A német adatvédelmi biztosok és a holland igazságügy után az Európai Unió adatvédelmi biztosa is kifogásokat fogalmazott meg a nagy informatikai beszállítókkal kötött szerződésekkel kapcsolatban.

Az európai adatvédelmi biztosának (EDPS) hivatala hétfőn fogalmazta meg súlyos aggályait a Microsoft és az Európai Unió intézméneinek szerződéseivel, illetve ezek megfelelőségével kapcsolatban az uniós adatvédelmi törvényekkel. Az EU illetékes csúcsszerveként az EDPS a holland igazságügyi minisztérium és a szoftvercég megállapodásainak nemrég szerződésbe foglalt kiegészítéseire hivatkozik, amelyekből kiderül, hogy bőven van javítanivaló a világ legnagyobb technológiai szállítói és az uniós közintézmények viszonyának alakításában.

Az EDPS álláspontja egyszerűen annyiban foglalható össze, hogy az európai közintézményeknek és magáncégeknek is lehetőségük lenne a jelenlegieknél sokkal előnyösebb megegyezésekre. Ezen belül a hivatal vonatkozó vizsgálata, bár április óta jelenleg is zajlik, előzetesen megállapította, hogy különösen aggályos a releváns szerződési feltételek adatvédelmi megfelelősége, illetve a Microsoft feldolgozói szerepe a termékeit és szolgáltatásait használó uniós szervezetek irányában.

Maga a EU-s vizsgálat a holland hatóságok saját eljárásának kapcsán indult meg, amely a Microsoft Office rejtett telemetriai adatgyűjtését célozta, és az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szabályainak nyolc rendbeli megsértését azonosította az Office 365 és az Office 365 ProPlus esetében. Maga a Microsoft a Reuters kérdésére megerősítette, hogy nemsokára változtatásokat vezet be a szerződési feltételekben, figyelembe véve az EDPS kifogásait.

Veszélyben érzik a digitális szuverenitást

Az uniós adatvédelmi biztos és a holland igazságügy augusztusban már közös fórumon egyeztetett róla, hogy az EU szervezetei milyen módon szerezhetik vissza az ellenőrzést a felhasznált technológiák felett, és milyen saját szabványokra lenne szükség az informatikai szerződésekben, szemben a beszállítók által megfogalmazott feltételek kényszerű elfogadásával.

Néhány hete mi is beszámoltunk a német belügyminisztérium megbízásából készített tanulmányról, amelynek megállapítása szerint hogy a német kormány nagy mértékben és minden szinten függőségi viszonyban van néhány nagy szoftvergyártóval. A weben is publikált anyag külön nevesíti a Microsoftot, tekintettel arra, hogy az állami szervezetek gépeinek 96 százalékán Windows és MS Office fut. Ez veszélyt jelent Németorrszág digitális szuverenitására, a kialakult helyzet pedig értelemszerűen a kormány stratégiai céljaival is ellentétes.

Ahogy akkor írtuk, a németeknél azután került a figyelem középpontjába a téma, hogy a kormány nyárom a Microsofttal kötött szerződések 2022-ig való meghosszabbításáról döntött. A fő kifogások nem is az előirányzottnál magasabb végszámlát érintették, hanem az adatvédelmi biztosok korábban is megfogalmazott Windows 10-kritikáját idézték, illetve a hollandokhoz hasonlóan a telemetriai adatok gyűjtéséről és kezeléséről szóltak, amelynek teljes leállítására ráadásul lehetőség sincs a biztosok szerint.

Biztonság

Megvan az év legjobb projektmenedzsere

A Generáli Biztosító szakembere kapta az idén már 19. alkalommal átadott elismerést.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.