A német üzletiszoftver-gyártó 8,3 milliárd dolláros üzlet keretében vásárolta fel az amerikai Concur Technologiest.

Az SAP megállapodott a vállalati költségszámla-kezelő megoldásokat fejlesztő Concur Technologies felvásárlásáról. Az összesen 7,3 milliárd dolláros, részvényenként 129 dolláros vételár 20 százalékos prémiumot jelent a Concur befektetőinek a papírok szerdai záró árfolyamhoz képest. Az üzlet értéke a kapcsolódó adósságállományt is figyelembe véve eléri a 8,3 milliárd dollárt. Ez a német üzletiszoftver-óriás történetének legnagyobb értékű cégfelvásárlása, megelőzve a Sybase 2010-es, 7,1 milliárdos akvizícióját is, és minden idők tíz legdrágább felvásárlása között van a szoftveripar történetében: csak az olyan tranzakciók előzik meg, mint a HP és az Autonomy 11,7 milliárd dolláros, vagy az Oracle és a PeopleSoft 10 milliárdos üzlete.

Az 1993-ban Washingtonban alapított, céges utazás- és költségmenedzsment-szolgáltatásokra szakosodott Concur néhány éve még azzal került be a hírekbe, hogy elnök-vezérigazgatója nem létező egyetemi végzettséget szerepeltetett önéletrajzában. A társaság tavaly szeptember végén lezárt üzleti évére 546 millió dolláros forgalom mellett 24,4 milliós veszteséget jelentett, az aktuális pénzügyi időszakra vonatkozó előrejelzések pedig 24 százalékos bevételnövekedést prognosztizálnak. A 150 országban 23 ezer ügyfelet és 25 millió felhasználót jegyző Concur beolvasztásával az SAP hálózatában irányított tranzakciók értéke éves szinten meghaladja majd a 600 milliárd dollárt, és 50 millió felhasználóját tekintve a walldorfi székhelyű SAP lesz a világ legnagyobb válalalti cloud szolgáltatója.

Egészség legyen, a többit megvesszük

A meghatározó szoftvercégek az utóbbi időben egyre-másra vásárolják fel a gyorsan növekvő, cloud alapú technológiákat és üzleti modelleket építő versenytársaikat. A helyben telepített, dobozosnak nevezett szoftvermegoldásokkal szemben a cloud szolgáltatások sok szempontból nagyobb rugalmasságot kínálnak az ügyfeleknek, nem beszélve az alacsonyabb belépési költségekről vagy az üzemeltetéshez szükséges saját infrastruktúra karcsúságáról.

A The Wall Street Journal elemzője olyan kétségbeesett versenyről beszél, amelyben a technológiai óriások minden áron növelni próbálják ügyfélkörüket és cloud portfóliójuk méretgazdaságosságát, hogy ezáltal biztosítsanak maguknak versenyelőnyt a feltörekvő konkurenciával szemben. Pontosan ebbe a trendbe illeszkedik a Concur felvásárlása is: az SAP 2011 végén 3,4 milliárd dollárt fizetett a SuccessFactors megszerzéséért, 2012-ben 4,3 milliárd dollárért kebelezte be az Aribát, tavaly pedig a svájci hybris tulajdonosa lett be nem jelentett, a bennfentesek szerint 1-1,5 milliárd dollár körüli áron.

Az SAP vezérigazgatója, Bill McDermott nemrég úgy fogalmazot egy sajtótájékoztatón, hogy a vállalat akvizíciós célpontjainak listája nem túl hosszú – ilyen volumenű üzletekből persze nincs is szükség túl sokra a nem organikus növekedési stratégia alakításához.

Cloud & big data

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.