Budapesten jön létre a világ egyik legkorszerűbb, Magyarország első ultraszélessávú hálózatát használó adatfeldolgozó centruma, miután az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponta megnyerte a kutatási szervezet nemzetközi tenderét.
A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja (MTA Wigner FK) az NFM támogatásával sikeresen pályázott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemzetközi tenderén, így Magyarországon valósul meg az 50 milliárd forint értékű informatikai-hálózati projekt. A CERN@WIGNER projekt pénteki bemutató sajtótájékoztatóján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: tavaly októberben összesen huszonnyolc ország nyújtotta be pályázatát a CERN-hez, így a kiírást Magyarország többek között Svédországot, Norvégiát vagy Svájcot megelőzve nyerte meg.
A képen látható, 8,5 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló adatközpont még az idén elkészül Budapest XII. kerületében, a Wigner FK csillebérci telephelyén. A létesítmény nettó 1100 négyzetméteres területen fogja üzemeltetni a 24 kW/rack teljesítményű informatikai infrastruktúrát. A tervek szerint a 2013. január 1-ig működésbe lépő központ az év végéig 400 gigabit sávszélességű hálózati összeköttetést biztosít majd, de már az induló, 100 gigabites sávszélesség is akkora lesz, mint amennyi jelenleg elegendő volna a teljes hazai internetforgalom lebonyolításához.

Óriási lehetőség  A CERN által felhalmozott és elemzésre váró kutatási adatok nagy részét a világon elsőként és egyedüliként a nagy biztonságú WIGNER Adatközpontba továbbítják a svájci központból. Az új adatközpont használati értéke emellett óriási jelentőséggel bír a magyar kutatók számára, mivel az összes tudományterületen megalapozza az innovatív kutatások informatikai hátterének hazai fejlesztését. A projekt által a nemzetközi technológia- és tudástranszfert biztosító kutatói közösséghez is csatlakozunk, egyből a következő évtized fejlesztéseit meghatározó, új európai kutatási informatikai trend élére helyezve  Magyarországot.
A genfi központú nagyenergiás fizikai kutatóintézet a világ legnagyobb kutató laboratóriuma, és a legnagyobb energiájú részecskegyorsító, az elhíresült Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) is itt működik. Magyarországról 60-70 mérnök, fizikus és informatikus, szakember és mesterdiák vesz részt a CERN különböző kísérleteiben. Maga az MTA Wigner FK a nemzetközi kutatások egyik kulcsszereplője, ahol például részecskefizikai, magfizikai kutatásokat folytatnak, illetve továbbfejlesztik az adatkezelést, az adatfeldolgozást és a kapcsolódó információtechnológiát.

Felgyorsulhat az uniós források felhasználása
Üzleti intelligencia elemzi a munkanélküliséget
 

Már nem flopikon múlik, hogy ne robbanjon ki véletlenül egy nukleáris konfliktus

A 8 hüvelykes lemezes adathordozókat idén cserélték le szilárdtest-meghajtókra az amerikai nukleáris haderőnél.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.