Az USA-ban a 20-30 közti korosztályt érintő pénzügyi átverések nagyobb részében már kriptovalutát használnak, miközben a legtöbb próbálkozást azért nem lenne olyan nehéz lefülelni.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission - FTC) hétfőn tett közzé egy friss jelentést a kriptovalutákkal kapcsolatos csalásokról és internetes átverésekről, amelyek azzal párhuzamosan szaporodnak, hogy egyre többen fektetik a pénzüket ilyen eszközökbe. Az FTC legújabb vizsgálatában 2020 utolsó és 2021 első negyedévére nézve elemezte a fogyasztóktól érkezett, közel 7 ezer bejelentést, amelyekből többek között kiderült, hogy az ide sorolható bűncselekmények nyomán elszenvedett veszteségek mediánja ezúttal már 1900 dollár volt.

Az FTC adatai szerint tavaly október óta a fogyasztók összesen több mint 80 millió dollár veszteséget szenvedtek el a kriptovaluta-befektetési csalások miatt, ami több mint tízszeres növekedést jelent az előző évi károkhoz képest. Ezek az átejtések a dokumentum alapján sokféle formát öltenek: időnként befektetési tippek vagy bennfentes információ formájában tűnnek fel az online üzenőfalakon akár személyes kapcsolatokon keresztül is, hogy kamu befektetési oldalakra tereljék az embereket, máskor olyan ígéretekkel csalják lépre a kapzsi felhasználókat, hogy egy kriptovalutához kapcsolódó híresség fogja nekik megtöbbszörözni a tárcájába küldött összegeket.

Ez utóbbi akármilyen nevetségesnek tűnik, október óta egyedül Elon Musk online megszemélyesítői több mint 2 millió dollárt szedhettek össze ilyen módon. Érdekesség, hogy a 20–49 éves korosztály tagjai ötször nagyobb eséllyel jelentik be a kriptovaluta-befektetési átverések miatt elszenvedett veszteségeket, mint a náluk idősebbek, de talán ennél is meglepőbb, hogy a most vizsgált hathónapos időszakban a 20–30 évesek több pénzt vesztettek az ilyen akciók kövtkeztében, mint bármilyen más típusú átverés nyomán: az ő körükben a befektetési csalások több mint felénél már kriptovalutát használtak.

Az a gyanús, ami tényleg gyanús

A kriptovalutás átverések már komolyan gyökeret vertek a randioldalakon is, ami jól mutatja, hogy a kriptopénz megszerzésének legjövedelmezőbb módja ugyan a megtévesztő befektetési ajánlatok jelentik, de a csalók bármilyen testre szabott sztorit szívesen felhasználnak, hogy az adott célpontokat rávegyék a kriptopénz átküldésére. Ez gyakran magában foglalja a hatóságok képviselőinek megszemélyesítését is, de az sem ritka, hogy a szélhámosok valamilyen jól ismert kriptotőzsde nevében lépnek fel.

Az FTC szerint általánosságban elmondható, hogy ebben az időszakban már az összes pénzügyi csalás 14 százaléka kriptovalutában zajlott az Egyesült Államokban is, miközben a bejelentések száma a tizenkétszeresére, a bűncselekmények okozta kár pedig több mint a tízszeresére növekedett az egy évvel korábban jegyzett szintekhez képest. Mivel a statisztika a bejelentett esetejkre épül, a Bizottság itt megjegyzi, hogy a kriptovalutás befektetések viszonylagos újdonságából az is következik, hogy sokaknak egyáltalán le sem esik, amikor rászedték őket.

A riportban azért szerepel néhány hasznos tanács is a bajok elkerüléséhez. Ilyen például, hogy a garantáltnak nevezett hatalmas megtérülés mindig csalást jelez, mint ahogy az olyan állítások is, hogy a befektetett kriptovaluta értéke így vagy úgy egészen biztosan megsokszorozható. Ez persze nem különbözik semmiben azoktól az átverésektől amelyek eddig is jól működtek az arra fogékony fogyasztók körében. A kriptopénzek esetében viszont mindenkinek meg kellene értenie, hogy senki sem a kriptovalutát fekteti be, mivel annak megszerzése maga a befektetés: aki szerencsés, az olcsóbban veszi, mint amennyiért majd eladja, és itt a vége. Az FTC szerint így mindig vörös riadót jelent, ha bárki "ismer egy jobb módszert", mint ahogy az sem ad okot bizalomra, ha bárki ragaszkodik a kriptovalutához mint egyetlen fizetési módhoz.

Biztonság

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.