A Neoverse V2-t az 5G és az internetre csatlakoztatott eszközök generálta robbanásszerű adatnövekedés kiszolgálására tervezték.

Élesedik az adatközponti piacokon a verseny. Az Arm szerdán mutatta be azt az új csiptechnológiáját, melyet az 5G és az internetre csatlakoztatott eszközök generálta robbanásszerű adatnövekedés kiszolgálására optimalizáltak. A Neoverse V2-vel az Arm még komolyabb versenyt generálhat az Intel és az AMD uralta adatközponti csipek piacán.

A brit csiptervező cég technológiája viszonylag gyorsan szerzett komoly piaci részesedést: többek között az Ampere, az Amazon, a Fujitsu és az Alibaba is használ nagy mennyiségben az Armtól vásárolt licencen alapuló (de saját fejlesztésű) csipeket. Bár a bejelentésben az Arm konkrét adatokkal nem támasztotta alá, de állítása szerint a Neoverse V2-ven jelentősen javítható az adatközpontok energiahatékonysága. Erről közvetve a bejelentésen szintén megszólaló Ian Buck, az Nvidia alelnöke, árult el adatokat: bizonyos memóriatípusokkal kombinálva a csip wattonkénti teljesítménye akár több mint kétszerese is lehet a versenytársakhoz képest. Korábban is ez volt az Arm architektúra legnagyobb előnye: magasabb szálankénti teljesítményt nyújtott feleakkora energiafogyasztás mellett, mint x86-os versenytársai.

Hamarosan piacra kerülnek az első példányok

És hogy miért szólal meg az Nvidia egy Arm-bejelentésen? Mert a hamarosan érkező Nvidia Grace lesz az első adatközponti CPU, amely a Neoverse V2-t használja. Az amerikai félvezetőgyártó már tavasszal, a GTC fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy hamarosan érkezik egy új Arm-alapú processzora, amiben összesen 144 mag és 1 terabájt beépített memória lesz. Akkor azonban még nem lehetett tudni, a CPU magja már az Arm új technológiája szerint készült verzió lesz.

De mint azzal korábban a Bitport is foglalkozott, az Nvidia mellett (amely az adatközpontok mellett nagy energiát fektet a high performance computingot és a mesterséges intelligenciát támogató CPU-k fejlesztésére), az Arm-alapú megoldások egyre nagyobb teret nyernek a hyperscale adatközpontokban. Az Ampere, az Amazon, a Google is látványosan mozdult ebbe az irányba.

Ha a tesztek is visszaigazolják az Arm állítását, hogy a Neoverse V2 a wattonkénti teljesítményben a legjobb lesz, az nagy lökést adhat a tőzsdére készülő vállalatnak az adatközponti piacon, miközben a piacvezető Intel Pat Gelsinger kinevezése óta főleg sorai rendezésével van elfoglalva.

Cloud & big data

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.