A német üzletiszoftver-gyártó 8,3 milliárd dolláros üzlet keretében vásárolta fel az amerikai Concur Technologiest.

Az SAP megállapodott a vállalati költségszámla-kezelő megoldásokat fejlesztő Concur Technologies felvásárlásáról. Az összesen 7,3 milliárd dolláros, részvényenként 129 dolláros vételár 20 százalékos prémiumot jelent a Concur befektetőinek a papírok szerdai záró árfolyamhoz képest. Az üzlet értéke a kapcsolódó adósságállományt is figyelembe véve eléri a 8,3 milliárd dollárt. Ez a német üzletiszoftver-óriás történetének legnagyobb értékű cégfelvásárlása, megelőzve a Sybase 2010-es, 7,1 milliárdos akvizícióját is, és minden idők tíz legdrágább felvásárlása között van a szoftveripar történetében: csak az olyan tranzakciók előzik meg, mint a HP és az Autonomy 11,7 milliárd dolláros, vagy az Oracle és a PeopleSoft 10 milliárdos üzlete.

Az 1993-ban Washingtonban alapított, céges utazás- és költségmenedzsment-szolgáltatásokra szakosodott Concur néhány éve még azzal került be a hírekbe, hogy elnök-vezérigazgatója nem létező egyetemi végzettséget szerepeltetett önéletrajzában. A társaság tavaly szeptember végén lezárt üzleti évére 546 millió dolláros forgalom mellett 24,4 milliós veszteséget jelentett, az aktuális pénzügyi időszakra vonatkozó előrejelzések pedig 24 százalékos bevételnövekedést prognosztizálnak. A 150 országban 23 ezer ügyfelet és 25 millió felhasználót jegyző Concur beolvasztásával az SAP hálózatában irányított tranzakciók értéke éves szinten meghaladja majd a 600 milliárd dollárt, és 50 millió felhasználóját tekintve a walldorfi székhelyű SAP lesz a világ legnagyobb válalalti cloud szolgáltatója.

Egészség legyen, a többit megvesszük

A meghatározó szoftvercégek az utóbbi időben egyre-másra vásárolják fel a gyorsan növekvő, cloud alapú technológiákat és üzleti modelleket építő versenytársaikat. A helyben telepített, dobozosnak nevezett szoftvermegoldásokkal szemben a cloud szolgáltatások sok szempontból nagyobb rugalmasságot kínálnak az ügyfeleknek, nem beszélve az alacsonyabb belépési költségekről vagy az üzemeltetéshez szükséges saját infrastruktúra karcsúságáról.

A The Wall Street Journal elemzője olyan kétségbeesett versenyről beszél, amelyben a technológiai óriások minden áron növelni próbálják ügyfélkörüket és cloud portfóliójuk méretgazdaságosságát, hogy ezáltal biztosítsanak maguknak versenyelőnyt a feltörekvő konkurenciával szemben. Pontosan ebbe a trendbe illeszkedik a Concur felvásárlása is: az SAP 2011 végén 3,4 milliárd dollárt fizetett a SuccessFactors megszerzéséért, 2012-ben 4,3 milliárd dollárért kebelezte be az Aribát, tavaly pedig a svájci hybris tulajdonosa lett be nem jelentett, a bennfentesek szerint 1-1,5 milliárd dollár körüli áron.

Az SAP vezérigazgatója, Bill McDermott nemrég úgy fogalmazot egy sajtótájékoztatón, hogy a vállalat akvizíciós célpontjainak listája nem túl hosszú – ilyen volumenű üzletekből persze nincs is szükség túl sokra a nem organikus növekedési stratégia alakításához.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.