A népszerű kínai közösségi alkalmazás funkcióihoz kísértetiesen hasonlító új platform indul a Google videós hálózatán. Nem meglepő módon elsőként Indiában, ahonnan idén kiebrudalták a TikTokot.

A Google tegnap jelentette be, hogy útjára indítja a Shorts korai béta verzióját. A szolgáltatás a YouTube platformján kap külön szekciót, és nevéhez hűen kizárólag rövid filmecskéket lehet majd vele gyártani, megosztani, felfedezni. Ha valamiért ismerős lenne mindez, az egészen biztosan nem pusztán a véletlen műve.

Csak röviden

De mielőtt a téma üzletpolitkai részével foglalkoznánk, nézzük meg mit kínál jelen formájában a Shorts. A felhasználók maximum 15 másodperc hosszúságú felvételeket rögzíthetnek vele. Mindezt a cég megfelelő funkciókkal és segédletekkel igyekszik a lehető legkönnyebbé tenni.

Lehetőség van például több felvétel összefűzésére, vagy a lejátszási sebesség módosítására. A visszaszámláló funkció pedig arról gondoskodik, hogy ne kelljen feltétlen a kamerát tartani egy-egy felvétel során. Természetesen a rögzített anyag alá zenei hátteret is lehet rakni, amit a cég által rendelkezésre bocsátott portfólióból mazsolázhatnak ki a kreatív hangulatban lévők.

Amint a szolgáltatás élesedik egy régóban, a YouTube kezdőoldalán megjelenik a Shorts ajánló csíkja is. Itt alapból a kedvelt alkotók friss művei között válogathatunk, amelyek között egyszerű ujjmozdulatokkal lehet ugrálni. Természetesen a Google algoritmusa gondoskodik az új tartalmak felkínálásáról is, hogy a felhasználó nehogy lemaradjon valami számára nagyon érdekes anyagról.

Tik, Tok, Bumm

Aki valaha is látta, hogy működik a TikTok, annak nem nagyon kell magyarázni, hogy itt bizony egy nyilvánvaló koppintással van dolgunk. A Shorts gyakorlatilag a kínai közösségi videómegosztó alkalmazás YouTube-ra szabott változata. A párhuzam akkor válik még egyértelműbbé, ha hozzátesszük, hogy a korai béta éles tesztje éppen Indiában indul.

A világ egyik legnépesebb országa természetesen önmagában is elegendő indok lenne a helyszínválasztáshoz, ám ami Indiát még vonzóbbá teszi, az az, hogy több más kínai alkalmazás mellett a TikTok is tiltólistára került, miután a két ország határán idén nyáron komolyabb katonai incidens történt.

Mindez elég komoly csapás volt önmagában is a kínai appnak, ám ezt követte néhány héttel később az amerikai keresztes hadjárat. Donald Trump augusztusi elnöki rendelete szerint a hálózat komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért praktikusan betiltják azt az Egyesült Államokban. A nagyon sok kanyarral tarkított sztorinak még mindig nincs vége, azaz jelen állás szerint a TikTok helyzete meglehetősen ingatag az amerikai kontinensen is.

Ha a fentieket összeolvassuk, nem nehéz megérteni, miért igyekszik annyira gyorsan kihozni új termékét a Google. A TikTok meggyengüléséből fakadó piaci rést szeretné a keresőóriás saját megoldásával betölteni. Ennek megfelelően az egyelőre csak Androidon és Indiában elérhető új szolgáltatást a tervek szerint iOS-változat élesedése, újabb régiók bevonása, illetve extra funkciók megjelenése fogja erősíteni az elkövetkező hónapokban.

Közösség & HR

Az Amazon is elindítja saját cloudos játékplatformját

Az Amazon Luna többek között a Google Stadiának törhet majd némi borsot az orra alá. A frissen bejelentett streaming szolgáltatás nagy előnye lehet, hogy 2014 óta házon belül van a Twitch is.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.