és a Microsoftot emeli ki az S&P 500-as techcégek közül: ezek áprilisban eddig rendre 36, 31 és 13 százalék körüli erősödést mutattak, miközben maga az index már több mint 11 százalékos mínuszban jár. Az Apple vagy az Alphabet ugyan gyengült ebben az időszakban, de ez a gyengülés az 5 százalékot sem éri el; a legrosszabb eredményt éppen a 12 százalékot romló Facebook hozta, amely ezzel is úgy lett a big tech mezőny sereghajtója, hogy praktikusan az S&P 500 szintjét hozta.

Piaci hírek

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.