A generatív mesterséges intelligencia ugrásszerűen növelheti a termelékenységet, ahogyan azt a PC tette negyven évvel ezelőtt. A MI lehetőségeinek kiaknázásához azonban a vállalatoknak fejlett adatkészségekre lesz szükségük.

Magyarország pedig lemaradt a készségek fejlesztésében, állapította meg jelentésében (2023 Report on the state of the Digital Decade) az Európai Bizottság, amelyben a Digitális Évtized szakpolitikai program eddigi eredményeit országonként is kiértékeli. A nagy sávszélességű hálózatok kiépítésében ugyan az uniós átlag felett teljesítünk – 5G lefedettségünk tavaly például elérte az 58 százalékot – a fejlett digitális infrastruktúra képességeinek teljesebb hasznosításához azonban fejleszteni kellene mind a lakosság, mind a vállalatok digitális készségeit.

A múlt évben ugyanis a hazai kis- és középvállalatok mindössze 52 százaléka rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad a 69 százalékos uniós átlagtól, a fejlett digitális technológiák, mint például a big data és a MI használata pedig még az uniós átlag felét sem érte el körükben. Rakoncza Zsoltot (képünkön), a Dell Technologies Magyarország vezérigazgatóját a kockázatokról és a gyorsabb felzárkózás lehetőségeiről kérdeztük.

— Miért fontos, hogy az infrastruktúra-beruházásokkal a digitális készségek fejlesztése is lépést tartson?

— A személyi számítógépek annak idején hirtelen és példátlan mértékben növelték az emberi munka és a vállalatok termelékenységét. Hasonló, ugrásszerű fejlődést ígér most a generatív MI, nincs olyan vállalat, amelynek ezzel a szöveges, grafikus és audiovizuális tartalmat kereső, kivonatoló, összegző, szerkesztő és előállító technológiával ne lehetne a hatékonyságot növelő megoldást fejleszteni.

Az online szolgáltatások azonnali válaszadásához szokott fogyasztók minden vállalattól gazdag, személyre szabott, valós idejű élményt várnak. Ma már nem engedhetjük meg magunknak, hogy napokba teljen, mire az összegyűjtött adatokból a fogyasztókra vonatkoztatható következtetésekre jutunk, ennél sokkal gyorsabban lehet és kell reagálni. Az elosztott, hibrid és többfelhős informatikai környezetekben azonban ez még a fejlett adatkezelési stratégiát követő vállalatok számára sem egyszerű feladat. A legtöbb cégnek ahhoz, hogy lépést tartson a technológia és az igények gyors fejlődésével, adataiból a MI segítségével gyors és pontos felismerésekre jusson, fejlesztenie kell adatmenedzsment képességeit, beleértve a készségeket és az infrastruktúrát is.

A megfelelő infrastruktúrán alapuló adatstratégia, amely az üzleti igényektől elvezet a kívánt eredményekig, alapvető fontosságú a MI sikeres alkalmazásához. A Dell Technologies Innovációs érettség kutatásából is kiderült, hogy Magyarországon a vállalatok 77 százalékának nehézséget okoz az adatelemzés. Tekintve az adatok tömeges beáramlását, kritikus fontosságú, hogy mozgásukat, kezelésüket és feldolgozásukat a szervezetek felgyorsítsák a hibrid és többfelhős környezetekben, és a felismeréseket, amelyekre analitikai és MI képességekkel jutnak, gyors cselekvéssé alakítva hamarabb érjenek el eredményeket. Adatmenedzsmentjüket minden eddiginél alaposabban át kell gondolniuk ehhez, és vállalati kultúrájukat is továbbfejleszteniük. Most van itt az ideje, hogy az ehhez szükséges technológiákkal kezdjenek foglalkozni, és kialakítsák adatvezérelt működésüket.

— Egy jól olajozott MI-gépezetben a számítás a motor, a tárolás az akkumulátor, az üzemanyagot pedig az adatok adják. Milyen megoldásokat kínálnak a vállalatoknak adatinfrastruktúrájuk korszerűsítéséhez?

— Osztályukban legjobb tárolási, feldolgozási, hálózati, adatvédelmi, biztonsági mentési, helyreállító és más, innovatív megoldásokból felépülő infrastruktúra megbízható szállítójaként segítjük a szervezeteket a változatos és dinamikus MI munkaterhelések futtatásában, a helyi környezettől kezdve a nyilvános felhőkön át a peremhálózatokig.

Októberben mutattuk be például a PowerFlex 4.5-ös verzióját, amely az AWS és Microsoft Azure platformon is elérhető APEX Block Storage tárolószolgáltatásunkkal együtt áttörő hatékonyságnövekedést hoz, és élenjáró többfelhős képességeket ad a cégeknek. Generatív MI-portfóliónkat az NVIDIA-val együttműködve a modellek testreszabását gyorsító, hitelesített referencia-architektúrával, valamint professzionális, tanácsadói és felügyelt szolgáltatásokkal is bővítettük.

A hálózati fájlrendszer és a skálázhatóság mellett az adatvédelem és biztonság növelésére összpontosítottunk a Dell PowerStoreOS 3.5-ös verziójában, amelyet idén tavasszal bocsátottuk ki. Egyik partnerünkkel, a Starbursttel pedig adatvirtualizációs megoldáson dolgozunk, amellyel a vállalatok lebonthatják az adatsilókat, felgyorsíthatják a helyi környezetben és a nyilvános felhőkben található adatforrások lekérdezését. A korlátlanul méretezhető adattó (data lake) megoldást nagy teljesítményű PowerEdge szervereinkre és szoftveralapú tárolóinkra, ECS, ObjectScale és PowerScale platformjainkra építjük.

Jövő csütörtökön délután ezekről a témákról is beszélünk részletesebben! Az Innovate with data eseményünk délután 3-kor kezdődik a Millenáris Park B épületében. Olyan témákat járunk körbe, mint a mesterséges intelligencia, az ahhoz szükséges infrastruktúra és a biztonság. A plenáris előadást több mint 10 szekcióelőadás követi. Az esemény részleteit itt találják az érdeklődők.

 

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.