Akkora a mezőgazdaságban a munkaerőhiány, hogy lassan nélkülözhetetlenek lesznek a maguktól is elboldoguló traktorok és egyéb munkagépek.

Olyan készletet dob piacra a Kubota, amellyel utólagosan lehet önvezetővé fejleszteni mezőgazdasági munkagépeket. A Nikkei szerint az egyik legnagyobb japán gyártó (a vállalat portfóliója széles: a munkagépek mellett szállít többek között építőipari berendezéseket, motorokat, szivattyúkat, víztisztító berendezéseket is) a hazai piacán már idén megkezdi a készletek forgalmazását. Az eszközöket egy amerikai startup, a precíziós mezőgazdasági eszközökre szakosodott, többek között önvezető rendszereket is fejlesztő AgJunction gyártja (az 1990-ben alapított céget tavaly szerezte meg a japán vállalat).

Az AgJunction önvezetős kitje egy intelligens antennából és egy berendezésből áll, amely a kormányszerkezet vezérlésére szolgál. A rendszer centiméteres pontossággal képes irányítani a mezőgazdasági gépet emberi beavatkozás nélkül a különböző műveletek során.

Japánban, de a világ számos országában (Európában is) súlyos munkaerőhiánnyal küzd a mezőgazdaság, ám az automatizálás egyelőre annyira tőkeigényes, hogy sok berendezést csak a legtőkeerősebb vállalkozások képesek munkába állítani. Voltaképpen a Kubotánál is ez adta az ötletet az utólag beépíthető önvezetős készletekre: egy a leggyengébb motorral és első szintű (azaz folyamatos emberi felügyeletet igénylő) önvezetéssel ellátott traktor induló ára 5 millió jen (kb. 14 millió forint). Egy ilyen utólagosan beszerelhető készlet ára viszont kevesebb mint harmadába, kb. 1,6 millió jenbe kerül. (A precíziós mezőgazdasági gépeknél már jó ideje alkalmazzák a GPS-rendszerekre épülő önvezetést, és mivel a gépek jól behatárolható üzemi területen közlekednek, némileg mások is a követelmények az önvezetéssel szemben, mint a közúti forgalomba kerülő járműveknél.)

Ez kísérleti terep is

Az utólagosan beszerelhető önvezető rendszerekkel a japán vállalat piacot szeretne nyerni, de nem titkolt célja, hogy az automatizálás terén mélyebb tapasztalatokat szerezzen. A vállalat az Nvidiával együttműködésben fejleszt 3. szintű autonóm traktorokat, ami a mezőgazdasági felhasználásban már a teljes autonómiát jelenti.

A Kubota számára is az amerikai piac az elsődleges cél, ahol viszont a világ legnagyobb nehézgépgyártójával, a John Deere-rel kell majd megküzdenie. Az amerikai vállalat idén év végére ígérte a legmagasabb szintű önvezetéssel rendelkező modelljei piacra dobását. A Kobuta versenyelőnye ott lehet, hogy a Deere nehézgépeivel szemben (melyek nagymértékben tömörítik a talajt, és amivel gyorsan rontják a termőföld minőségét) olyan traktorokat gyárt, melyek kevésbé terhelik a talajt.

A mezőgazdaságban az automatizáció egyre nagyobb kihívás az ágazat világszerte egyre aggasztóbb munkaerőhiánya miatt. A Nikkei idézi az Allied Market Research előrejelzését, amely szerint az évtized végére a 2020-as szint mintegy hétszeresére bővül az autonóm mezőgazdasági gépek piaca.

Cloud & big data

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.