A vállalat 1,2 milliárd dollár fejében lesz a Meraki új tulajdonosa, garantálva a mindössze hét éve alapított vállalat független működését.
A 2006-ban alapított Merakit három, az MIT számítástechnikai tanszékét elhagyó fejlesztő építette fel néhány év alatt olyan jól, hogy a világ legjelentősebb hálózati szállítója végül visszautsíthatatlan ajánlatot tegyen nekik.

Van az a pénz...  A vállalat vezetését ellátó Sanjit Biswas dolgozóknak írt levelében kifejtette, hogy első körben nemet mondott a Cisco ajánlatára, mert az eredetileg tervezett úton, független formában kívánt haladni egészen a tőzsdei bevezetésig. De a Cisco rugalmasnak bizonyult, a felvásárlási konstrukció keretében továbbra is biztosítja a Meraki független működését, és minden bizonnyal a vételár is felfelé módosult kicsit. Így már létrejöhetett az összességében 1,2 milliárd dolláros üzlet, ami a jelek szerint mindkét fél számára hasznos együttélést vetít előre.

A Meraki kezdetben a végfelhasználói piacon és a városokban telepített nyilvános Wi-Fi hálózatok területén próbált maradandót alkotni, ám ez rossz iránynak bizonyult. Az áttörést az hozta meg, amikor a cég elmozdult, és inkább a vállalati szegmensre fókuszált. Első sikereiket a fejlődő országokban érték el, ahol hotelekben és apartmanokból álló komplexumokban biztosították a vezeték nélküli hálózatot és annak távoli menedzselhetőségét. Ez utóbbival végül betörtek a közepes vállalatokhoz is, és idén már 100 millió dollár feletti rendelésállománnyal büszkélkedhet az egyetlen év alatt 120-ról 330 fősre hízó Meraki.

Riposzt ■ A Cisco számára azért nagyon fontos ez a lépés, mert ugyan még mindig az amerikai óriás áll a hálózati piac élén, a kisebb, konkurens vállalatok (mint például az Aruba Networks) a vezeték nélküli internetelérés kezelésében több olyan megoldással is rendelkeznek, amelyekre eddig a Ciscónak nem volt adekvát válasza. A Wi-Fi hálózatok fontossága pedig hónapról hónapra egyre nyilvánvalóbb lesz, ahogy az emberek nem csupán a laptopjukkal, de az okostelefonjukkal és táblagépükkel is ugyanezen a csatornán akarnak dolgozni, információt szerezni, szórakozni.

Amerika tolja a hálózati óriást
A routerek jövője: felhő és alkalmazások  

A Meraki azokat a közepes vállalatokat célozza, amelyeknél az igény, és jobb esetben a forrás is megvan a jól működő, könnyen ellenőrizhető vezeték nélküli hálózatok kiépítésére. Eszközei cloud alapú, távolról vezérelhető, átlátható irányítást, működtetést biztosítanak, amihez ráadásul nincs szükség különösebben mély informatikai tudásra. Ugyan a Cisco a korábban felvásárolt Linksys portfóliójára az idén már bevezetett egy cloudos irányítópultot, ám ez inkább az otthoni és kisirodai igényeket igyekszik kielégíteni. Közepes cégek számára használható, elérhető árú megoldással azonban mindezidáig nemigen rendelkezett. 

Ha a szokásos versenyhivatali eljárás nem támaszt kifogást a felvásárlással szemben, akkor a Cisco januárban záródó második pénzügyi negyedévében már hivatalosan is pont kerülhet az ügyletre. Ezzel pedig a hálózati óriás arzenálja egy új, dinamikusan bővülő területen bevethető fegyverrel gazdagodik.

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.