Akkora a mezőgazdaságban a munkaerőhiány, hogy lassan nélkülözhetetlenek lesznek a maguktól is elboldoguló traktorok és egyéb munkagépek.

Olyan készletet dob piacra a Kubota, amellyel utólagosan lehet önvezetővé fejleszteni mezőgazdasági munkagépeket. A Nikkei szerint az egyik legnagyobb japán gyártó (a vállalat portfóliója széles: a munkagépek mellett szállít többek között építőipari berendezéseket, motorokat, szivattyúkat, víztisztító berendezéseket is) a hazai piacán már idén megkezdi a készletek forgalmazását. Az eszközöket egy amerikai startup, a precíziós mezőgazdasági eszközökre szakosodott, többek között önvezető rendszereket is fejlesztő AgJunction gyártja (az 1990-ben alapított céget tavaly szerezte meg a japán vállalat).

Az AgJunction önvezetős kitje egy intelligens antennából és egy berendezésből áll, amely a kormányszerkezet vezérlésére szolgál. A rendszer centiméteres pontossággal képes irányítani a mezőgazdasági gépet emberi beavatkozás nélkül a különböző műveletek során.

Japánban, de a világ számos országában (Európában is) súlyos munkaerőhiánnyal küzd a mezőgazdaság, ám az automatizálás egyelőre annyira tőkeigényes, hogy sok berendezést csak a legtőkeerősebb vállalkozások képesek munkába állítani. Voltaképpen a Kubotánál is ez adta az ötletet az utólag beépíthető önvezetős készletekre: egy a leggyengébb motorral és első szintű (azaz folyamatos emberi felügyeletet igénylő) önvezetéssel ellátott traktor induló ára 5 millió jen (kb. 14 millió forint). Egy ilyen utólagosan beszerelhető készlet ára viszont kevesebb mint harmadába, kb. 1,6 millió jenbe kerül. (A precíziós mezőgazdasági gépeknél már jó ideje alkalmazzák a GPS-rendszerekre épülő önvezetést, és mivel a gépek jól behatárolható üzemi területen közlekednek, némileg mások is a követelmények az önvezetéssel szemben, mint a közúti forgalomba kerülő járműveknél.)

Ez kísérleti terep is

Az utólagosan beszerelhető önvezető rendszerekkel a japán vállalat piacot szeretne nyerni, de nem titkolt célja, hogy az automatizálás terén mélyebb tapasztalatokat szerezzen. A vállalat az Nvidiával együttműködésben fejleszt 3. szintű autonóm traktorokat, ami a mezőgazdasági felhasználásban már a teljes autonómiát jelenti.

A Kubota számára is az amerikai piac az elsődleges cél, ahol viszont a világ legnagyobb nehézgépgyártójával, a John Deere-rel kell majd megküzdenie. Az amerikai vállalat idén év végére ígérte a legmagasabb szintű önvezetéssel rendelkező modelljei piacra dobását. A Kobuta versenyelőnye ott lehet, hogy a Deere nehézgépeivel szemben (melyek nagymértékben tömörítik a talajt, és amivel gyorsan rontják a termőföld minőségét) olyan traktorokat gyárt, melyek kevésbé terhelik a talajt.

A mezőgazdaságban az automatizáció egyre nagyobb kihívás az ágazat világszerte egyre aggasztóbb munkaerőhiánya miatt. A Nikkei idézi az Allied Market Research előrejelzését, amely szerint az évtized végére a 2020-as szint mintegy hétszeresére bővül az autonóm mezőgazdasági gépek piaca.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.