Néhány nappal az új elnök beiktatása előtt gyorsan visszavonnak egy marék amerikai technológiai exportengedélyt, és visszalöknek annál is több, elbírálás alatt lévő kérelmet.

Az amerikai kormányzat a múlt hét végén értesítette a Huawei nemzetközi beszállítóit, köztük például az Intelt vagy a japán Kioxiát, hogy felfüggeszti a kínai vállalatra vonatkozó exportengedélyek egy részét, és az elbírálás alatt lévő kérelmek közül is több tucatnyit teljesen biztosan vissza fog utasítani – olvasható a Reuters exkluzív hétvégi riportjában. Ezzel az utolsó napjait töltő Trump-adminisztráci még egyet odapakol a kínai telekommunikációs nagyvállalatnak.

Bár a hírügynökség értesüléseit hivatalosan mág egyik fél sem erősítette meg, az újabb korlátozásokat ahhoz a nagyjából 150 függőben lévő licenchez kell majd hozzáadni, ami már így is körülbelül 120 milliárd dollár értékű árut és exportált technológiát érintenek. Ezek jelentős része azért áll még mindig a hatóságoknál, mert az illetékes amerikai kormányügynökségek egymással sem jutnak közös nevezőre azzal kapcsolatban, hogy kiadhatják-e a szükséges engedélyeket.

A Reuters szerint további, 820 milliárd dolláros forgalmat kitevő igénylés még a feldolgozás szakaszába sem jutott el, de a szóban forgó 150 kérelem nagy része mellett 8 meglévő engedély visszahívására is számítani lehet az 5G hálózati eszközökhöz köthető technológiák közül. A félvezetőipar szereplőit tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) szerint a tervezett intézkedések a termékek széles körét érintik, sok gyártó pedig hónapok óta várt a licencekre, hogy a leköszönő amerikai kormányzat néhány nappal a ciklus vége előtt visszautasítsa azokat.

Az autóipar szereplői is gondban vannak

A hírügynökség eközben arról is beszámol, hogy a nagy autóipari cégek sorban állítják le a gyártósorokat világszerte, miután az amerikai intézkedések nyomán a kulcsfontosságú kínai chipgyártó üzemek nem képesek kielégíteni a megrendeléseiket. Az utóbbi időben fellépő súlyos készlethiány eszerint a Fordot, a Subarut és a Toyotát is készületlenül érte, de a Volkswagen, a Nissan vagy a Fiat Chrysler is megérezte a szállítások akadozását.

A probléma egyik oka a beszámoló szerint az lenne, hogy az autóipar ebben a tekintetben a konzumer számítástechnikai piac közvetlen versenytársává vált, amennyiben a világjárvány közepette a felhasználók alaposan bevásároltak laptopokból, játékkonzolokból és más elektronikai cikkekből. Ez a csipek esetében is keresleti piacot generált, amihez hozzájön, hogy az év végére az új autókra leadott megrendelések száma is magasabb lett, mint amivel tavaly tavasszal számoltak.

A Reuters úgy tudja, hogy már több autógyár és autóipari beszállító megkezdte vagy már véghez is vitte a gyártótevékenység átköltöztetését a kínai Semiconductor Manufacturing International (SMIC) üzemeiből a tajvani TSMC-hez, ahol ennek eredményeként halomban állnak a megbízások, és már a túlfoglalással küzdenek. Alternatívát viszont nehéz találni, mivel egyes komponensek kiválthatók ugyan a TSMC-től teljesen független szállítók bevonásával, azonban ezek sem mindig rendelkeznek a hirtelen kereslet kielégítéséhez szükséges kapacitásokkal.

Piaci hírek

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.